Manor Lords
Windows. Dette spillet har fått en (foreløpig) anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI på grunn av moderat vold.

ANMELDELSE: Middelaldersk bysimulator gjør det mulig å lage egne samfunn der man må ta hånd om innbyggere og ressurser. Spillet byr også på krig med banditter og andre folkeslag.
Manor Lords slenger seg på trenden med bysimulatorer satt til middelalderen. Her skal man ta hånd om en bosetning som vokser fra enkle kår og etter hvert migrere til nye områder. I tillegg til å ta hånd om innbyggernes vel og ve må man også kjempe mot banditter og andre folkeslag.
Spillet byr på en realistisk tilnærming til sjangeren der man må håndtere sesonger, vær og vind alt ettersom man også holder innbyggerne glade og fornøyde.
Manor Lords
Sjanger: Strategi
Utvikler: Slavic Magic
Utgiver: Hooded Horse
Når man starter et nytt spill begynner man med få beboere og lite ressurser tilgjengelig. De første stegene dreier seg om å lage en leir som samler tømmer. Her kan man se beboere vandre mellom hjem og arbeidssted, og ikke minst når de feller trær og drar med tømmer tilbake til basen.
Mat er et neste behov i den nyervervede landsbyen.
Her kan man sette opp en jakthytte som forsyner seg av vilt der dette er tilgjengelig. En annen gruppe bosettere kan samle bær fra skogen, og over tid kan man også sette opp egne gårder med tilhørende åker.
Men ikke før man har begynt å bygge de første husene som også har rom for å holde høns eller geiter, eventuelt små jordlapper til å dyrke grønnsaker.
Manor Lords er som å titte på en maurtue (i positiv forstand) eller et akvarium. Man ser beboerne vandre mellom punkter i landsbyen der noen drar på jobb, andre henter vann eller ved til å fyre med. Hele bosetningen er organisert omkring familier som også innehar ulike oppgaver eller yrker i samfunnet.
Spillet byr også på produksjonskjeder. Hvete blir til korn og korn blir til mel som igjen kan bli brukt i en ovn for å lage brød. Og for alt dette må man ha tilsvarende bygninger på plass.
Samfunnet organiseres også rundt ulike behov. For eksempel så trenger innbyggerne tilgang til klær som skaffes via ull fra sauer eller skinn fra dyrejakt. Man kan også bygge et eget marked hvor alle selger overskuddet sitt fra det de samler inn enten det er bær, kjøtt, klesproduksjon, grønnsaker eller hva det måtte være.
Man spiller gjennom år som har ulike sesonger. Det vi si at det finnes en egen tid for å pløye jorda og så frø. Detter kommer innhøstingen. I tillegg forbrennes dobbelt så mye ved om vinteren som ellers i året. Og det blir i tillegg knapt med grønnsaker og bær når snøen faller.
Avlingene påvirkes også av flom eller tørke – så alt dette må man tenke på når man planlegger for matforsyningen.
Med tiden til hjelp kan man oppgradere hus og bygninger, og det finnes muligheter for å handle med utenforstående. Her kan man for eksempel selge verktøy, planker, mat og annet for å tjene noen kronasjer som igjen kan komme samfunnet til gode.
Et annet aspekt er krig. Det kan dukke opp banditter som stjeler forsyninger, eller fiendtlige soldater som vil kuppe landområdet. Derfor må man også investere i en hær. Dermed må en helt egen våpenproduksjon til i byen for å lage spyd, buer, skjold og rustning.
Her må man også lete etter elementer som jern og omdanne dette til råvarer som kan brukes i våpenproduksjonen.
Det er en spennende gang i spillet hvor man fokuserer på ulike områder alt ettersom årstidene varierer og behovene dukker opp. Det krever at man er en ivrig byplanlegger og har forutsett en hard vinter eller en fiendtlig styrke som plutselig dukker opp i horisonten.
Manor Lords er komplekst, dypt, vakkert og utfordrende. Man kan bruke flerfoldige timer på å bygge og utvikle en by, for så å se denne bli knust av mangel på ressurser, sult eller en fiendtlig hær som pløyer ned beboerne.
Det er mye å lære og stor innsikt i hvordan livet i middelalderen utartet seg. Og spillet er proppet fullt av detaljer og fokusområder som man kan grave seg ned i. Man kan bli helt rå på jordbruk, politikk eller krigføring – alt ettersom.
I stor grad er dette et spill som er lett å lære, men vanskelig å mestre. Og man kan velge å slå av krigføring helt og heller bare fokusere på byutvikling. Men for de som vil ha den ekstra graden av utfordring, kan man velge et mer fiendtlig miljø.
Manor Lords gjør mye riktig, selv i spillets tidlige fase er dette en fullverdig spillopplevelse. Her kan man planlegge hvordan et samfunn skal utarte seg og tenke forut når det gjelder anlegging av veier, samfunnsbehov og fremtidige utfordringer.
Å se innbyggerne bevege seg rundt på spillkartet er en glede i seg selv. Man kan følge de mellom hjem og jobb, og det er et kravlende og interessant bybilde.
Ellers er grafikken fantastisk med vakre skoger, hus og transformasjoner når man bygger. I tillegg er det små animasjoner enten beboerne selger varer på markedet eller feller et tre på jakt etter tømmer.
Det er liten tvil om at det er mye innhold på plass i Manor Lords og mer å vente også i fremtiden.
Alle foto: Geekon
Egnethet:
Manor Lords har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI. Dette på grunn av moderat vold. Samtidig er spillet fortsatt under utvikling, og dette kan justeres opp eller ned over tid. I tillegg kan det komme mer innhold som kan gjøre at spill-innholdet blir voldsommere.
Man kan se spillfigurer jakte på dyr og krige med andre mennesker. Det er noe blodsprut, men volden er ikke særlig detaljert utover det. Soldater kjemper ved hjelp av sverd, bueskyting og andre typer slagvåpen.
Døde kropper blir liggende igjen på slagmarken etter kamp og må begraves eller kastes i massegraver.
Ellers kan man lage kroer som selger øl.
Vanskelighetsgrad:
Spillet har lite opplæring og all tekst er på engelsk. Man kan velge mellom ulike vanskelighetsgrader, blant annet et modus som fjerner fiender.
Reklamefilm:
Hvordan vurderer Barnevakten spill?
Les våre kriterer for spillanmeldelser