Mario Golf: Super Rush

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 3 år.

ANMELDELSE: Pakk golfbagen og konkurrer mot venner i dette Mario-spillet. Her er det også ekstra spillmodus som krydrer konkurransenivået enda noen hakk.

Mario Golf: Super Rush er et golf-inspirert spill til Nintendo Switch-konsollen. Her skal Mario og kjente karakterer fra hans univers konkurrere på golfbanen. Det går an å spille med opptil fire venner på en og samme skjerm, eller så kan man spille med andre på nett.

I tillegg til vanlige golfregler kan man også gyve løs på spillmodus som har helt andre typer regler. Blant annet finnes det et eget historiemodus med rollespillelementer, i tillegg til lyn- og kamp-golf.

Mario Golf: Super Rush

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Sport
Utvikler: Camelot
Utgiver: Nintendo

Mario Golf: Super Rush setter altså realismen til sides og byr på et mer fargerikt og lystbetont preg på den kjente sporten. Og med det sikter spillutviklerne mot hele familien og barn i alle aldre som målgruppe.

Det betyr ikke at spillet bare er en lettvekter av den grunn.

Man kan for eksempel øke graden av utfordring ved å selv svinge hendene takket være bevegelsesteknologi i Switch-konsollen. Og med det kan man stå på stuegulvet og blande fysiske bevegelser med interaksjon på spillskjermen.

I tillegg er det mange andre faktorer som gjør at spillet krever en viss innsats. Man må se an forholdene for hvert eneste skudd og se på vindstyrke, lengde, kurve på skuddet og ballens evne til å rulle.

Det betyr at det er litt å sette seg inn i for hvert eneste skudd. Man må så klart også se an landskapet og unngå trær, sandbanker, vann og andre typer hindringer som kan sperre veien. Målet er uansett det samme: å treffe hullet med færrest antall slag.

Spillet har også en tilnærming som treffer ferske kandidater som er nye til sporten.

Før hvert slag sikter spillet på sett og vis for deg. I hvert fall innenfor nærheten av der du bør treffe. Så er det heller finjusteringen man må ta høyde for selv. Det går også an å fjerne vindelementet helt dersom man ønsker å slippe å tenke på akkurat det.

Ellers er det mye å lære om golf ved å spille dette spillet uten å måtte ty til rendyrka simulatorer. Her lærer man at det er forskjellige typer køller til ulike typer slag. Det er også noe avstand og målenheter, i tillegg til en haug med begreper som birdie, par, bunker, rough og andre ord som gjelder innenfor sporten.

Det er mulig for flere personer å spille på en og samme skjerm. Hver deltaker trenger heller ikke en egen håndkontroller. Man kan velge at skjermen deles i samme antall spillere slik at alle spiller samtidig. Eller så kan man spille på tur og sende håndkontrollen til nestemann.

Man kan også velge å styre spillfiguren med bevegelsesteknologi eller med knappetasting. Dessverre går det ikke an å kombinere dette dersom en har lyst til å bevege hånda fysisk, mens den andre foretrekker å trykke på knappene. Det er uansett et kjekt tillegg å kunne bytte mellom to forskjellige spillopplevelser.

I tillegg til mer tradisjonell golf finnes det også to tilleggsmodus:

Lyngolf dreier seg om å få ballen først i hullet. Mellom hvert slag må man løpe til ballen for å ta neste slag. Her hjelper det ikke å bare skyte i blinde for hvert eneste slag legger til 30 sekunder på tiden din. Derfor må man også være nøyaktig og treffsikker. De ulike spillfigurene har også unike krefter til hjelp som kan gi en fordel i møte med motstanderen.

Så er det også «battle golf». Her gjelder det å være først i mål inne på en kamparena. Det kan for eksempel være førstemann til å få tre golfballer i hullet. Banen er også dekket med bomber, mynter, hindringer, bananskall og annet uggent som står i veien for vinnerpallen.

Det er litt å velge fra både for de som ønsker en mer kjent stil i den standardiserte golf-opplevelsen. Og for de som ønsker mer farger og action kan man også gå for det. I tillegg kan man selv skreddersy en rekke regler for hvert modus.

16 spillfigurer pryder karaktergalleriet med koselige karer som Mario og Luigi, og dyktige damer som Peach og Rosalina. I tillegg er det andre, fargerike varianter med på lag. Det finnes dessuten seks baner å spille på og man kan gyve løs på 3 – 18 hull om gangen.

Og sist, men ikke minst, er det et eget historiemodus for de som ønsker en rollespillopplevelse. Her lager man sin egen figur og går rankene fra nybegynner til profesjonell. Det flotte her er at man fysisk kan bevege seg i et landskap, snakke med ulike personer og påta seg gjøremål.

Spillfiguren blir også stadig dyktigere og man kan oppgradere ferdigheter som kraftigere slag, evne til å kurve ballen og mer. Og så klart dukker det opp en skurk og en aldri så liten helteoppgave som må til rundt nettopp det.

Mario Golf: Super Rush er et fargerikt og lystbetont spill som byr på ekte golf-glede. Dersom man er helt ny til sporten så kan man få opplæring og bedre forståelse ved å lese instruksjoner og ved å delta på kursing i spillets historiemodus. Samtidig, er all tekst på engelsk.

Spillet treffer en allsidig målgruppe ved å ikke være for vanskelig, samtidig som de mer erfarne vil kunne se an vind, kurve på skudd og andre elementer som trekker ferdighetene til et helt nytt nivå.

Og for de som virkelig ønsker konkurranse med litt andre regler enn de tradisjonelle, går det an å velge lyngolf og «battle golf». Her gjelder hurtighet og nøyaktighet, men også det å sette motstanderen ute av spill.

Alt i alt er det mye glede for familie og venner med dette spillet her.

Egnethet

Mario Golf: Super Rush har fått PEGI angitt til 3 år, altså den laveste aldersanbefalingen.

PEGI begrunner dette med (vår oversettelse fra engelsk):

«Spillet inneholder veldig milde former for vold. I noen deler av spillet kan man løpe inn i medspillere. De man løper inn i faller på bakken, blinker og reiser seg raskt opp igjen. Det er ingen synlig skade og volden er fremstilt på en komisk og urealistisk måte. Historiemoduset byr på kamper mot tegneseriefigur-skurker. Disse kampene er komiske og inneholder lite realistiske handlinger.»

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Spillet kan være vanskelig å mestre for denne aldersgruppen. Man får noe hjelp til å sikte, men man må være nøyaktig når man skal velge styrken på slaget og i blant må man detaljustere treffsikkerheten noe. All tekst er dessuten på engelsk.

7-11 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen. All tekst er på engelsk og det er litt knoting og utprøving av knapper i starten. Men så snart man får kål på det, er læringskurven passe.

12-15 år: Med veiledninger og gode instruksjoner vil barn og unge i denne aldersgruppen fint kunne mestre dette spillet.

16+: Spillet vil kunne by glede og utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Foto: Nintendo/Camelot

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser