Mario Kart 8 Deluxe

Motor – Nintendo Switch, anbefales fra tre år

Få ord er verdige nok til å beskrive gleden av å spille Mario Kart 8 Deluxe med familie og vennegjengen. Anbefales hjertelig fra tre år.

Dersom du ikke har prøvd Mario Kart før, da har du virkelig gått glipp av noe. Og Mario Kart 8 Deluxe til Nintendo Switch er en helt suveren opplevelse. Her konkurrerer kjente karakterer fra Mario-universet, samt fra andre Ninteno-titler, som for eksempel Splatoon, Zelda og Donkey Kong. 41+ karakterer å velge fra til sammen.

Hele poenget med spillet er komme først i mål og samle mynter underveis. Til hjelp kan man samle våpen som brukes for å sinke motstanderne. Det kan være farlige skilpadder, bomber, bananskall, turbo og mye mer.

Det lønner seg også å lete etter snarveier og avstikkere, for eksempel ved å kjøre på en rampe som tar deg opp i høyden, eller en sidevei som er raskere enn hovedveien. Alt dette kan gi deg et nødvendig overtak.

Opptil åtte spillere kan konkurrere mot hverandre på samme skjerm, eller på nett. Målet er selvfølgelig å komme først til sluttlinja, og ruta går gjennom veier som minner mer om berg-og-dal-bane enn ordinær asfalt.

Fremkomstmidlene er alt fra Go Kart til motorsykler og radiobiler. Til hjelp i høyden har man også fallskjermer og hanglidere, eller en liten propell som gir fremdrift under vann.

Fra undersjøiske veier til slalåmbakken og underlag som minner om fremtiden, så er banene man kjører på varierte og sprakende med detaljer. Det kan være vakre snøkledde fjell i bakgrunnen, eller en hval i bevegelse som underlag, og det er alltid mye å se på skjermen. Ikke det at du nødvendigvis rekker å få med deg alt når du er ivrig i konkurransemodus, men grafikk og musikk gir en mer helhetlig opplevelse. Og hvert nivå byr på interaktive omgivelser som for eksempel et gigantisk sandsluk i ørkenen og muldvarper som endrer terrenget rett under hjulene dine.

Det er hele 48 baner å velge fra, og utvalget kommer fra Mario Kart til tidligere konsoller som DS, Wii U og Nintendo 64.  Så er det noen helt nye tillegg som blant annet «Urchin Underpass» og «Battle Stadium». Oppsummert så skal det gå godt å bli lei dette massive biblioteket av baner å kose seg på. Her er det temaer som godteriland, spøkelsesslott, byliv, Zelda-inspirerte nivåer, ørken, snø og mer.

I 1080p HD, tar dette seg godt ut på tv-skjermen, eller spilt i håndholdt modus. Nintendo beviser igjen og igjen at grafikk handler om mer enn realisme, det handler like så mye om bruk av farger og detaljer i bildet.

Man kan spille på tvers av fire modus. I «Grand Prix» konkurrerer man om gullet i en av tolv cup. I «time trial» gjelder det å slå egen tid på en ønsket bane. I «vs race» kan man sette opp egne betingelser som vanskelighetsnivå på datastyrte motstandere, lagmodus, gjenstander, hvilke baner man skal kjøre på og mer. Og sist, men absolutt ikke minst, er det «battle», der man konkurrerer på lag eller alle mot alle, på tvers av ulike modus.

Det kan for eksempel være «balloon battle», der man skal eliminere motstandernes ballonger før de tar dine, eller «bob-omb blast», der det gjelder å bombe hverandre til filler. Her er det mye god party-underholdning, og man kan samarbeide sammen som et lag.

Går det for fort, eller for sakte? Det er mulig å velge ulik motorstørrelse som påvirker makshastigheten ute på banene. Jo kjappere, jo mer utfordrende blir spillet.

Konklusjonen må være at Mario Kart 8 Deluxe omtrent er en nødvendighet i spillbiblioteket til barna. Det er utrolig underholdende å konkurrere i dette fargesprakende og uhøytidelige billøpet. Og spillet trekker både små og store til tv-skjermen, og det er et positivt aspekt at spillet er barnevennlig nok til at de yngste kan kose seg med det, samtidig som voksne spillere også vil underholdes.

Mario Kart 8 Deluxe

Sjanger: Bilspill
Språk: Engelsk
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Egnethet

Mario Kart 8 Deluxe har fått PEGI angitt til tre år og oppleves som gjennomgående trygt for barn. Morsomme fantasifigurer konkurrerer i tidenes billøp, de kan sinke hverandre ved å benytte seg av ulike våpen, og alt dette skjer på en lystbetont måte.

Terskelen er lav for at hvem som helst kan plukke opp spillet og mestre det på få minutter. Det er få knapper å forholde seg til, og det finnes til og med en funksjon som hjelper spilleren med å svinge og akselerere. Så i praksis kan til og med treåringen plukke opp kontrollen og spille med. Ikke minst dersom man velger å ta den minste motorklassen i spillet.

For de som er interessert i tallmateriale, så finnes det også en oversikt som viser statistikk over kjørelengde (km), antall mynter samlet inn, drifting, antall hopp og bruk av hjelpemidler. Så her er det til og med litt regning på gang. Ikke minst når man kjører i «time trial» og ser an beste tid.

Barn vil neppe utvikle kjøreferdigheter i Mario Kart 8 Deluxe, i hvert fall kan man som forelder håpe at det ikke er overførbart til det virkelige liv. Allikevel vil barn kunne konkurrere og øve på samarbeid når de spiller ilag med venner. Det kreves også observasjon og kjapp tenking ute på banen, og man må se etter alt fra hindringer til snarveier, og handle deretter.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under aldersanbefaling.

3-6 år: Spillet passer svært godt for denne aldersgruppen. Ved å slå på ulike hjelpemidler, holder spilleren seg på banen og man kan også tilpasse de datastyrte konkurrentene til eget nivå.

7-11 år: Spillet vil kunne underholde også denne aldersgruppen. Det er utfordringer her også for eldre barn.

12-15 år: Spillet har underholdningsverdi også for ungdom, og ved å skru av hjelpemidler som styre- og akselerasjonsassistanse, vil også denne aldersgruppen få utfordringer å bryne seg på.

16+ år: Spillet kan også underholde voksne med sjarm og humor som treffer eldre spillere. For ikke å nevne hele nostalgiverdien med kjente figurer som går tilbake til egen barndom.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser