MXGP 2020

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI 3 år.

ANMELDELSE: Kjør som aldri før i det tøffeste terrenget. Her kan man tråkke fra seg på lekre motorsykler og bryne seg på gjørme og vill natur. Spillet anbefales fra seks år.

Italienske Milestone er godt kjent med motorsykkelspill med alt fra Monster Energy Supercross til Ride og et lite knippe rallyspill. Og all den kunnskapen ebber ut i et solid produkt med MXGP 2020.

Her skal man sitte bak styret til noen av de tøffeste merkene som finnes på markedet. Her snakker vi om Honda, Husqvarna, Kawasaki, Yamaha og KTM. Dette er kraftige doninger med sterke motorer og tøffe hjul.

MXGP 2020

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows
Sjanger: Racing/motorsykkelspill
Utvikler: Milestone
Utgiver: Milestone

I spillet skal man delta i en rekke løp og konkurrere om førsteplassen. Her kan man gå løs på enkeltstående løp, eller lengre turneringer. Det er også mulig å konkurrere mot venner på nett.

Og sjangeren er definitivt mer preget av simulator enn arkadespilling. Man kan få drahjelp som automatisk giring og justering av vekt på føreren. I tillegg så finnes det innstillinger for å gjøre fysikkens lover noe mer håndterlig.

Eller så kan man ta det helt ut og gjøre spillet superrealistisk (og vanskelig). Men der de fleste bilspill har brems og gass, må man her veksle mellom for- og bakbrems og balansere vekten til føreren i svinger og hopp. Ved å lene seg forover får man mer akselerasjon, og man kan nå smalere svinger ved å lene seg i tilsvarende retning.

Det høres kanskje tungvint ut – men det gjør også kjøreopplevelsen mer engasjerende!

Banene er varierte og går på tvers av kloden. Her kan man kjøre i lokale forhold i Norge, Sverige, Italia, Kina og mer! Det er nok å ta av med andre ord, og selv om det hovedsakelig er banen man kjører på som er i fokus, får man også glimt av land og natur.

Spillet har også et eget modus der man kan lage egne baner. Her kan man legge ut svinger, hopp, ulendt terreng, og justere mange forhold slik at hver eneste bane blir unik. Med det har man potensial til å være kreativ og stadig skape noe nytt.

MXGP 2020 har også et modus som heter «playground». Her får man kjøre fritt og utforske et landskap inspirert av Norge og selveste Nordland fylke! Det er helt fantastisk at det italienske spillstudioet har valgt å få Norge på kartet.

I dette moduset kan man nyte norsk natur med fossefall, fjell, skog, hytter, bekker og annet som er flott å se på.

Men i tillegg er poenget her at man kan kjøre fritt omkring og enten bare utforske og kose seg, eller så kan man gå inn og ut av løp som er fordelt utover landskapet man kjører i.

Det er også en mulighet for å plassere ut veimarkører slik at man kan legge opp til et slags løp, eller en bane i fri natur. Og på denne banen kan man konkurrere om å slå egen beste tid.

Sist, men ikke minst, er det også et karrieremodus som er en simulering av fjorårets Pro Motocross Championship. Her skal man konkurrere om vinnerpallen i 17 baner.

Den største gleden er allikevel når man er på to hjul ute på banen. Det oppleves som autentisk å kjøre og man kjenner på følelsen av de ulike baneforholdene. Man merker at sykkelen blir vaklende ved hopp og ulendt terreng, og førerens vektfordeling kjennes.

Et dynamisk værsystem kan gjøre sol om til regn, midt oppi et løp. Hvor lenge et løp varer velger man selv, enten kort eller langt, men forholdene kan altså endre seg ganske så plutselig. Og det merker man.

Med regn blir banen straks mer sleip, og tørr jord blir om til gjørme. Med det må man stadig tilpasse seg forholdene for å komme i mål.

Dette er absolutt et krevende spill som fordrer prøving og feiling. Selv på enkleste nivå, vil mange streve. Og for de som skrur opp vanskelighetsgraden ytterligere, er det mange elementer å holde styr på til en og samme tid.

Uansett er dette et spill som gir opplevelsen av at man kjemper mot tøft terreng.

På PlayStation 5 har utviklerne også valgt å bruke mulighetene i håndkontrollen. For eksempel, så er det ulik vibrasjon avhengig av underlaget man kjører på. Denne «ristingen» gir en større innlevelse, også med tanke på at den bakre knappen er adaptiv og gir motstand når man gasser.

MXGP 2020 er et flott spill. Her kan man skreddersy sin egen fører med navn, nummer og nasjonalitet. Og man kan velge et godt utvalg av motorsykler å kjøre med.

I tillegg finnes det baner med natur og omgivelser fra flere steder på kloden. Og utvalget er såpass godt at det er mye å velge fra. Med playground kan man kjøre omkring i et landskap inspirert av norske fjell og fjorder. Og det gjør jo spillet øyeblikkelig mer attraktivt for oss her til lands.

Om ikke det er nok så er det bare å dra over til nabolandet, Uddevalla i Sverige. For så å nyte alt fra Kina til England.

Grafikken er god, men ikke uvanlig fremtredende eller øyeåpnende. Det er stilig at man kan bytte mellom kameraperspektiver og se styret, eller til og med visiret fra hjelmen. Men det er sjelden noe wow-opplevelse utover det, til tross for noen pene overblikk i naturen iblant.

Ellers er det nok å gjøre. Man kan konkurrere i enkeltstående løp, eller gå løs på turneringer på nett der man møter andre spillere.

Så er det også mulig å lage egne baner og med det et uendelig potensial for nye steder å kjøre på.

Egnethet

MXGP 2020 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad. Styringen er såpass kompleks og at det anslår en høyere vanskelighetsgrad.

Innholdsmessig er det ikke noe som tilsier at yngre spillere ikke kan spille dette.

Man kjører i mange slags forhold. Motorsykler kan kollidere, og man kan selv kjøre inn i trær, fjell, barrikader og andre typer hindringer. Når dette skjer, faller føreren av motorsykkelen, og starter øyeblikkelig frisk og klar ved motorsykkelen igjen.

Ellers inneholder spillet nettspill med chattemuligheter, og hyppig reklame for alt fra GoPro til andre merkevarer.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-5 år: Kan være vanskelig for denne aldersgruppen å mestre spillmekanikken. Man får dessuten lite opplæring i starten. Men med tanke på egnethet, er det ikke noe som tilsier at spillet ikke passer for denne aldersgruppen.

6-11 år: Spillet kan være vanskelig for de yngste i denne aldersgruppen. Det vil kreve utprøving og feiling – pluss en god dose tålmodighet for å mestre spillet. Man kan slå på hjelpemidler som girehjelp, vektfordeling av føreren og vanskelighetsgraden på de datastyrte motstanderne. Allikevel vil spillet fortsatt være krevende.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for større barn og unge, og man kan øke vanskelighetsgraden ytterligere dersom det er ønskelig.

16+: Spillet vil kunne by på utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser