One Hand Clapping

Switch/Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/iOS/Android. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Nytenkende spill krever at man må bruke sangstemmen for å løse hindringer.

One Hand Clapping er et todimensjonalt plattform-spill der man skal løse logiske hindringer. Det høres kanskje ut som oppskriften til et hvilket som helst spill, men den unike vrien er at man må bruke stemmen for å løse oppgavene – enten ved å nynne eller ved å synge.

Eller som utvikleren selv skriver: «finn trygghet ved å kunne bruke din egen stemme ettersom den forandrer verden omkring deg». Riktignok skjer dette i spillet, men det er liten tvil om at det å øve på å bruke stemmen i spillform – kan være en trygg arena i seg selv.

One Hand Clapping

Format: Switch/PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/iOS/Android
Sjanger: Sang og eventyr
Utvikler: Bad Dream Games
Utgiver: HandyGames

Spillet starter med presentasjonen av en sjarmerende liten figur ikledd noe som ligner en matrosdrakt og noen unike symboler. Akkurat disse detaljene er ikke så viktig, men denne figuren kan bevege seg sidelengs på spillskjermen og hoppe over hindringer når det er behov for det.

Man starter på et mørkt sted med noen uhyggelige skapninger som lusker i mørket. Ved at spilleren (du) synger, kan man skape lys som gjør at de uhyggelige skapningene holder seg unna.

For å bruke dette spillet må man altså ha tilgang til mikrofon. Nå har riktignok de fleste mobiltelefoner dette allerede, Playstation 5-kontrollen har også dette – utover det er man avhengig av et headsett eller lignende.

Det man synger eller nynner blir så gjengitt i spillet med et slags behagelig ekko.

Sangstemmen brukes for å løse logiske hindringer på forskjellig vis. Ved å synge en høyere tone heves en heis. Og ulike trampoliner aktiveres av forskjellige tonefall, så her gjelder det å treffe så riktig som mulig.

På siden av skjermen ser man også en tabell med noter. Her ser man notene man faktisk synger eller nynner og de notene man skal forsøke å treffe.

Dette er god læring i seg selv i og med at man på en praktisk og tilrettelagt måte øver på å treffe noter. Så for de som er helt ferske eller viderekomne innen sang – kombineres teori og praktisk utføring på et glimrende vis. Et spill som faktisk klarer å gjenkjenne hvor høyt eller lavt tonefall man synger.

De forskjellige hindringene må også løses på kreative vis. Et glimrende eksempel er når man skal lage en sti som man må følge. Noen ganger må man synge høye toner for å heve stien over en stein eller et hinder, andre ganger må man synge lave toner for å nå under en passasje.

Spillutviklerne har uten tvil vært kreative og varierte i måten de har utformet problemstillingene som spilleren møter på.

Og det å synge i et spillmiljø er en trygg arena i seg selv. Enten man aldri har ytret en tone eller deltatt på Melodi Grand Prix Junior – så blir man motivert og trygget av spillet. Fordi her må man synge for å løse logiske hindere, og så blir man nesten mer opptatt av det enn om sangstemmen er falsk eller god.

Grafikken er også fantastisk, fargerik og detaljert – til tross for at det altså er enkel todimensjonal grafikk. Det er spillkunst på høyt nivå med et sammensurium av mystikk, flotte farger og glimrende musikk.

Hovedpersonen møter også på en del hjelpere langs veien – og det aller første møtet, med en klem, er hjertevarmende og nydelig til samme tid.

Det er en magisk stemning her fra start til slutt og spillet er i seg selv unikt i måten det fungerer på. Det finnes rett og slett få andre spill som bygger på samme konsept – og som leverer ekte sangglede som spillformat.

Alle foto: Bad Dream Games/HandyGames

Egnethet

One Hand Clapping har fått PEGI angitt til 7 år. PEGI skriver at spillet inneholder bilder og lyder som sannsynligvis vil kunne skremme yngre barn.

Videre forklarer PEGI at et kapittel i spillet inneholder spøkelser som skriker høyt og som derfor kan være skummelt for yngre barn.

Vanskelighetsgrad:

7-11 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen og er overkommelig med tanke på vanskelighetsgrad.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av spillet særlig om man har som fokus å bruke stemmen så riktig som mulig, eller å øve på å synge.

16+ år: Spillet kan også underholde voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser