Overcooked 2

PlayStation 4/Nintendo Switch/Xbox One/Microsoft Windows, anbefales fra seks år

Det kaotiske og morsomme matlagingsspillet er tilbake og tilbyr ny moro for vennegjengen og hele familien. Anbefales på det varmeste fra seks år.

Enten du er helt ny til Overcooked, eller om du er en som ønsker deg mer av det samme fra det første spillet i serien, så er dette spillet for deg. Overcooked byr på kaotisk matlaging der opptil fire spillere kan samarbeide på en og samme skjerm.

Perfekt sofaunderholdning for familien, eller vennegjengen med andre ord.

Overcooked er elsket av mange, og det er det god grunn til. Kort forklart gjelder det å snekre matretter og servere disse ut innen en gitt tidsfrist. Variasjoner i oppskriften, og endringer i spillmiljøet gjør at hele situasjonen blir kaotisk og utfordrende til samme tid. Allikevel er spillet også bygget på humor og et lystbetont spillmiljø.

I det neste spillet i serien er kongeriket til løkkongen igjen i fare. Han har lest opp en mørk og farlig oppskrift som gir liv til de ubrøde («The Unbread»), altså zombiefiserte brødskiver. Det er din oppgave å overvinne disse fiendene og igjen redde kongeriket.

Rent praktisk foregår dette ved at man fullfører en rekke enkeltstående nivåer i spillet. Dette er ulike kjøkken som er bygget opp på forskjellig vis, og med matretter som skal tilberedes og serveres. Det kan for eksempel være på flyende skip med deler som beveger på seg, eller et kjøkken med rullebånd og gjester som går i veien.

Stedene er ulike og byr på utfordringer og et kjapt tempo.

Overcooked 2

Format: PlayStation 4/Nintendo Switch/Xbox One/Microsoft Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Team17 Digital Limited, Ghost Town Games
Utgiver: Team17

Matrettene består av alt fra sushi og pasta, til kaker og hamburgere. Man kan spille alene, men størst underholdningsverdi får man dersom man samarbeider med opptil fire andre spillere.

Da gjelder det å delegere oppgaver, som at en koker ris og forbereder kjøtt, mens den andre tar oppvasken og tilbereder grønnsaker. Hver situasjon er unik og krever planlegging for å få høyest poengsum i hver runde i spillet.

Nytt i det neste spillet i serien er flerspiller på nett. Man kan også kaste «ingredienser», for eksempel for å spare tid ved å kaste mat til kompanjongen sin.

Spillet har også noen nye omgivelser, som et svevende luftskip og en skole for magikere. Kartet i historiemodus har også hemmelige nivåer som kan oppdages, samt at man kan velge to nye typer kokker i spillet.

I hovedmenyen kan man dessuten velge mellom historiemodus og arkademodus, der man kan spille enkeltstående brett sammen med venner på nett, eller lokalt på samme enhet. Det er også mulig å konkurrere mot andre.

Overcooked 2 er et glimrende flerspillerspill med en mekanikk som bare fungerer. Konseptet er enkelt, men utfordrende til samme tid. Man må planlegge og tilpasse seg omgivelsene øyeblikkelig når de endrer seg, og en nedteller holder intensiteten oppe.

Grafikken er også stilig med fargerike og detaljerte omgivelser til tross for at alt er sett fra fugleperspektiv. Dette er et spill som passer for de fleste, og er enkelt å komme igang med.

Selv om det ikke er overraskende mye nytt i Overcooked 2, er det allikevel mer av det som gjorde det første spillet i serien rett og slett genialt.

Egnethet

Overcooked 2 er merket PEGI 3 år. Vi mener allikevel at spillet passer best fra seks år på grunn av vanskelighetsgrad og mange ulike kontrollere og bevegelser som må læres.

Dette er et barnevennlig spill som kan engasjere flere i familien, både store og små.

Her kan flere spille sammen på en skjerm i et kaotisk og morsomt miljø for kokkelering.

Man kan også lære ferdigheter som involverer planlegging og evne til å tilpasse seg et hektisk miljø som stadig endrer seg.

Det gjelder også å prioritere bestillinger, og samarbeide godt med de man spiller med.

Merk at man også kan spille med og mot andre på nett.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder.

3-6 år: For de aller yngste i denne aldersgruppen kan det være utfordrende å mestre kontrollere. Spillet har kjapt tempo og oppskriftene for matlaging endrer seg hele tiden. Blir fort kaos.

7-11 år: Kan passe for denne aldersgruppen med intuitive kontrollere som ikke er for vanskelig å mestre for barn i denne alderen. Spillet har også et eget opplæringsmodus.

12-15 år: Spillet kan også være interessant for eldre barn og ungdom, og byr på stadig økende vanskelighetsgrad.

16+: Spillet kan også være interessant for eldre ungdom og voksne, og ikke minst en super aktivitet og spillopplevelse for foreldre sammen med barn.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterier for spillanmeldelser