PES 2020

PlayStation 4/Windows/Xbox One. Dette spillet anbefales av Barnevakten fra syv år.

Et av årets fotballnyheter er på banen igjen. Pro Evolution Soccer kan denne gang skilte med finpussede teknikker, adaptiv spillerinteraksjon og nye ferdigheter, som alt i alt gir en god fotballopplevelse!

Det finnes to store fotballspill på markedet: FIFA og Pro Evolution Soccer (forkortet: PES). Mens FIFA tradisjonelt har skiltet med enerett på lisensierte klubber og spillernavn, har PES generelt vært noe bedre på spillmekanikk. Men i de siste årene har FIFA også tatt seg kraftig opp på sistnevnte.

PES er uansett et godt tilskudd innen sjangeren og leverer mye fotballglede. Selv om man altså må tåle å spille med uoriginale navn på både spillere og fotballag til tider. Klubber som Arsenal, FC Barcelona, Juventus og Manchester United er riktig nok med, og med alt på plass. PES er også offisielle partnere av de tre sistnevnte klubbene.

Men utover det er ekte klubb- og spillernavn faktisk mer på plass i PES 2020 enn noen gang, selv om ikke alle er fullt ut representert.

Her kan man lese mer om lisenser og at uniformer, klubbnavn og emblemer er laget av PES, men spillernavn er reelle på en hel del av lagene. Ingen norsk liga eller norske klubber for øvrig er med i trekningen, men landslaget er i det minste med om det er noen trøst.

Men sammenlignet med FIFA er ikke PES 2020 noen billig kopi av den grunn. Allerede ved oppstart merker man et profesjonelt uttrykk. Det gjelder musikk og innslag fra kjente artister, til god flyt og oversikt i menyer. Små detaljer som er nødvendig for å levere en helhet. Det må allikevel nevnes at det er noe overdreven bruk av pop-ups og informasjon for de som «bare vil komme igang med spillet».

PES 2020

Format: PlayStation 4/Windows/Xbox One
Sjanger: Sport
Utvikler: Konami Digital Entertainment
Utgiver: Konami Digital Entertainment

Ellers så er det mye som er likt med FIFA.

Det finnes et «Master League» som kan sammenlignes med karrieremoduset i FIFA (om enn enklere og overfladisk fremstilt). Her tar man rollen som sjefen for en fotballklubb. Moduset byr på filmsnutter og dialoger der man kan velge ulike svaralternativer. Man må også håndtere spillerkontrakter, kjøp og salg av spillere, pressekonferanser, markedsføring, trening av spillere, bygging av lagånd, og selvfølgelig, så er jo selve kampene i seg selv et viktig punkt.

Her kan man velge å være avatarer som representerer legender innen sporten som Maradona, Zico, og Johan Cruyff. Og man tar altså hånd om alt som skjer både på og utenfor fotballbanen.

Det er også mulig å spille som en fotballspiller i «Become a legend». Her kan man lage en spiller fra bunnen av og velge parametre som hudfarge, nasjonalitet, spilleranimasjoner og ferdigheter. Eventuelt kan man hoppe inn i skoene og følge karrieren til ekte spillernavn.

PES har også turneringer, enkeltkamper som man kan spille med og mot venner, og noe som kan sammenlignes med Ultimate Team i FIFA, der man konkurrerer mot andre på nett. I Pro Evolution Soccer heter dette intet mindre enn «myClub».

Målet er altså å bygge et fotballag fra bunnen av og konkurrere mot andre. Nye spillere kan kjøpes for penger tjent opp i spillet, eller så kan man bruke ekte penger for å få et bedre lag raskere enn ellers.

Match Day er også et nytt modus i noe som kalles «eFootball». I eFootball kan man spille mot andre spillere på nett i turneringer, enkeltkamper, divisjoner og mer.

Match Day baserer seg på rivaliserende lag som møter hverandre i virkeligheten. Dette blir også utgangspunktet for to lag som settes opp mot hverandre i PES. Hver uke kan spillere velge en av sidene i kampen, og alt fra mål til pasninger øker poengskår hos laget. Til slutt, møtes de to beste spillerne fra hver side mot hverandre i en kamp som blir strømmet direkte.

Ellers er det annet som er nytt i årets PES. Fotballspillerne kan for eksempel gjøre feil på banen som du kan utnytte. Dette skal gi en mer realistisk opplevelse av sporten. Det er også en ny dribleteknikk i bruk her, «fitness dribble», som gjør det mulig å snike seg forbi motstanderne. Dog ikke alltid så enkelt i praksis. Her kreves det øving, øving og mer øving for å få dette til. Driblingen her gjøres via høyre joystick på kontrollen.

Mottak av ball er også forbedret. Blant annet varierer dette fra spiller til spiller. Skudd mot mål varierer også avhengig av spillerens posisjon og press fra forsvarerne. Det er altså mange små detaljer på plass som gir større innlevelse til sporten.

Forsvaret og ballfysikken er også utbedret. Det finnes også noe som kalles adaptiv spillerinteraksjon (inspire). Dette dreier seg om at medspillere setter seg i posisjon til å motta for eksempel lange pasninger eller gjennombruddspasninger, fordi de vet at du er god nok til å klare det. Et annet eksempel, er at når en spiller som er kjent for å være god til å drible, så sprer medspillerne seg ut for å gi spissen plass til å bryte igjennom forsvaret.

Men hvordan oppleves egentlig PES der skoen virkelig trykker, ute på fotballbanen?

For det første er det stilig å hoppe ut i en av mange gjengitte stadium, enten det er Camp Nou eller Old Trafford. Det finnes et hav av innstillinger å velge fra, enten det er lengden på gresset, tiden på døgnet eller været.

Grafikken er ellers ganske så god. Det gjelder spilleranimasjoner, publikum, detaljer på og ved banen, og ballfysikken.

PES har en hel del til felles med FIFA , og begge spill har lignende mekanikk med valg av taktikk, at man kan sende ut keeperen når motstanderne nærmer seg, hjørnespark og raske taktikkvalg og mer. En fin detalj, er muligheten til å ta raske bytter når man skal ha inn noen fra benken.

Spillet flyter også godt ute på banen. Det er intuitivt å styre forsvar, og pasninger er enkelt å justere etter hvor mye kraft man vil ha. Den datastyrte motstanderen kunne ha vært litt mer utfordrende, selv på profesjonelt nivå, er det lite trøkk imot. Men jo mer man hever vanskelighetsgraden utover det, jo vanskeligere blir det. Men graden henger ikke helt på grep iblant.

Master Leauge er et fint tillegg. Men mangel på tale i dialogene gjør at innlevelsen blir noe fraværende i filmsekvensene. Selv mengdevis med dramatisk musikk kan ikke gjøre opp for mangelen på replikker og tale. Det blir bare noen kleine økter dessverre, med mindre man er veldig glad overdrevet bruk av elektrisk gitar som bakgrunnsmusikk.

Ellers er det nok å gjøre på og utenfor banen enten det er lagoppsett, treningsøkter, budsjett og mer. Kamper kan både bli spilt av deg personlig, eller så kan man stå på sidelinjen som trener.

Alt i alt er det greit med innhold i PES 2020. Spillet leverer en god fotballopplevelse. Master League er ikke helt det store, men det finnes flere modus som turneringer og online-spill til å holde interessen gående. Noen kan bli skuffet over at ikke alle fotballdrakter, navn på klubber og spillere osv. er autentiske.

Spillet har ikke samme dybde som FIFA. Det er større og flere nyvinninger i FIFA: som et mer levende historiemodus, mulighet for å velge kvinnelandslag, lisenser til bruk av ekte spillernavn, norske ligaer og fotballag, og nå, innendørs fotballbane. Det er rett og slett mer å gjøre i FIFA og en bedre, helhetlig tenking omkring spillet.

Men selve spillmekanikken i PES er det ikke mye å si på. PES flyter godt på gressmatta og er absolutt gøy å spille.

Egnethet

PES 2020 har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra tre år, altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år, på grunn av vanskelighetsgrad. Det er mange menyer å forholde seg til, og det tar tid å mestre fotballspillere på banen, samt de mange knappene man må forholde seg til.

I MyClub kan man bruke ekte penger for å bygge opp laget sitt, og det kan være fristene å ta denne snarveien for å få et godt fotballag.

Ellers er det mange regnemuligheter i PES 2020. Her forholde man seg til kampresultater, tid, spillerstatistikk, lagdynamikk og mer. Spillet byr også på en mulighet til å bedre forstå sporten, både som spiller, og som fotballtrener.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under aldersanbefaling.

3-6 år: Kan være vanskelig å håndtere menyer og spillmekanikk for de yngste.

7-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen. Man kan justere vanskelighetsgrad på motstanderne, og det er gode instrukser (på engelsk) underveis.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge. Man kan øke hvor utfordrende motstanderne skal være.

16+: Spillet vil også kunne by på fotballglede for eldre barn og ungdom. Med mulighet til å spille på nett, er potensialet for utfordring forlenget.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser