Pikmin 3 Deluxe

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 3 år.

ANMELDELSE: Supersøtt og fargerikt strategispill er ganske så vanedannende. Spillet anbefales av Barnevakten fra syv år.

Beboerne på planeten Koppai sliter etter hvert som naturressursene er i ferd med å bli brukt opp. I håp om å finne nye matkilder sendes ubemannede romfartøy ut i verdensrommet på jakt etter mat.

Håpet faller på «kulen» PNF-404 som har mye til felles med vår egen planet. Tre astronauter blir så sendt avgårde, men Alph, Brittany og Charlie krasjlander og blir adskilt. På bakkenivå finner de heldigvis noen nye allierte, nemlig pikmin, som er små plantelignende figurer som gjerne hjelper til.

Pikmin 3 Deluxe

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Strategi
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Nå må besetningsmedlemmene finne sammen igjen samtidig som de leter etter en viktig motordel for å kunne reise tilbake til hjemplaneten.

Med dette som bakgrunn blir vi servert et fargerikt strategispill med stor dybde. Ja, spillet er egentlig ganske vanedannende! Stilen har mye til felles med gode gamle Lemmings for de som har kjennskap til det spillet.

Som astronaut møter man altså på de levende og vennligstilte vesenene «pikmin».

De minner litt om planter ved at de gror og høstes fra jorden og har blader som stikker opp av hodet. De er forskjellige i form og farge. Noen får etter hvert blomster, andre ser ut som vandrende steiner, andre varierer i farge og kan fly eller svømme.

Som den nye «lederen» deres blir man på sett og vis en blanding av hærfører og hønemor. Når man finner nye pikmins og plystrer til dem, følger de etter lojalt som bare det.

Disse trofaste (og søte) skapningene er dels arbeidere dels krigere.

Man kommer nemlig over en hel del hindringer på bakkenivå, og da kan pikmins hjelpe til med å løse hva enn slags problem man står ovenfor. Dessverre er de ikke så reflekterte utover det du gir dem ordre til. Dette på godt og vondt.

Så disse skapningene kvier seg ikke for døden i møte med en større fiende for eksempel. Og det er jo litt trist at liv går tapt både her og der, og det ansvaret man har som leder.

Hindringene er som nevnt varierte. Det kan være en elv som hindrer veien videre. Da må man finne hauger med materiale, kaste pikmins mot disse, så begynner arbeiderne automatisk å frakte og bygge broen. De er standhaftige som maur og veldig trofaste.

Andre ganger er det en sandmur som blokkerer veien, eller en glassvegg. Her må man sende riktig type pikmin for å slå ned veggen, enten disse er av stein eller vanlig arbeidende. Det finnes også strømgjerder.

I tillegg til hindringene må man også hente inn mat. De tre astronautene bruker opp så og så mange forsyninger hver dag. Derfor må man lete etter frukt som kan konverteres til næringsrik jus.

Interessant nok er det også litt regning her. Man må for eksempel se an hvor mange pikmins som trengs for å bære en frukt eller rive ned en blomst. Jo flere, jo raskere går frakten. Dette vises som brøk.

Nederst på skjermen ser man også beholdningen av hvor mange pikmins man har med seg, og hvor mange som er fordelt ut på forskjellige steder på kartet. Som «hønemor» er det jo kjekt å ta med seg alle skapningene fra sted til sted.

Nye pikmins finner man på veien. Ellers har disse arbeiderne et eget hjem som kalles en løk. Det minner om romskipet til astronautene. Når man tar med blomster hit, absorberes det av «løken» slik at nye pikmins blir til.

Og på det vis kan man stadig øke bestanden eller så kan man la noen bli i hjemmet sitt slik at de er trygge og har det godt der.

Planeten man er på er ikke bare vennlig og velkommen. Så og så mye av spilletiden foregår på dagtid (man ser en sol som går fra soloppgang til solnedgang). På nattestid dukker det opp insektlignende skapninger som biter godt.

Derfor er det best å være ved basen før «leggetid». I stedet for å saumfare kartet på jakt etter pikmins, kan man kalle dem tilbake igjen fra basen. Alle pikmins som blir igjen ute på nattestid, dør dessverre.

Ellers er det også fiender av ulik slag også på dagtid. Disse må man kjempe mot ved å kaste pikmins på dem. Her kan man også tenke strategisk. Noen pikmins er sterkere enn andre, og å angripe fiender bakfra gir større angrep enn forfra. Så her må man tenke strategisk og finne best egnet posisjon.

Pikmin 3 Deluxe er et utrolig vanedannende spill. Selve grafikken er nydelig med flotte farger, detaljerte omgivelser og nydelig natur. Spiller er rett og slett godteri for øynene, og frukt og vann ser nesten fotorealistisk ut.

Det er en passe blanding av strategi, utforsking og action her. Man får opplevelsen av å være hærfører, og man bryr seg om de lojale skapningene og vil derfor at de skal klare seg i kamp med fienden. De er jo så søte både i måten de er tegnet, men også med lydene de lager. Det er mye personlighet i spill her.

Styringen er også grei. Man kan bevege kameraperspektiv med den ene joysticken, og man kan tilbakestille perspektivet med et enkelt knappetrykk. Det kan være litt knotete å sikte når man skal kaste pikmins, men det finnes også en autosikte-funksjon, selv om den ikke alltid vil treffe der man ønsker.

Og hvis man har en venn i nærheten kan to spillere samarbeide med delt skjerm. Dette gjelder både for historiemodus og oppdragsmodus. Så Nintendo gjør det brilliante igjen, og legger rette til flerspillermuligheter på en og samme konsoll.

Det er verdt å gjøre obs på at Pikmin 3 Deluxe ikke er et helt nytt spill. Pikmin 3 stammer tilbake til 2013 og Wii U-konsollen. Nytt med Switch-utgaven er blant annet:

  • Et samarbeidsmodus er to spillere kan jobbe gjennom historiedelen sammen
  • Ny prolog/epilog med Olimar og Louie, heltene fra Pikmin og Pikmin 2
  • Forbedret siktesystem, flere vanskelighetsgrader, og muligheten for å få hint
  • Piklopedia – et leksikon for å lese mer om de forskjellige skapningene som bor på planeten

Alt i alt er dette et supert spill som byr på utforsking, strategi og action i et fargesprakende eventyr.

 Egnethet

Pikmin 3 Deluxe har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

Spillet inneholder kampscener med mild vold. Pikmins kjemper mot insektlignende skapninger, dyr og fisker. Det er ikke noe blod eller gørr, men pikmins dør i prosessen og blir gjort om til spøkelser som forsvinner etter en stund.

Fiendtlige dyr som blir drept ligger igjen med døde kropper. Disse kan bli fraktet til hjembasen av pikmins og utnyttet som ressurser.

Ikke minst, så er den hengivne og dronelignende oppførselen til pikmins tankevekkende. Disse går i kamp med døden som følge uten å tenke seg om, og det er på sett og vis noe trist.

Utover det kan barn lære enkel regning, administrative oppgaver og strategi. Her må de løse logiske hindringer og lede en hær, samt syklus i naturen (noen spiser og noen blir spist).

De tre astronautene i hovedrollene er i utgangspunktet gode og er på jakt etter ressurser til hjemplaneten. I tillegg bryr de seg om hverandre og pikmins, men de behandler også de sistnevnte tidvis som forbruksvare.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Spillet kan være vanskelig for denne aldersgruppen. Styring krever noe presisjon og strategi. Det går an å bruke automatisk siktemuligheter.

7-11 år: Barn og unge i denne aldersgruppen kan mestre spillet. Man får en liten opplæring i starten, og spillet inneholder jevnlig tips og instruksjoner som man får underveis. All tekst er på engelsk, og det er noe menyhåndtering.

12-15 år: Man kan øke vanskelighetsgrad og velge fra tre nivå. Så her kan også eldre barn og ungdom få større utfordringer å bryne seg på.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten