Pikmin 4

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Sjarmerende romeventyr byr på logiske gåter, utforsking og ledelse av en hær som består av søte pikmins.

Pikmin 4 er den siste utgivelsen i spillserien der man skal lede pikmins på jakt etter skatter, flere fotsoldater og andre typer oppdrag som skal utføres på fremmede planeter. Kort fortalt så har en astronaut havnet på avveie på en fremmed planet.

For å være behjelpelige ble et letemannskap sendt ut, men krasjlandet i prosessen. Som spiller (og eneste håp for den bortkomne besetningen) må man ut for å finne og redde hele sulamitten. Dette ved å samle astronautene og reparere et romskip slik at alle kan bli trygge igjen.

Pikmin 4

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr, Strategi
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo, Bergsala

Spillet blander strategi med utforsking og logiske hindringer som skal løses. Man starter med en base som kan fremkalle nye pikmins og som fungerer som samlingspunkt for alle skatter og goder man finner underveis.

Pikmins er navnet på de behjelpelige skapningene som man finner på den fremmede planeten man besøker.

Disse har ulike farger og med det unike evner som kan være til hjelp i forskjellige situasjoner. Røde pikmins tåler flammer og er gode i angrep, ispikmins kan gjøre vann om til is, gule pikmins tåler strømgjerder og så har man andre varianter som kan fly eller lyse i mørket for eksempel.

Etter å ha designet sin egen hovedperson skal man altså lede disse skapningene ut på tokt og i kamp med ulike kryp. Underveis kan man samle skatter og pikmins er som maur – ypperlige på å bære alt man spør dem om til hjembasen.

Hvert sted man utforsker byr på en god dose med kriker og kroker.

Ettersom all utforsking må skje på dagtid, har man en tidsgrense før man må få alle fotsoldatene trygt hjem til basen. Det betyr at man må lage snarveier der det er mulig, og ellers ha øynene åpne for alt fra kikkerter til jordbær som kan brukes som drivstoff til raketten og andre hjelpemidler som kan produseres ved basen.

Pikmin 4 byr på en fenomenal syklus der man utforsker vakre landskap, kjemper mot fiender og låser opp snarveier. Noen ganger er skatter nedgravd, andre ganger må man samle råstoff til å bygge en bro for å nå over et stup.

I tillegg må man være smart når man kjemper mot større fiender fordi fotsoldatene kan dø i kamp. Det er så klart mulig å gro frem nye pikmins, men man knyter seg etter hvert til dem.

Til hjelp har man også en trofast valp. Denne kan man ri på og den er god på å slåss mot fiender. Valpen kan også dytte ned gjenstander som ligger høyt oppe, og ellers kan den lukte seg frem til astronautene som man skal lete etter.

Grafikken til Pikmin 4 er fantastisk. Og man bruker store deler av tiden til å utforske et landskap inspirert av vår egen klode. Her er det hager og hus, blomsterbed og vann, samt en god dose med insekter, kryp og større og små fiender.

Spillet byr på en fargerik og detaljert spillverden. Man kan også utforske grotter under jorden hvor man ikke lenger behøver å bekymre seg om solnedgang og farligere fiender.

Noen av labyrintene under bakken har egne målsettinger der man skal finne astronauter, et frivillig antall skatter og ellers en kjekk liten mengde med mekanismer som må løses. Det kan være bevegelige plattformer, rullebånd og knapper som må trykkes på.

Man kan også spille Pikmin 4 med en venn. En kompis kan kaste steiner på fiender samtidig som hovedspilleren utforsker. Det blir et ekstra hjelpemiddel i kampens hete, for de som ønsker det. Innlevelsen blir ikke veldig stor for sidemannen, men det blir en liten grad av interaktivitet for venner.

Det finnes også kamper der man kan spille mot hverandre. Her har man hver sin base og en gruppe med pikmins. Målet er å samle inn flere gjenstander enn den andre på tid. Dette ved å gro nye pikmins og ved å lede dem til ulike gjenstander på spillområdet.

Her kan man altså spille mot venner på en og samme skjerm.

Pikmin 4 er et veldig godt laget spill. Grafikken er fenomenal, fargerik, detaljert og tidvis fotorealistisk. For de som liker å samle, kan man lete etter et hav av skatter som hentes tilbake til basen. Det er en viss mengde man må finne for å fylle opp drivstofftanken til romskipet, i tillegg er det mye som er valgfritt å lete etter.

Spillet katalogiserer også alt man kommer over av skatter, og noen ganger vil man kunne fullføre en hel serie. Så for de som liker å utforske og lete etter glitrende gjenstander, er dette spillet en gavepakke for nettopp det.

I tillegg byr spillet på en følelse av å kommandere en egen hær. Skapningene pikmins er søte, sjarmerende og varierte. Samtidig er det noe dybde i disse brikkene. Blant annet har alle forskjellige egenskaper som kan brukes til å løse ulike problemer.

Noen ganger må man gjøre vann til is for å fullføre et oppdrag, andre varianter kan slå ned et strømgjerde eller nå gjenstander på høye platå. Som leder må man vite hvilken fotsoldat som egner seg best til hvilket formål. Og man kan bare ha med så mange om gangen.

Fiendene er også varierte, og det er et massivt antall av uhyrer å kjempe mot. Her er det edderkopper, vepser, snegler, fisker og alt innimellom. Noen skyter ild, andre frost. Og så har man de som rett og slett vil trampe ned eller rulle over hæren på et øyeblikk.

Det betyr at man må tenke seg om og bruke riktig pikmin til riktig tid i møte med fiendene.

Under panseret er det altså mye å finne til tross for den tilsynelatende fargerike og uhøytidelige stilen. Her må en hel del hodearbeid til for at man skal redde astronautene som er bortkomne, og for å finne alt det spillverden har å by på av skatter og goder.

Alle foto: Nintendo

Egnethet:

Pikmin 4 har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

PEGI skriver at spillet har svært milde former for kamper mot fantasiskapninger. Hovedpersonen kjemper ved å kaste små pikmins mot fiender. Spillet viser ikke synlig skade. Det er samtidig mulig å samle en statue som viser bryster i en ikke-seksuell kontekst, påpeker PEGI.

Pikmins kan dø i kamp, og det samme gjør fantasiskapninger som man slåss mot. Det er ikke noe blod og gørr, og det vises et spøkelsesikon når spillfigurene dør.

Vanskelighetsgrad:

4-6 år: Spillet kan være for vanskelig for denne målgruppen. Det er en god dose med knapper å holde styr på, i tillegg til at man må huske ulike funksjoner som hver pikmin har. Spillet kan fremstå som noe uoversiktlig og vanskelig å navigere for denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet byr på en solid opplæring og trinnvis introduksjon for ny spillmekanikk og nye funksjoner. Man får tilbringe tid på omgivelser der man lærer det grunnleggende, så introduseres mer stoff som må mestres. All tekst er på engelsk, og det er mye tekst.

12-15 år: Spillet vil passe godt for denne aldersgruppen. Man kan øke graden av utfordring ved å lete etter valgfrie skatter. Noen av de logiske hindringene krever litt tankearbeid, men de er ikke veldig krevende.

16+: Også eldre spillere kan få utbytte av den sjarmerende stilen og spillverdenen.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser