Planet Zoo: South America Pack 

Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tre år. Barnevakten velger allikevel å anbefale spillet fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad.

ANMELDELSE: Imponerende dyrehagesimulator byr på enda mer læring og glede med denne tilleggspakken. Gå løs på nye landskapselementer, og møt fem unike dyr fra det søramerikanske kontinentet.

Planet Zoo er et spill som har fått altfor lite oppmerksomhet. Fordi dette er virkelig et kvalitetsspill som barna ikke bør gå glipp av.

Her skal de drifte sin egen dyrepark fra bunn til topp. Det vil si å bygge selve parken, ta hånd om økonomi og personalansvar, forskning og gjestenes behov. Men øverst på listen av oppvaver er det å ta vare på dyrene.

Spillet tar for seg barns favorittunivers med dyreriket og leverer disse en i en gøyal, men utfordrende og lærerik pakke. All tekst er på norsk, og spillet byr på et kraftig leksikon med spennende fakta om mange, unike dyr.

Planet Zoo: South America Pack 

Format: Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Frontier Developments
Utgiver: Frontier Developments

Selv om utformingen kan virke noe lekent, er dette spillet langt fra enkelt av den grunn. Planet Zoo er et dypt og komplekst spill med mange lag.

Når man setter opp innhegninger, så er det ikke bare å plassere dyrene oppi og begynne å ta imot gjester. Hvert dyr må ha omgivelser som er tilpasset hans eller hennes opprinnelsested. En snøleopard skal ha mest mulig snø, kuldeovner, trær og planter som gjenspeiler hjemstedet, riktig med mat og ly.

I tillegg har dyrene sosiale behov og må stimuleres slik at de trives. En makker kan være godt å ha, men disse må finne tonen slik at de ikke ender opp med å slåss.

Derfor er det viktig å lese seg opp i det innebygde biblioteket som gjengir fakta om dyrene. Og, imponerende nok, så er all tekst på norsk. Det betyr at barn og unge kan dykke ned i fakta og interessant lesestoff (fordi dette er formidlet på en visuell måte og til og med en egen «visste du at»-seksjon).

Etter å ha lest seg opp, kan man se hvordan lesestoffet utarter seg i praksis når man ser hvordan dyrene lever.

Alt som er bak forhenget må også bygges opp. Fasiliteter til personalet, forskning, markedsføring, lån og budsjett og mer! Gjester gir også tilbakemeldinger slik at man må gjøre justeringer deretter. Så barn kan lære om dyrenes behov, økonomi i en virkelighetstro kontekst, og personalhåndtering.

Dyrene er selve juvelene, fordi de er nydelig gjengitt i spillet og har alle personlighet (man kan også navngi hvert eneste dyr). De leker, spiser, svømmer, blir syke, får barn og mer. Hvert dyr er nydelig animert og ser utrolig flotte ut. Og man bryr seg virkelig om dem.

I den sammenheng tilbyr Frontier Developments (de som lager spillet) på stadig nye tilleggspakker.

På menyen denne gang er det søramerikanske kontinentet. Her får man tilgang til innhold inspirert av Amazonas og fjellene i Andres. Det dreier seg om over 250 nye landskapselementer som kan gi dyreparken en helt unik stil. Eller om man ønsker separate «landområder» i parken, hvor man nå får enda et tema å velge fra.

Her får man altså muligheten til å designe parken etter inspirasjon fra gamle sivilisasjoner som aztekernes templer eller en frodig regnskog. Også får man tilgang til de flott dyr som jaguaren, lamaen, kapusinerapen, kjempemaurslukeren og den rødøyde løvfrosken.

Jaguaren er definitivt en favoritt og er tegnet og animert ned til potene. Fra søte valper til sterke, heltemodige mødre og fedre – er disse dyrene majestetiske (og raske). Kjempemaurslukeren er jo nydelig og søt, men også en artig kar!

Ikke minst, er den koselig kapusinerapen godt å ha med på lag også.

South America Pack byr på et skikkelig jungeltema med frodig, solrik skog og landskapselementer som tar spilleren med tilbake i tid. Dette er et fargerikt og spennende skue som gir spillet en helt ny dimensjon. Ikke ulikt alt det flotte vi fikk med vinterlandskapet Arctic Pack i fjor.

Utenom denne tilleggspakken oppdateres spillet også til en ny versjon (gratis). Blant annet er dyrepasserne mer effektive, det blir mulig å velge fra flere vanskelighetsgrader (jo vanskeligere, jo mer virkelighetstro) og «utdannelse» hos gjestene blir mer synlig og presis. Utdannelse dreier seg om hvor mye gjestene lærer i dyreparken, noe som også påvirker hvor mye de vil legge igjen av penger i besøket sitt.

En velkommen endring er også at man nå kan skjule personalbygninger med trær og lignende for å redusere negativ oppfatning hos gjestene.

Egnethet

Planet Zoo har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI.

Vi anbefaler spillet fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad. Simulatorsjangeren har gjerne mer avanserte kontrollere, og i dette spillet må man ta finjusteringer når man bygger i parken sin, og gå innom en hel del menyer.

Ellers er det mye barn kan lære her om romforståelse, dyrehold, prioritering av budsjett og mer.

Spillet inneholder milde former for vold når dyr kan ende opp med å slåss mot hverandre. Døde dyr ligger igjen på bakken og kan bli forvandlet til skjelett over tid. Det er synlig skade på dyrene, men ikke noe blod eller gørr utover det.

Mennesker i spillet kan ikke bli skadet av dyrene, men de kan bli redde dersom tigre og andre rovdyr slippes løs i parken.

Vær også obs på at man kan kjøpe tilleggspakker med mer innhold til spillet.

Spillet har norsk tekst.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-11 år: Kan være utfordrende for barn i denne aldersgruppen. Det er mye å tenke på, flere menyer å holde styr på og kontrollene kan være kompliserte.

12-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man skreddersy sin egen dyrepark helt ned til detaljenivå. Det er mye å lære og mye å gjøre når man bygger og utvider parken sin. Ikke minst om alle de ulike dyrenes behov. Spillet har en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne. Ved å velge mer utfordrende modus, kan også denne aldersgruppen få noe å bryne seg på.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten