Planet Zoo: Ultimate Edition

Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI. Spillet har norsk tekst.

ANMELDELSE: Dyp og engasjerende dyrepark-simulator fortsetter å levere spillkvalitet på toppnivå. Her skal man ta hånd om mange forskjellige arter og bygge en park som appellerer til både gjester og dyr.

Fra de aller første reklamefilmene til Planet Zoo, ble man lovet et simulator-spill av høy kvalitet. Særlig med tanke på grafikk og hvordan de forskjellige dyrene var gjengitt i troverdig form. Nå, fire år etter spillets opprinnelige utgivelse er flere tilleggspakker gitt ut, samt en rekke gratis oppgraderinger til alle som eier spillet.

Og med en total pakke på over 180 dyr har Ultimate Edition blitt til. En slags samlepakke som byr på alt av tilleggsinnhold frem til dagens dato (inkludert Eurasia animal pack). Og resultatet er bedre enn noen gang. Det er så mye mer å gjøre, med en spillmekanikk som er blitt polet og forbedret over flere år.

Grafikken er også nydelig selve målt mot 2024-standard. Planet Zoo er et visuelt sjarmtroll som er lekkert å se på.

I tillegg er det ikke «bare» lagt til nye dyr på menyen. Man har også fått rekvisitter og landskapselementer fra kontinenter som Afrika, Australia, Sør-Amerika, havbaserte områder – og mer, i tillegg til flere oppdrag å bryne seg på.

Planet Zoo: Ultimate Edition

Format: Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Frontier Developments
Utgiver: Frontier Developments

I Planet Zoo skal man altså bygge en dyrepark som skal fungere så optimalt som mulig. Det innebærer større inntekter enn utgifter, og at man imøtekommer gjestenes ønsker og behov. I tillegg har man et personalansvar og må navigere ulike forskningsområder for å lære mer om dyrenes behov, samt andre utviklingsområder for parken.

Det er altså nok å gjøre på den administrative fronten, samtidig som man skal nyte det å se dyrene få utfolde seg.

Å bygge parken innebærer alt fra å legge stier til innhegninger, butikker, dekorative vann, skilt, benker, trær og blomster. I Planet Zoo er man like mye arkitekten og designeren som må tenke ut hvor det er lurest å plassere ut strømtransformatorer og vannrenseanlegg.

I tillegg er spillet et blankt lerret der man kan pynte fritt med bekker, lyssetting, buskas og hva det måtte være.

Kjernen i spillet er allikevel innhegningene. Det er her dyrene skal bo og for at hvert individuelt dyr skal trives, må planleggingen være optimal. Et nettinggjerde kan koalaen klatre over, eller et svakt glassgjerde kan ødelegges av et neshorn eller en bjørn.

Det samme gjelder om man plasserer gjenstander for nærme sperringene slik at dyrene klatrer over.

Enda mer finurlig er det å gjenskape temperatur, jordtype, planter og mer som stammer fra dyrenes naturlige habitat. Satt på spissen så vil ikke jaguaren trives om storparten av området dens er dekket av vann. Og motsatt for californiasjøløven, som mistrives om dekket bare består av jord.

Så det betyr at man må innom et leksikon (Zoopedia) som har drøssevis av interessante fakta om de forskjellige dyrene. Her kan man lære mer om hvordan de trives i sosiale forhold med andre fra samme art.

I tillegg kan man lære mer om dyrenes utseende, egenskaper, hvor de bor og om de er utrydningstruet eller ei.

Alt av menyer og tekster i spillet formidles (utrolig nok) på norsk. Og man må nesten innom leksikonet for å tilpasse innhegningen for hvert enkelt dyr. Det betyr at spillet byr på massevis av læring og overføring av kunnskap, samt en praktisk bruk av kunnskapen.

Fordi man må lære mer om hva slags flokk jaguaren foretrekker, ellers vil den mistrives, bli stresset og demonstranter vil dukke opp i parken.

Man bryr seg også om dyrene. Fra de første stegene der man skaffer seg dyrene på markedet, ser man hvordan de ankommer parken og utforsker det nye bopelet sitt. Dyrene er gjengitt i slående detalj og svømmer i vann, bruker leker dersom innhegningen har dette tilgjengelig, klatrer i trær, spiser og mye mer.

Og grafikken er helt fantastisk. Fra individuelle hår i pelsen til øyne og animasjoner, så ser dyrene flotte ut. Det er noen glipp her og der i overganger mellom animasjoner, men alt i alt er det virkelig flott å se på hvert eneste dyr i aksjon.

Man kan også navngi de forskjellige skapningene, og det finnes et eget kameramodus for å se de utbrodere sine liv. Noen av dyrene kan også få avkom, og disse har livsløp som følger sykdom og eventuelt død.

Det må bare igjen nevnes at spillet byr på 180 dyr. Riktignok må man betale for tilleggspakker for å få tilgang til alle. Men det betyr også at utviklerne har satset på Planet Zoo over tid med jevnlige oppdateringer og forbedringer.

Her kan man bryne seg på elefanter, pingviner, ulver, taranteller, struts, kameler, rever, anakondaer, bjørner, leoparder, reinsdyr og så mye mer.

Dette spillet er en gavepakke for alle som elsker dyr. Ikke bare får man nyte skapningene animert i digital form, men man lærer mye om hver enkelt art og øker både kunnskap om dyr samt evne til å håndtere ulike problemstillinger som oppstår i spillet.

En praksisnær kunnskap med andre ord for alle dyreglade barn og unge.

Det er også mye kjekt å gjøre underveis i spillet. Gangen i konseptet blir derfor aldri kjedelig. Man kan forske på hver art og oppdage nye typer dyrefor, leker og økt kunnskap som skaper større trivsel for dyrene.

I tillegg er det et poeng å utdanne gjestene om de forskjellige dyrene som man har i parken.

Og innimellom dyrekosingen kan man bygge videre på parken med nye stier, transportmidler, restauranter, salgsautomater og mer. Gjestene deler også tanker om hva som er bra og ikke så bra med parken, og på den måten lærer man å håndtere konstruktiv kritikk.

Planet Zoo fortsetter å være et spill som er i toppklasse. Rett og slett kremen av kremen. Spillet er så gjennomtenkt på alle nivå med de mange forskjellige dyrene, detaljene i spillbildet, grafikken og dybden i spillmekanikken.

Og med «Ultimate Edition» får man alle tilleggspakkene som er blitt produsert per dags dato.

Det innebærer rett og slett mangfoldige timer med spilling. Fordi man kan alltid lage en litt annerledes dyrepark, eksperimentere med nye former for design og bytte ut på hvilke dyr som parken skal ha.

180 ulike dyr å velge fra betyr ufattelig mange kombinasjoner med arter som kan bo i parken.

Enten man trives med å se dyr og skapninger i aksjon, eller å håndtere økonomi og design – så vil Planet Zoo falle i smak. I tillegg kan man bryne seg på et eget historiemodus for å få opplæring og inspirasjon.

Eller så kan man gå for modus som enten har uendelig pengetilførsel, eller med spesifikke mål som skal nås.

I sandkassemodus kan enhver bygge og leke uten å tenke på bekymringer for at budsjettet skal gå i minus. Det er rett og slett noe for enhver enten man liker en størst mulig og realistisk grad av utfordring, eller for den som bare vil ha dyrekosen.

Mer er det ikke å si. Planet Zoo er av de virkelig gode spillene som ikke bør gå i glemmeboka. Og det å besøke spillet påny siden opprinnelig utgivelse, gir en ny wow-effekt og opplevelse av hvor dypt og grundig dette spillet er laget.

Her er det dybde i spillmekanikk, i måten dyrene er utformet og gjengitt, i grafikk og detaljnivå samt i alt det morsomme og kreative man kan gjøre når man designer parken. Ultimate Edition anbefales varmt, selv om man så klart kan vurdere å prøve ut bare kjernespillet (som kan kjøpes for en rimeligere penge) først for å se om konseptet faller i smak.

Alle foto: Frontier Developments

Egnethet

Planet Zoo har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI.

Vi anbefaler spillet fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad. Simulatorsjangeren har gjerne mer avanserte kontrollere, og i dette spillet må man ta finjusteringer når man bygger i parken sin, og gå innom en hel del menyer.

Ellers er det mye barn kan lære her om romforståelse, dyrehold, prioritering av budsjett og mer.

Spillet inneholder milde former for vold når dyr kan ende opp med å slåss mot hverandre. Døde dyr ligger igjen på bakken og kan bli forvandlet til skjelett over tid. Det er synlig skade på dyrene, men ikke noe blod eller gørr utover det.

Mennesker i spillet kan ikke bli skadet av dyrene, men de kan bli redde dersom tigre og andre rovdyr slippes løs i parken.

Vær også obs på at man kan kjøpe tilleggspakker med mer innhold til spillet.

Spillet har norsk tekst i menyer og for informasjonen om de ulike dyrene.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-11 år: Kan være utfordrende for barn i denne aldersgruppen. Det er mye å tenke på, flere menyer å holde styr på og kontrollene kan være kompliserte.

12-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man skreddersy sin egen dyrepark helt ned til detaljenivå. Det er mye å lære og mye å gjøre når man bygger og utvider parken sin. Ikke minst om alle de ulike dyrenes behov. Spillet har en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne. Ved å velge mer utfordrende modus, kan også denne aldersgruppen få noe å bryne seg på.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten