Pode

Nintendo Switch/PlayStation 4. Barnevakten anbefaler dette spillet fra tre år.

Vakkert, norsk eventyrspill fokuserer på enkel hjernetrim, vennskap og samarbeid. Passer ypperlig for barn og foreldre som ønsker å spille noe som kan fenge både store og små i husholdningen. Anbefales av Barnevakten fra tre år.

En stjerne har falt fra himmelen og klarer ikke å komme seg tilbake igjen. Så møter stjernen på en vennlig skapning av stein som ønsker å hjelpe til. Sammen finner de vennskap og styrke i hverandre. Dette er utgangspunktet for Pode, et kritikerrost og prisvinnende, norsk spill.

Pode er et samarbeidsspill der man skal løse logiske hindringer. I spillet møter man Bulder som er en steinfigur, og vennen Glo som er en stjerne.

For å finne veien hjem drar de to gjennom det eventyrlige og vakre landskapet Fjellheim og må løse logiske hindringer og samarbeide for å komme seg videre. Her er det høye platå som krever at man er to for å nå, i tillegg til dører som er stengt med puslespill og gåter som må løses, samt andre typer hindringer.

Spillet er inspirert av norsk kunst og kultur. Blant annet kjenner man dette igjen på musikken og landskapet man beveger seg i.

Det finnes nok av spill på markedet der man skal konkurrere mot hverandre. Utvalget er ikke like variert når det gjelder samarbeidsspill der to kan spille på samme skjerm. Pode har en behagelig atmosfære og et rolig tempo. Man kan løse de logiske hindringene i egen ro og uten et tidsur som tikker nedover. Det er dessuten en egen verdi å oppleve suksess når man finner løsninger med en venn eller et familiemedlem.

Spillet er laget slik at selv om man er to, så kan man enkelt bytte på hvilken spillfigur man ønsker å kontrollere. Så dersom en voksen spiller med et barn og barnet ikke klarer å komme seg videre i spillet, så kan den voksne bytte til barnets karakter en stund og bevege seg forbi hindringen. På den måten kan en mer erfaren spiller bære den andre spilleren videre. Enten ved å ta over kontrollen, eller ved å bokstavelig talt plukke opp og bære den andres spillfigur.

Pode

Format: Nintendo Switch/PlayStation 4
Sjanger: Samarbeid/gåteløsning
Utvikler: Henchman & Goon og Henrik M. Haugland
Utgiver: Henchman & Goon

Det betyr at Pode byr på en lav terskel for voksne og barn å spille sammen. Og her er det vakre kunstuttrykk med musikk og nydelige omgivelser som gjør dette til en visuell opplevelse for både store og små.

Spillet har enkle kontrollere som de fleste med littegrann spillerfaring kan mestre nokså raskt. Det er heller ingen tidsbegrensinger på spillet. Yngvill Hopen, som er daglig leder i Henchman & Goon som har utviklet spillet, hadde som formål å lage et spill som både hun og sønnen kunne få glede av, ifølge et intervju med Gamer.no. Derfor er dette et spill som har som grunnprinsipp at både voksne og barn kan få en opplevelse sammen.

De to spillbare figurene har også egne evner og er avhengig av hverandre for å løse de ulike hindringene de møter på.

Bulder kan få steiner til å vokse og kan bevege seg i vann. Denne figuren er også tung og kan bruke vekten sin til å senke gjenstander i omgivelsene, eller styrken til å løfte når det trengs. Glo kan lyse opp mørke steder, få frem mystiske hulemalerier og gjemte gjenstander, i tillegg til å få planter til å vokse.

Når man beveger seg i spillet går man fra øde områder og med begge karakterenes krefter lyser de opp og får stein og planter til å vokse. Dette skjer øyeblikkelig omkring dem og gir et nydelig lysshow der gress, blomster, mineraler og blader vokser frem i all regnbuens farger. Det er som et fyrverkeri som man selv får opplevelsen av at man skaper.

I tillegg er det en kontrast når man går fra døde, livløse områder og etterlater de fulle av liv. I praksis handler spillet i stor grad om å gjøre omgivelsene til det bedre!

I tillegg til en nydelig historie, en vakker, animert verden og to sjarmerende spillfigurer, er det nok av utbytte å få når man spiller Pode. Kritisk tenking og planlegging er nødvendig for å gå gjennom de logiske hindringene. Spillet fordrer også samarbeid og kommunikasjon om man er to som spiller sammen.

Det er også fantastisk å se innsatsen som gjøres for å få Glo hjem. Det handler om uselviskhet og evnen til å hjelpe hverandre. Selv om spillet ikke inneholder noen dialog, så har både Bulder og Glo mye personlighet. De vinker til hverandre når det er på tide å gå til et nytt sted i spillet og alt i spillet er lagt opp til at de to må samarbeide.

Spillet har en slags stigeprogresjon. Og annethvert steg kan kun løses av en av de to spillfigurene. Man kommer rett og slett ikke videre alene, så her må man samarbeide og tålmodig vente på den andre spilleren. I tillegg, må man også tenke sammen når man møter på hindringer som er utfordrende. En låst dør i spillet har for eksempel en kode som kun Glo kan lese og en låsemekanikk som kun Bulder kan bevege.

Man er derfor garantert et eventyr med nydelig musikk og fargesprakende bilder når man spiller Pode. Og best av alt, man kan dele inntrykkene med en man spiller sammen med.

Egnethet

Pode har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år fra PEGI, altså den laveste aldersanbefalingen.

Spillet er fritt for vold, ufint språk og annet innhold som ikke egner seg for barn og dette er et kvalitetsspill som passer godt for både barn og voksne. I og med at vanskelighetsgraden er såpass lav er terskelen også senket for at foreldre kan bli med på moroa med mer spillerfarne barn.

Spillfigurene kan falle utenfor stup og avsatser, men kommer øyeblikkelig tilbake igjen på spillbrettet. Så her behøver man ikke å uroe seg for at alle liv skal gå tapt i spillet og at man må starte på ny helt fra bunnen av igjen.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Innholdsmessig passer spillet fint for denne aldersgruppen. Barn kan allikevel ha behov for hjelp fra voksne når de skal løse logiske hindringer i spillet. Disse kan være mer trøblete enn man skulle tro. Noen enkle instruksjoner er innbakt i spillet slik at man lærer kontrollene.

7-11 år: Spillet anbefales for denne aldersgruppen og har enkle kontrollere som barn i denne aldergruppen kan mestre. De logiske hindringene blir mer utfordrende lenger ut i spillet.

12-15 år: Spillet kan kan også utfordre eldre barn og ungdom, men ikke i overveldende grad. En vakker historie og nydelig spillverden kan også engasjere denne aldersgruppen.

16+: Spillet kan fenge eldre ungdom og voksne med handlingen.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten