Prince of Persia: The Lost Crown

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI.

ANMELDELSE: Visuelt og actionfylt Prince of Persia-spill byr på logiske hindringer, tidskontroll og spennende omgivelser å utforske. Vær samtidig obs på anbefalt aldersgrense, og hyppige innslag av vold.

Prince of Persia har tatt form som spillefilm og spillserie, og vi må tilbake til slutten av åttitallet for å grave frem det første spillet i serien. Åpenbart har grafikken blitt kraftig oppgradert i 2024-utgivelsen.

Her ser vi det persiske kongeriket som er under harde angrep. En gruppe krigere («The immortals») redder dagen. Dessverre blir kongerikets prins bortført, og en av krigerne, blant annet Sargon som man styrer som spillfigur, må ut på tokt for å få ham tilbake igjen.

Ferden går til et mystisk sted bygget på magi og overnaturlige krefter. Området må utforskes, fiender må beseires og mye mer ettersom hovedpersonen oppdager stadig nye evner og ferdigheter som kan brukes til egen fordel.

Prince of Persia: The Lost Crown

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Sjanger: Action og eventyr
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Bygget opp som et todimensjonalt og delvis åpen verden-spill, er Prince of Persia: The Lost Crown godt laget. Historien er blodig og hard, med flere lag av heltemot, svik og mysterier som skal graves opp bit for bit.

Grafikken er imponerende, til tross for å by på sideperspektiv. Man ser flotte detaljer i bakgrunnen enten det er den røde månen som skinner på krigstokt, tempelruiner, massive statuer og et passelig utvalg av mekanismer.

For ikke å nevne de ulike fiendene enten det er små eller større lederskikkelser. Det meste er tegnet med solide detaljer, og det er også elementer av historiefortelling som treffer godt enten det er i dialoger eller andre former for filmsnutter.

I tillegg til rene kamper med fiender skal man utforske en labyrint av ulike passasjer, rom, feller, hindringer og hemmelige områder. Her kommer spillfigurens evner til hjelp enten man skal knuse en hindring eller bruke redskaper for å sette i gang mekanismer.

Som eksempel har man både en bue og et kastevåpen til hjelp. Blant annet for å åpne dører og for å få plattformer til å bevege seg opp eller ned.

Hovedpersonen har også andre egenskaper til hjelp. Man kan spurte i luften, teleportere seg mellom punkt, samt har man en unik evne til å se gjenstander som befinner seg i andre dimensjoner eller som er usynlige på et eller annet vis.

Mye av spillet dreier seg også om kampsystemet. Man har sverd til bruk, samt spesialangrep som kan løses ut over tid. Det er også en veksling mellom å forvare seg og å angripe, for eksempel ved å trykke på blokkering til riktig tid.

Andre ganger kan ikke fiendens angrep stoppes, og dette vises i form av ulike farger og symboler før slagene inntreffer.

Og videre kan man gå løs på ni lederskikkelser som varierer mellom giganter på hest til drager og andre typer skurker. Det er også passe variasjon i type fiender enten de angriper fra langt eller nært hold, og med mer enn 65 ulike varianter å slåss mot.

Helten har også et bredt register av ulike kombinasjoner med angrep. Enten det er å slenge fiender i lufta for så å dundre løs ovenfra, eller å kombinere forsvarstrekk og ulike typer angrepsstiler. Det er en god dose med knappekombinasjoner å huske på.

Heldigvis har man en læremester som man kan besøke ved jevne mellomrom, både for å lære nye teknikker og for å polere gamle.

Det mest unike med Prince of Persia: The Lost Crown er det som skjer når spillfiguren påtar seg stadig nye evner og ferdigheter. Det å kunne teleportere seg forbi en fiende, eller å forflytte en skurk ved hjelp av overnaturlige evner, samt så mye mer.

Kombinerer man dette med sverd og bueskyting, samt hvor lett på foten og akrobatisk hovedpersonen er, blir det en unik og dødelig dans i møte med fiendene.

Kampene er også utfordrende nok til å holde på interessen over tid. Og man oppgraderer og får nye evner litt etter litt. Blant annet kan man kjøpe amuletter og eliksirer. Spillet er passe overkommelig til at man klarer seg en stund med grunnleggende forsvars- og angrepsteknikker.

Men for den som virkelig vil polere og mestre, kan man lære seg et bredt spekter av teknikker som passer i lag med ulike typer fiender.

Visuelt sett og rent spillmekanisk kjører Prince of Persia: The Lost Crown godt. Den todimensjonale spillverden er artig å utforske med hemmelige passasjer, logiske hindringer og ulike miljø som man kan utforske.

Noen områder eller skattekister er låst før man lærer teknikker som kreves for å nå dem.

Heldigvis kan man knyttet bilder til spesielle punkt på kartet. Slik at det blir enklere å gå tilbake igjen for å nå skatter og hemmelige områder. Så for den som liker å utforske hver eneste krik og krok, samt en rekke med sideoppdrag, så er det mer mellom linjene i dette spillet her.

Man finner også butikker og diverse spillfigurer å snakke med på egne punkt. I tillegg til et spesielt tre som gjengir styrke og helse til hovedpersonen, der man også kan veksle mellom ulike amuletter som gir unike evner og fordeler.

Prince of Persia: The Lost Crown er et vellaget spill som byr på en flott og magisk verden som kan utforskes. I en slags Indiana Jones-stil kan man oppdage hemmelige områder, feller og skatter på veien.

Det er også en hel del magi og mystikk med på lag. Og man vil slåss mot både menneskefigurer og overnaturlige uhyrer.

Ellers er kampsystemet polert og interessant nok til at den som virkelig vil bryne seg på teknikker, får noe å strekke seg etter. Her er det en hel rad med knappekombinasjoner og variasjon i fiender å møte på.

Ikke minst er handlingen interessant takket være både kontekst og spillområde. Og de overnaturlige evnene med tidskifte og teleportering gjør det til en fryd å reise gjennom landskapet.

Alle foto: Ubisoft

Egnethet

Prince of Persia: The Lost Crown har fått anbefalt aldersgrense 16 år av PEGI.

Spillet inneholder gode doser med blod, filmscener med henrettelser og hyppige kamper med både menneskelige figurer, monstre og andre typer skapninger.

Det er også mulig å kjøpe spillet i flere utgaver, der noen er dyrere og byr på mer kosmetiske gjenstander enn andre.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under anbefalt aldersgrense fra PEGI.

16+: Man kan mellom fire vanskelighetsgrader for dette spillet som påvirker hvor sterke fiendene er, og hvor mye helse de har. I tillegg påvirker dette hvor vanskelig det er å blokkere fiendens angrep. Ellers er det mulig å velge mellom to modus som styrer hvor mye hjelp man får når man skal navigere på spillkartet. All tekst og tale er på engelsk. Og selv om spillet er todimensjonalt, noe som letter navigeringen, må man allikevel mestre et bredt spekter av unike evner for å overleve i spillets landskap.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

 

 

 

Bli medlem av Barnevakten