Princess Peach: Showtime

Nintendo Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI.

ANMELDELSE: Endelig trer Peach frem som helten og ikke offeret i denne sjarmerende og varierte spillopplevelsen.

De aller fleste har hatt sine økter med Super Mario og vennene hans. Som regel er man enten Super Mario eller Luigi, ute på tokt for å redde prinsesse Peach fra rivalen Bowser. Men i dette spillet er ikke lenger Peach offeret, men helten som skal snu skurkene opp ned.

Hele seansen starter når Peach med venner er på vei til teateret for å se på et show. En maskert skurk som kaller seg Grape kupper hele teateret og erstatter skuespillerne med sine egne. Disse forsurer arbeidernes hverdag og fører til og med noen i fangenskap.

Et arbeidsmiljø preget av frykt og fare med andre ord.

Dermed er det opp til Peach å redde dagen ved å frigjøre fanger, gi mot til de som skal stå opp mot skurkene og ved å bekjempe en hel del skurker av ulike slag.

Princess Peach: Showtime

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Selve historien i spillet er i samme gate som andre Super Mario-spill, nemlig lett og lystbetont. De første spilleminuttene minner om andre spill fra serien. Peach kan samle mynter, oppdage hemmelige stikkveier og slåss mot skurker på ulike måter.

Alt skjer fra hovedsalen i teateret, hvor man deretter kan gå inn i ulike saler (levler) som alle har et unikt tema, sortiment med skurker og hindringer som skal løses.

Det som er unikt med spillet er hvordan spillområdene er både forskjellige og kreativt utformet. I det ene øyeblikket kjemper man på tvers av middelalderlandskap med sverd, for så å dykke ned i japansk-inspirerte ninjaer.

Eller hva med Den ville vesten eller kakebaking på høyt nivå?

Og forvandlingen stopper ikke bare der, fordi i tillegg til at omgivelsene endres fra sted til sted, så gjør også spillfiguren og spillmekanikken tilsvarende. Man kan gå fra å snike seg langs vegger med et speil som reflekterer omgivelsene, eller til å dykke ned i gress, fri fra fiendens synsrekkevidde.

Plutselig starter så en vill og actionfylt katt og mus-lek på hesteryggen. Eller så løper man i full fart i et sideskrollende eventyr.

Princess Peach: Showtime byr på variasjon og kreativitet og kan til en viss grad sammenlignes med en serie med Mario Party-spill der man nyter den ene geniale utførelsen etter den andre. Og spillets styrke lever ikke i graden av utfordring som man møter på, men variasjon og kreativitet.

Det er allikevel en gitt progresjon og struktur i spillet. Man går løs på enkelstående brett og samler skatter som er skjult rundt omkring på spillkartet. Dersom man ikke er årvåken og obs, er det fort gjort å gå glipp av busker, stikkveier og diverse gjenstander som fremkaller skatter.

Man må nemlig ha nok valuta samlet for å låse opp hovedutfordringen i hver etasje.

Ellers har de fleste av de enkelstående brettene små og større lederskikkelser som man må bekjempe. Og ettersom Peach endrer atferd kan det være alt fra kakebaking som står på menyen til lassokast i neste øyeblikk.

Det er rett og slett spennende nok i seg selv å undre over hva neste spillbrett byr på av kreativitet.

Det er mye som er bra i gjennomføringen av dette spillet. Grafikken er fantastisk, fargerik og vakker. Man møter også på hjelpeløse karakterer underveis som man kan frigjøre eller gi mot til å kjempe mot skurkene.

Fiendene varierer også der noen har skjold og våpen, andre sender deg tilbake på kartet dersom de oppdager deg.

Og selveste Peach endrer på både utseende og atferd i løpet av spillet. Hun transformeres bokstavelig talt til en baker, en detektiv eller en skøyter – avhengig av valgt tematikk på spillverdenen. Og med på lag får hun tilhørende evner.

Hun kan bli en superhelt med massiv styrke, en elegant danser på isen, kløktig som en tyv eller mesterlig som en ninja. Peach er allsidig og det fungerer i takt med spillets premiss som er at man deltar på teater.

Da med tilhørende kostymer, scenerekvisitter og lyskasteren siktet inn på hovedpersonen.

Princess Peach: Showtime er et nydelig spill. Konseptet byr på variasjon nok til at interessen holdes gående over tid. Man dykker ned i enkeltstående brett som har tematikk som er kjent fra film og teater. Og disse glimtene er av passelig lengde slik at man ikke går lei.

Det er samtidig ikke bare rekvisitter og type fiender som endrer seg fra sted til sted. Peach endrer bokstavelig talt antrekk og egenskaper som må brukes i takt med omgivelsene. Og spillet kan endres fra å slåss med sverd til å hoppe og løpe i hast og hu langs korridorer og bygninger.

Spillet er ikke veldig vanskelig, men for de som ønsker å oppdage alle stikkveier, hemmeligheter og kroker er det i ekte Nintendo-stil nok av smarte puslespillbiter å oppdage.

Det er liten tvil om at Peach tar seg godt ut på skjermen i rollen som helt. Og langs veien er man bokstavelig talt med på å gjøre verden til et bedre sted. Dette ved å trøste og trygge uskyldige, og ved å slåss mot skurker som okkuperer teateret.

Alle foto: Nintendo

Egnethet

Princess Peach: Showtime har fått anbefalt aldergrense 7 år av PEGI.

PEGI påpeker at spillet inneholder mild vold som ikke viser synlig skade mot fantasiskapninger. Derfor påpekes det at volden ikke er realistisk og i en barnevennlig kontekst.

Videre forklarer PEGI at volden i spillet er rettet mot Prinsesse Peach som er en tegneseriefigur, eller mot fiendene hennes. PEGI påpeker at volden er tegneserieaktig, og at fiender forsvinner fra skjermen når de blir slått ned.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt aldersgrense fra PEGI.

7 – 11 år: Passer fra denne alderen og oppover. Selv om spillet ikke er særlig vanskelig, er det stadige endringer i omgivelser og måten spillet spilles på. Derfor må man hele tiden tilpasse seg. Det kan være utfordrende for noen. All tekst er på engelsk.

12 – 15 år+: Spillet passer også for større barn og ungdom som liker Super Mario-serien. Her møter man en knallsterk og allsidig heltinne.

16+ år: Spiller byr på sjarm fra Mario-universet, og for de som ønsker flere utfordringer, kan man samle inn så mange skatter som mulig.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser