Skate City

Switch/Windows/Playstation 4 og 5/Xbox Series S og X/iOS. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 3 år.

ANMELDELSE: Hopp på skateboardet og nyt gatene i Oslo, Los Angeles og Barcelona. Her kan man imponere med drøssevis av triks i dette flotte, norskutviklede skatespillet.

Skate City er som navnet tilsier – et skatespill. Utviklet av norske Agens Games kan man ta til gatene i storbyer som Oslo, Los Angeles og Barcelona. Og det er utrolig stilig at Norge er markert på kartet og i godt selskap med verdenskjente byer.

Her kan man rulle på fire hjul ned langs Tinghuset, Frognerparken, Operaen, rådhuset og mer. Alt av bakgrunner, hus, parker, fortauskanter og mer er tydelig inspirert av hovedstadens bymiljø.

Skate City

Format: Switch/Windows/Playstation 4 og 5/Xbox Series S og X/iOS
Sjanger: Plattform
Utvikler: Agens Games
Utgiver: Snowman

Spillet har en todimensjonal presentasjon. Det vil si at man beveger seg bortover skjermen og gjør all slags kule triks langs reiseruta.

Man får en opplæring i starten av spillet som er nokså grunnleggende. For konsoll gjelder det å bruke en knapp for å sparke og gi fart og joystickene setter i gang ulike triks avhengig av hvilken retning man beveger dem.

Og så er det et lite hav av bevegelser man kan gjøre som å «grinde» på fortauskanter, gjerder og bord.

Det er også mulig å spinne i lufta, hoppe og «skli» bortover og mye mer. I praksis kan man kombinere en hel haug med triks som samlet gir en høyere poengsum. Og selv om det bare er noen få knapper å forholde seg til, er det altså stort rom for å gjøre all slags kreative bevegelser.

Spillet er heller ikke enkelt selv om det kan fremstå slik.

Man må unngå fall, hindringer, fotgjengere og mer. Når man «grinder» må man også balansere spillfiguren slik at man ikke faller, og det gjelder å ha nok fart til å komme over hindringer. Sist, men ikke minst, må man være presis på triksene og knappekombinasjonene for eksempel i hopp og før man lander på bakken igjen.

Selve presentasjonen av Skate City er nydelig. Spillet byr på tøff gatemusikk som ikke er klein. Man kan også skreddersy sin egen spillfigur med klær, forskjellige brett, utseende og mer. Ved å spille mye låser man opp spillvaluta til å kjøpe nye goder.

Spillet oppleves som en smakebit av skatemiljøet og fremstår med en spillutvikler som har tatt hensyn til kulturen. Uten at det er lett å si at dette er en naturtro gjengivelse av den grunn. Opplevelsen virker autentisk i det minste.

Grafikken er også fantastisk. Det er mye dybde i bildet med silhuetter, bakgrunner, liv og røre og mye å se på. Til tross for at bildet er todimensjonalt skjer det nok i bak- og forgrunn til å gi dybde. Det kan være parker, skygger, fotgjengere, vann og landemerker, blader som faller, værskifte med regn og sol, lek med lys og mye mer.

Kort fortalt: Skate City ser fantastisk ut!

Grafikken hjelper lite om ikke spillmekanikken fungerer godt. Men det gjør det så absolutt i Skate City.

Responsen til spillfiguren føles god og tastekombinasjonene intuitive. Det betyr ikke at dette er et enkelt spill, men spillmekanikken er lagt til rette slik at man kan mestre spillet bare man øver og våger å prøve å feile.

Fra å forsiktig ta det ene trikset til det neste, vil man med nok trening utføre et lite hav av triks som utfyller hverandre og i sum gir en poengsum uten like.

Det er også nok innhold her til å bli en stund i spillet. Man kan rulle på fire hjul i et endeløst modus. Her kan man i egen ro skate, trikse og nyte landskapet og musikken.

Ellers finnes det kortere baner med utfordringer som man kan nå. Utvalget her er også variert. Det kan være å lande et gitt antall triks innen et tidsrom, forsøke å nå en toppskåre, rømme fra politiet eller kappløp med mål om å komme først til sluttstreken.

Det er også via denne stien man faktisk lærer å mestre spillet og de ulike triksene som man kan nå. Det finnes også stort sett tre resultater å nå (en, to eller tre vurderingsstjerner) slik at man konkurrere mot seg selv for bedre prestasjoner.

Skate City er et fenomenalt skatespill. Grunnprinsippet er enkelt med å skate og gjøre triks. Men innpakningen er god med flott grafikk, musikk og solid spillmekanikk. Det skader heller ikke at Oslo er med på verdenskartet og at man kan utforske norske omgivelser.

Det er nok av utfordringer her til å holde interessen gående og stadig nye milepæler å nå.

Ja, det er over hundre utfordringer, og hundrevis av kombinasjoner av triks å oppdage. Så da er det bare å ta til gatene lokalt i hovedstaden, Barcelona eller solfylte og urbane Los Angeles.

Egnethet

Skate City har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen.

Spillet inneholder minimalt med vold. Skateren kan falle og slå seg ved å kjøre på hindringer eller mislykkede hopp. Spillfiguren tar allikevel ikke synlig skade og reiser seg øyeblikkelig opp og starter forfra.

Det finnes også noen utfordringer som dreier seg om å rømme fra politiet. Blir man fanget, slår politiet spillfiguren med en kølle. Men igjen, det er ingen synlig skade forvoldt. Hovedpersonen kan også treffe fotgjengere i et modus som dreier seg om å unngå dette.

Man kan også bli synlig på internett dersom poengsummen havner på en resultatliste.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å mestre spillmekanikken.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen. Man får en opplæring som lærer bort det grunnleggende. Allikevel vil det være utfordrende å mestre alle triks og ferdigheter. Dette krever prøving og feiling.

12-15 år: Spillet vil kunne være utfordrende for større barn og ungdom. Blant annet er det mulig å nå toppskår og utfordringer som krever høyere vanskelighetsgrad.

16+: Spillet vil kunne by glede og utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser