Snusmumrikken: Melodien i Mummidalen

Nintendo Switch/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Dette spillet treffer blink med et konsept som passer for alle aldre. Her skal man hjelpe store og små skapninger i Mummidalen, og samtidig nyte eventyr, musikk og fantastiske bilder.

Tove Janssons historier om Mummitrollet trenger ingen nærmere introduksjon. Og i dette spillet får man oppleve det fantastiske universet i et levende og interaktivt format. Spillet treffer både voksne som selv har vokst opp med bøkene, samt nye og yngre målgrupper som blir introdusert til konseptet for første gang.

Dette er spillkunst på sitt beste med et konsept som fungerer, beveger og leker.

Snusmumrikken: Melodien i Mummidalen

Format: Nintendo Switch/Windows
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Hyper Games
Utgiver: Raw Fury

Det er altså Snusmumrikken som står i hovedrollen. Han tar farvel med Mummitrollet og begir seg ut på en reise. Selve introduksjonen er vakker og viser flotte landskapsbilder og endringer i årstidene.

Allerede i disse første minuttene får man nyte nordisk natur med snøfall, vind og vår. Og det er som å nyte en interaktiv bildebok med storslagen musikk.

Spillet finnes for øvrig på norsk, så man kan lese alle tekstbobler på engelsk, norsk og en håndfull andre språk. Akkurat dette gjør at spillet treffer godt blant yngre barn så lenge de kan lese. Eventuelt så kan så klart foreldre lese sammen med barna når de spiller.

Det tar ikke lange tiden før Snusmumrikken oppdager at ikke alt er på stell på vei tilbake til Mummidalen. Han møter på en håndfull dyr som alle gjemmer seg og flukter fra et eller annet. Det viser seg at en som kaller seg «parkvakten» driver og setter opp nettopp det – parker og forbud i naturen.

Om ikke det er nok plasseres det ut politikonstabler som skal vokte disse inngrepene.

Resultatet er at det blir kjipe inngrep i naturen som forstyrrer både trær og dyr. Derfor er det opp til Snusmumrikken å fjerne alt fra skilt til statuer og gjerder for at naturen kan få fotfeste igjen.

På det vis har spillet et aktuelt og høyst relevant budskap om naturinngrep og hva det kan koste. Og som spiller er man med på bidra til at det blir balanse igjen.

Perspektivet i spillet er sett litt ovenfra og på skrå. Og man nyter et variert landskap med trær, fossefall, utsiktspunkt, vann og små bebyggelser. Spillet er utrolig vakkert tegnet, og som hentet ut fra en bildebok.

Musikken er også fenomenal enten det er rolig piano- og gitarspill eller mer dramatiske komponenter. Det islandske postrockbandet Sigur Rós har blant annet bidratt med musikken og dermed kan kan nyte rolige vokaler underveis.

Ellers byr spillet på enkle plattform-elementer. Det kan være å plukke opp steiner for å legge i en bekk slik at man kan passere, eller å flytte rundt på stokker og steiner for å lage bruer.

Et annet element dreier seg om munnspillet til Snusmumrikken. Man kan nemlig bruke dette for å få dyr til å følge etter, eller til å utføre andre former for hjelp og støtte. Som eksempel kan man få en fugl til å styrte i en bestemt retning, eller så kan man få andunger til å følge etter deg bort til mammaen.

Over tid kan også munnspillingen oppgraderes og man får nye instrumenter. Dette gjør man ved å samle inspirasjon fra et eller annet magisk som beveger på seg i buskas. Det er en fin lek og utforsking med lyd og musikk her.

Enten man får i gang fuglekvitter eller hva annet det måtte være.

Ellers dreier mye i spillet seg om å hjelpe andre på ens vei. En hundelignende skapning er redd for en edderkopp. Og selv om man får denne til å flytte på seg, blir den fornærmet og man må hente en sommerfugl for å få tilgivelse igjen.

Andre ganger er det en andemor som har mistet barna sine. Det betyr et herlig spill der man på konkrete måter er med på å gjøre spillverden til et bedre sted. Enten ved å hjelpe ulike dyr og mummitroll, eller ved å gjenerobre naturen.

Og her er også parkene interessante. For da går man fra ren utforsking til innbruddslek i labyrinter der man skal fjerne hindringer. I denne sammenheng dreier det seg om å fjerne statuer og skilt for å ødelegge parkanleggene.

Samtidig er disse bevoktet av politikonstabler. De har en gitt synsrekkevidde som man må unngå for å bli oppdaget. Og på den måten må man lure vaktene til å se feil vei, eller gå bort fra vaktrutene sine.

Dette blir en spennende lek med innslag av gjemsel, «trafikklys-lek» og mer. Og selv om det er grunnleggende mekanikker som går om igjen, så fungerer disse godt og utnyttes på varierte måter.

Snusmumrikken: Melodien i Mummidalen treffer godt. Spillet hakker noe på Nintendo Switch-konsollen, men uten å ødelegge opplevelsen nevneverdig. Ellers er dette et konsept som treffer alle aldre, men særlig de yngste – eller voksne og barn som vil dele gode spillopplevelser sammen.

Bildene i spillet er vakre og varierte og som hentet ut fra en bildebok. Ledsaget med nydelig musikk blir dette en flott og interaktiv spillopplevelse.

Spillet tar ikke veldig lang tid å gjennomføre. Vi snakker om et sted mellom fem og seks timer. Her vil man møte på kjente og kjære karakterer fra Mummidalen hvor alle trenger hjelp på et eller annet vis.

Og spillet legger vekt på et samfunn preget av vennskap og samarbeid, til tross for noen urokråker her og der.

Alle foto: Hyper Games/Raw Fury

Egnethet

Snusmumrikken: Melodien i Mummidalen har fått anbefalt aldergrense 3 år av PEGI.

Vold er omtrent ikke-eksisterende i spillet. I stedet så løser man ulike hindringer ved hjelp av dialog eller smarte løsninger.

Man kan bli fanget av politibetjenter, men da føres man tilbake til startpunktet igjen og kan fortsette.

Ellers er det noen dramatiske scener der man blir jaktet etter av Hufsa – men også her er det ingenting grafisk. Musikken og mørke scener kan allikevel oppleves som noe uhyggelig for de aller yngste.

Men dette er ikke veldig skremmende, og de fleste barn vil nok tåle disse scenene helt fint.

I tillegg er det en handling her der til og med skurkene har sine sjarmerende trekk etter hvert som historien fortsetter.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt aldersgrense fra PEGI.

3-5 år: Noen av de logiske hindringene kan være vanskelige for denne aldersgruppen. Av og til må man trykke på knapper til riktig tid, eller unngå farer som kreves noe finmotorikk.

7 – 11 år: Spillet passer godt for denne aldersgruppen. Det er lite tidspress og stort rom for å prøve igjen om man feiler. Instruksene er også nokså klare. All tekst er på norsk.

12 – 15 år+: Spillet kan passe for denne aldersgruppen, selv om dette ikke nødvendigvis er målgruppen for spillet. Blant annet er ikke spillet særlig vanskelig for eldre barn.

16+ år: Spiller byr på spillglede og sjarm for de som fenges av Mummi-universet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser