Sonic Frontiers

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch. Dette spillet har fått aldersmerking 7 år av PEGI.

ANMELDELSE: Sylskarpt Sonic-spill byr på en stor og åpen verden med kjapt tempo, eventyr og utforsking.

På slutten av 80-tallet og tidlig 90-tallet hadde Nintendo og SEGA hver sin konsoll. Og ikke nok med det, de hadde også hver sin ikoniske spillfigur. Der Nintendo hadde rørleggeren Super Mario, hadde SEGA pinnsvinet Sonic.

Det er ikke lenger en spillkonsoll-konkurranse mellom de to, men allikevel lever helten Sonic i beste form. Blant annet finnes det flere filmer, TV-serier og små og store spillproduksjoner – hvor spillet Sonic Frontiers byr på spennende, nye ingredienser.

Sonic Frontiers

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Sonic Team
Utgiver: SEGA

Erkeskurken til Sonic, Dr. Eggman står så klart på menyen. Han setter i gang noe bråk med en slags mystisk gruppe med høyteknologiske skapninger som har eksistert for lenge siden. Det fører til at Sonic og vennene hans blir strandet og adskilt.

Dermed må Sonic kjempe mot all slags rariteteter og åpne portaler mellom digitale og fysiske verdener for å ordne opp. Sonic, Tails og Amy er nemlig fanget i «cyberspace».

Som eksempel kan man utforske en variert og åpen verden. Og etter hvert finner man tannhjul som åpner portaler og løp som man skal fullføre så kjapt som mulig i cyberspace. Dermed kombineres utforsking av en åpen verden med klassiske baner som har høyt tempo.

Sonic Frontiers er definitivt en frisk pust for sjangeren. I den åpne verdenen kan man utforske stikkveier, samle mynter og skatter, oppgradere spillfiguren og slåss mot fiender. Det er som å gå løs på små hinderløyper fullt av hopp og berg- og dalbane-lignende looper.

Over tid får Sonic nye evner og ferdigheter som kan brukes til å løse logiske hindringer og til å slåss mot fiender.

Ikke minst veksler man mellom å kjempe mot grupper av mindre fiender og større lederskikkelser. Dette krever også en endring i  taktikk ettersom ulike typer skurker krever ulike måter å håndtere kampsystemet på.

Noe av det beste med spillet er uten tvil muligheten til å bryne seg på lekeplasser i en åpen verden. Man må vokte seg for lava, stup og vann, men utover det er det fri flyt i å oppdage hemmelige stikkveier og gelendre som man kan skli på i knallhøyt tempo.

En annen stilig evne er muligheten til å skape storm (cyloop) ved å løpe i ring omkring fiender og logiske hindringer som skal løses.

Ellers har Sonic muligheter for å dukke unna angrep og kan også sikte og kaste seg mot fiender. Spillfiguren kan i tradisjonell stil løpe og hoppe, men ved å sikte seg inn på gjenstander kan Sonic hoppe og slenge seg i alt fra taulignende gjenstander til trampoliner.

Ellers varierer oppgavene i spillet enten man slåss mot fiender, kjører gjennom noen vanvittige hinderløyper eller løser logiske hindringer og innimellom slagene – fisker. Det er nok å gjøre i den omfattende spillverdenen av både obligatorisk og valgfritt innhold.

Her er det også en variasjon i tempo når man veksler mellom den åpne verdenen og «cyberspace» der man skal kjøre gjennom hinderløyper på kortest mulig tid. Og mellom ladepunktene kan Sonic også øve på ny ferdigheter og triks.

Det er en god variasjon her og tråder som trekker tilbake til de klassiske Sonic-spillene, samtidig som det er noe nytt og spennende i miksturen her.

Sonic Frontiers er – for å oppsummere – et herlig og tempofylt spill. Det er større valgfrihet enn i de klassiske Sonic-spillene, samtidig som alle de kjente elementene er med. I det ene øyeblikket løper man i full fart gjennom berg- og dalbane-løyper, og i det andre kjemper man mot massive lederskikkelser.

Og innimellom slagene kan man fiske litt, utføre sideoppdrag, oppgradere spillfigurens evner og mer.

Selv om handlingen i de 15 – 20 timene det tar å fullføre spillet aldri når helt til topps med tanke på manus, og på ingen måte ikke stemmeskuespillerne heller, er det allikevel en herlig tid man får sammen med Sonic og vennene hans.

Alle foto: SEGA/Sonic Team

Egnethet

Sonic Frontiers har fått 7 år som anbefalt aldersgrense fra PEGI. PEGI påpeker at spillet har bilder og lyder som kan være skummelt for yngre barn, i tillegg til mild vold som ikke viser tydelig skade mot fantasiskapninger.

Videre forklarer PEGI at volden innebærer at Sonic fyker i full fart mot fiender og slår dem til de knuser og eksploderer. Når de blir truffet, blinker de rødt, men det er ikke realistisk skade.

Noen større lederskikkelser kan også fremstå som skumle og skriker på en måte som kan skremme yngre barn, mener PEGI.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet kan mestres av denne aldersgruppen. Blant annet kan man velge ulike vanskelighetsgrader, samt to forskjellige måter å oppleve Sonic på for de som er helt nye eller de som er kjent med spillestilen. All tekst og tale er på engelsk.

12-15 år: Spillet vil også kunne fenge større barn og ungdom som er glad i fart, action og moro.

16+: Det er mulig å velge høyere vanskelighetsgrad, samt man kan konkurrere om å få best mulig tid på noen av løypene i spillet.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten