Super Mario Maker 2

Nintendo Switch. Barnevakten anbefaler dette spillet fra seks år.

Ta kreativiteten til et nytt nivå med fantastiske Super Mario Maker 2! Her kan barna slippe fantasien løs og lage egne Mario-baner som de deretter kan spille på. Barnevakten anbefaler dette spillet fra seks år.

Super Mario Maker 2 får man den kreative tilnærmingen til Super Mario-serien og skal lage egne baner som man kan spille på.

Spillet er delt i to. Man kan enten spille selv og delta i et historiemodus med over hundre baner. Eller så kan man lage egne baner helt fra bunnen av, eller koble seg til nettsamfunnet til Mario Maker 2 der personer fra hele verden deler sine kreasjoner med hverandre.

Men det er altså det kreative aspektet som er den store milepælen med dette spillet her. Barn og unge får rett og slett muligheten til å leke spilldesignere, om enn på et forenklet nivå. Her må de tenke design, vanskelighetsgrad og sammenheng når de lager sine egne Mario-baner.

Det hele foregår på noe som kan sammenlignes med et tegneark eller et tomt LEGO-brett der man skal plassere bitene der man selv ønsker. Og spillet er altså todimensjonalt ved at man spiller «bortover» på skjermen når man er ferdig med å lage banen.

Man kan plassere ut elementer som bakkenivå, fiender, mynter, heiser, hjelpemidler og lydeffekter. I tillegg så er det jo de kjente veivalgene med rør som leder til nye, hemmelige verdener. Alt som man ser i et vanlig Mario-spill er altså stort sett tilgjengelig å plassere ut her.

Det er rett og slett utrolig mye å velge fra her og mye å utforske av tilgjengelige gjenstander og bakgrunnsdekor!

Utviklerne har dessuten lagt med gjenstander fra flere av Mario-spillene opp gjennom årene og det er mulig å bytte mellom disse. På den måten kan spillet se totalt annerledes ut avhengig av hvilken årgang man velger. Fra enkel og gråtonet grafikk til nymoderne «tredimensjonalt». Her er det mye innhold med andre ord og Nintendo leverer som alltid, valgmuligheter og mye innhold i spillene sine.

En morsom og sjarmerende sidegreie som er typisk for Nintendo må også nevnes: Når man plasserer ut gjenstander på spillbrettet så lager dette instrumentlyder som klanger ihop med bakgrunnsmusikken. Totalt unødvendig å ha med som detalj, men fantastisk gøy allikevel!

Etter hvert som man plasserer ut alt som skal med på spillbrettet kan man også teste underveis. Hele menyoppsettet er intuitivt og man kan trykke på en dedikert knapp for å «teste» spillet. På den måten kan man gjøre justeringer underveis, lære av egne feil og stadig tenke nytt.

På samme måte som med et tegneprogram er det egne knapper for å angre på et valg eller så kan man viske ut noe som man har plassert på spillbrettet dersom man vil gjøre om.

Vi fikk med en berøringspenn i testeksemplaret vi ble gitt og den er på mange måter uunnværlig. Det er mulig, men langt mer knotete å navigere og plassere ut gjenstander ved å trykke seg frem på knapper og på spillkontrollene.

La det også sies at det krever litt å bygge ordentlig gode baner i Super Mario Maker 2.

Rent funksjonelt er dette intuitivt og de fleste vil på kort tid mestre å trykke på gjenstander og utplassering av disse. Men fra å gå fra å lage enkle baner til å kunne sett opp kreative ruter med hemmelige steder, skjulte skatter, og skurker som gir en større grad av utfordring, må man tenke nøye igjennom når man lager banene. Det er her fantasien og kreativiteten virkelig får slippe løs.

Man kan også angi spesifikke målsettinger for hver bane som at spilleren ikke skal ha lov til å hoppe og at man må samle et gitt antall mynter for eksempel. Dette er med på å krydre opp spillestilen.

Super Mario Maker 2

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Action/plattform
Utvikler: Nintendo
Utgiver: Nintendo

Med nettspill er det også mulig å bygge baner sammen med en venn. På den måten kan man gjøre noe kreativt sammen og flere kan samarbeide og lage gode baner med ideer som man ikke nødvendigvis hadde kommet på om man var på egenhånd.

Det er også mulig å spille sammen med en venn når man bare skal spille spillet, eller så kan man kjempe med opptil tre venner på nett.

Super Mario Maker 2 er altså et spill som kan sette barns kreativitet og fantasi i sving. Med byggemulighetene er det ingen grenser for hvor mye innhold man kan lage i spillet. Det er et stort pluss at utviklerne har lagt til innhold fra flere spill i serien, noe som gir større variasjon.

Grafikken er fantastisk og tilnærmingen til spillet intuitivt og tilgjengelig for barn. Her kan de leke spilldesignere på et forenklet nivå. Det krever utprøving og tålmodighet, men etter hvert kan barna ende opp med å lage noen baner de er skikkelig stolte av (og som de kan vise frem til foreldrene sine).

Og selve spillmekanikken når man spiller flyter også godt. Mario løper, hopper og beveger seg på banen uten problemer. Responsen er god. Super Mario Maker 2 er altså i våre øyne en skikkelig vinner og et kvalitetsspill som barn og unge kan gå til om og om igjen med stadig nytt innhold når nye baner dukker opp.

Egnethet

Super Mario Maker 2 har fått anbefalt alder fra 3 år fra PEGI. Altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi mener allikevel at den kreative delen av spiller der man bygger baner, krever tålmodighet og evne til å navigere menyer. Men når det gjelder egnethet er det ikke noe innhold som tilsier at ikke yngre barn kan spille dette spillet. Vi anbefaler spillet fra seks år.

Det er mulig å laste ned andre sine baner og man kan dele egne baner på et nettsamfunn. Vær obs på at man kan få likes og kommentarer (skrive med tekst) på banene man deler med andre. For å få tilgang til nettfunksjonene til Super Mario Maker 2 må man ha betalt abonnement hos Nintendo.

Ellers har spillet milde former for vold. Dette er et todimensjonalt spill med tegneseriegrafikk. Super Mario hopper på skurker og gjør dem flate, kaster skilpaddehus og skyter flammer.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-5 år: Kan være for vanskelig for denne aldersgruppen, særlig med tanke på «byggedelen» av spiller der man lager egne baner.

6-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Spillet har opplæring og intuitive menyer som barna i denne aldersgruppen vil kunne mestre. Jo mer erfaring med spillet man får, jo mer kompliserte og fantasifulle baner kan man lage. Historiemodus har baner som spenner fra enkle til nokså utfordrende.

16+: Spillet kan også være fengende og utfordrende for ungdom og voksne som liker Mario-serien. Det er rett og slett bare opp til en selv å lage så omfattende baner som man selv ønsker. I og med at det finnes et helt nettsamfunn som laster opp og deler sine kreasjoner, er det uendelig potensial til å finne innhold her som er mer utfordrende.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten