Terra Nil

Windows/Android/iOS. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Ta naturen tilbake i dette nytenkende strategispillet. Her skal man gjenerobre øde landskap ved å spre skog, vann, våtmarker og andre typer natur.

De aller fleste strategispill dreier seg om å bygge utover. Det tas lite hensyn til omgivelsene bortsett fra det rent estetiske. Som kontrast har spillutvikler Free Lives laget Terra Nil. Og målet i dette spillet er å gjenerobre naturområdene.

Dette er altså en helt ny vri på strategispill-sjangeren. Jo mer natur man skaper, jo mer belønnes man. Til og med byggverkene man plasserer ut for å oppnå dette, må på et eller annet tidspunkt fjernes og resirkuleres.

Terra Nil

Format: Windows/Android/iOS
Sjanger: Strategi
Utvikler: Free Lives
Utgiver: Devolver Digital

Man starter spillet med et øde landskap. Målet er å tillegge så mye gress, skog, vann og vilt som mulig. For å få til dette må det ødelagte landskapet renses. Til hjelp har man et lite lager med forskjellige byggverk som kan oppnå nettopp det.

Spillet viser dermed på en veldig visuell måte hvordan landskapet kan forvandles fra tomt og dødt til sprudlende med liv og farger. Samtidig må man tenke strategisk for ikke å bruke opp de ressursene man har til gode.

Det første man starter med etter en enkel opplæring, er vindmøller. Disse genererer strøm til tross for at de ikke ser så veldig vakre ut i landskapet. Et ytterligere bygg renser jorden og havet der dette trengs.

Samtidig har alle bygg en gitt rekkevidde for hvor mye de tillegger landskapet bedring eller strømtilførsel. Så her må man utnytte landarealet så godt og utfyllende som mulig.

Om ikke det er nok å tenke på så har man bare en viss mengde med ressurser til disposisjon. Dette kan forklares som en slags grønn valuta. Hvert bygg man plasserer koster en gitt mengde med grønne ressurser.

For å få mer må man dekke dødt landskap med gress, våtmarker, skog og vann. Enkelte av disse justeringene gir større utbytte enn andre.

Etter hvert dukker det opp koraler, dyr og annet liv i landskapet. Det kan være hjort, frosker, fisk, bjørner og mer. Hvert dyr trives på egnede områder. Og man kan i tillegg manipulere landskapet til å bli våtmarker, skog eller strandområder.

Når alt er bygget og klart skal man fjerne strukturene man har plassert ut.

Her gjelder det å komme til de forskjellige byggverkene med båter og annet av maskineri som fjerner og resirkulerer bygningene. Når dette målet er nådd, kan man fly avgårde til neste landskap i et luftskip for så å fortsette forbedringen der.

Det er mulig å spille Terra Nil på forskjellige måter. Blant annet finnes det et mer avslappende modus, et med middels vanskelighetsnivå og et som er for de mer erfarne spillerne. I tillegg får man stadig nye klima og typer natur å bryne seg på.

Dette i tillegg til flere byggverk som har forskjellige funksjoner.

Spillet er enkelt designet, men komplekst og dypt allikevel. Hvert eneste bygg må plasseres for å få optimalt utbytte. I tillegg henger mange av de forskjellige byggenes funksjoner sammen. Det er som å lage et puslespill der bitene jobber for eller mot hverandre i prosessen.

I tillegg til det åpenbare at man ser hvordan natur blir herre, og ikke menneskers utbygging – er spillet estetisk pent å se på. Kanskje derfor dreier et av spillmodusene seg nettopp om det. Med fokus på å forskjønne omgivelsene uten å bekymre seg for restriksjoner.

Her ser man grønne landområder, vann og fossefall, blomster, dyr som beveger seg til land og i vann.

Når alle målene er fullført i landområdet man er i, finnes det et eget kameramodus som viser hva man har oppnådd før man beveger seg til neste kontintet for å forskjønne omgivelsene også der.

Det er nok å gjøre og nok å lære i Terra Nil. Hver landskap er som et puslespill med forskjellige fordeler og ulemper som må håndteres.

Landskapet endrer seg også for hver gang man starter en ny runde i spillet. Så intet landskap er likt, selv om det riktignok er noen grunnpremisser som går igjen. Spillet fordrer også balanse. Man kan ikke gå vill med en naturtype for eksempel.

En kombinasjon vil virke utmerket på noen dyr, så her må man også se an hvilket habitat og levekår som egner seg for de ulike skapningene som skal bo der. Litt av hvert å tenke på med andre ord. Og langs veien vil man kanskje lære mer om å sette pris på naturen og se verdien i at alt det ville og vakre får stå som det er.

Alle foto: Free Lives

Egnethet

Terra Nil har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 3 år.

Spillet inneholder ikke kjøpemuligheter, vold eller andre elementer.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet har en del menyer å navigere seg gjennom, og all tekst er på engelsk. Antageligvis vil spillet være vanskelig å mestre for de aller fleste i denne aldersgruppen.

7-11 år: Kanskje kan barn i denne aldersgruppen mestre spillet rent teknisk. Men det krever tålmodighet og utprøving for å forstå styringen i spillet og konseptet. Det er mulig å velge blant forskjellige vanskelighetsgrader.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av dette spillet. Det er en enkel opplæring i starten av spillet og små animasjoner som viser hvordan de forskjellige byggene fungerer. Men jobben må man gjøre selv med å utnytte landområdet så godt som mulig.

16+ år: Spillet kan også by på naturglede og logiske hindringer som kan treffe eldre spillere.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser