Tetris 99

Nintendo Switch. Barnevakten anbefaler dette spillet fra syv år.

Tetris slår til innen den enormt populære battle royale-sjangeren, her med et alternativ som er helt fritt for skyting og vold. 99 spillere kjemper mot hverandre for å holde puslespillet sitt gående så lenge så mulig.

Tetris er et klassisk puslespill der man skal styre fallende, tilfeldige puslespillbiter slik at de kan passe sammen med biter som allerede ligger på bunn. For hver gang man får horisontale linjer, fjernes denne raden med puslespillbiter.

Når det blir hull i radene og feiltreff med puslespillbitene, blir raden stående. Etter hvert som dette skjer gjentatte ganger, fylles spillbrettet opp til taket, og spillet tar slutt. Målet er å holde ut så lenge som mulig ved å stadig fjerne rader med puslespillbiter.

Spesielt for spillet Tetris 99, er det at man spiller på nett med 98 andre, tilfeldige spillere. Andre personer skal gjøre akkurat det samme som deg med å fjerne rader på rader med puslespillbiter. På skjermen kan man se bittesmå bilder av det de andre gjør, og de kan ødelegge for deg, og du for dem.

Tetris 99

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Puslespill
Utvikler: ARIKA
Utgiver: Nintendo

Når en spiller klarerer flere rader med puslespillbiter på en gang, så sendes det «fyllmasse»(garbage) på bunnen av spillbrettet til motspillere.

Det er ikke mulig å rette angrepet mot spesifikke spillere. Men man kan velge hvem som skal bli utsatt for angrep ved å trykke på: angrip tilfeldig spiller, angrip spillere som går til angrep mot deg, angrip spillere som er nær ved å tape, eller angrip spillere som har flere meritter enn deg (har eliminert andre spillere).

Spillere taper når skjermen fylles opp til randen med puslespillbiter. Og den som står igjen til slutt, vinner. Alle får allikevel sine prestasjoner vurdert til slutt og erfaringspoeng som gjør at man går opp i nivå (høyere level).

Hvor gjennomført er Tetris 99 i praksis?

Spillet sikter mot de som elsker puslespill, og blander dette med den populære sjangeren: battle royale. I stedet for skyting med våpen og kniver, bruker man her puslespillbiter for å vinne. Dette er altså en mulighet for barn å bryne seg på den populære battle royale-sjangeren, der man kjemper mot mange spillere til en står igjen som vinner. Men her i en setting som er helt fritt for skyting og vold!

Konseptet med Tetris er kanskje enkelt, men krever allikevel trening og tålmodighet for å mestre.

Man må ha en evne til å se og planlegge hvordan puslespillbiter skal passe sammen, både i øyeblikket, og fremover. Beslutninger må tas raskt, og man må legge opp spillbrettet og endre dette etter plutselige vendinger med uforutsette brikker.

Det er for eksempel mulig å lagre puslespillbiter som kan være ekstra nyttig til senere bruk. Og det lønner seg, i kampens hete, å klarere så mange linjer som mulig for da å kunne ødelegge for motstanderne. Etterhvert som klokka går, øker hastigheten og dermed intensiteten – i ekte Tetris-stil. Dette gjør at man virkelig må være på hugget!

Ved kjøp av spillet fysisk eller digitalt, følger det også med enspillermodus.

Det finnes et «marathon» der man kan øve seg opp ved å holde ut så lenge som mulig. I tillegg går det an å kjempe mot 98 datastyrte motstandere i «CPU-battle». Det er også mulig å dele ut en håndkontroller til en venn for å spille sammen, eller så kan opptil åtte venner med hver sin konsoll spille mot hverandre via en lokal tilkobling (når de er fysisk i nærheten av hverandre).

Egnethet

Tetris 99 har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

Spillet er fritt for vold, seksuelt innhold, ufint språk og spillere kan ikke chatte eller kommunisere med hverandre.

I stedet byr Tetris på puslespill i økende intensitet, og med konkurranse på nett, en vennligstemt konkurranseform (med mindre man hater å tape i brettspill så klart).

Merk at spillet er gratis å laste ned dersom man har kjøpt Nintendo sitt abonnement for å spille på nett. Hvis ikke, må man kjøpe spillet separat. Med spillet følger det med et gratis 12-måneders abonnement for å spille dette spillet på nett. Etter det, må man betale for Nintendo-abonnement for å spille videre.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Tetris er et relativt enkelt konsept med å samle ulike figurer som skal passe sammen. Men tempo og stil, og faktisk få til dette i lengden, kan være utfordrende. Spillet blir stadig mer og mer krevende. Barn i denne aldersgruppen kan ha utfordringer med å spille spillet, selv om det ikke er noe innhold utover det som ikke egner seg for aldersgruppen.

7-11 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Spillkontrollene er enkle og intuitive. Konseptet er enkelt å forstå, men utfordrende å mestre.

12-15 år: Spillet kan også være interessant for denne aldersgruppen. Ved å møte andre på nett, er det alltid en spiller med høyere mestringsnivå som vil by på utfordring.

16+: Også ungdom kan oppleve dette spillet som interessant.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten