The Smurfs: Mission Vileaf

PC/Xbox One og Series S og X/PlayStation 4 og 5/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Smurfene er tilbake i videospillformat. Her skal man ut på eventyr for å redde landsbyen, skogen og kjempe mot erkeskurken som truer både planteliv og smurfer.

Smurfene er kjent fra både TV, tegneserier, godteri, spill og andre typer medier. De blå skapningene med hvite luer bor i en sjarmerende liten landsby i skogen, og kommer i mange former og fasonger. I det nyeste spillet i serien trues skogens velvære av trollmannen Gargamel.

Han har nemlig funnet opp en helt ny plante som kalles sjofelvekst (vileaf) – derav spillets navn.

Planten sprer frø som kan lokke og fange smurfer. Om ikke det er nok, så er planten også giftig og skader skogen. Gammelsmurf bestemmer seg derfor for å samle en trofast gjeng for å bekjempe fienden. Her må man lete etter en ingrediens for å lage en kur, og redde smurfer som er blitt tatt til fange.

The Smurfs: Mission Vileaf

Format: PC/Xbox One og Series S og X/PlayStation 4 og 5/Windows
Sjanger: Eventyr
Utvikler: OSome Studio
Utgiver: Microids

Spillet er i sjangeren «eventyr» og er satt til tredjepersonsperspektiv. Man kan hoppe inn under luene til fire forskjellige smurfer, blant annet Heftigsmurf,  Glupesmurf og Smurfeline. I tillegg kan man med en venn dele spillopplevelsen. En venn eller forelder kan nemlig styre en slags robot som kan hjelpe til på eventyret.

Denne roboten kan blant annet kaste frø som eksploderer i møte med fiender.

I tillegg kan medspilleren helbrede syke planter og bevege seg fritt omkring hovedspilleren. Sånn sett får man en koselig spillopplevelse som to kan samarbeide om. Og noen av de travle oppgavene fordeles mellom flere.

Man beveger seg i et vakkert skoglandskap som er tydelig preget av skade fra fiendens hender.

Til hjelp har man et lite redskap – en smurfikator som helbreder syke planter. På det vis kan man bokstavelig talt gjøre spillverden til et bedre sted samtidig som man beveger seg mot kilden til problemene, nemlig erkeskurken selv.

Verktøyet man har til hjelp har også andre egenskaper. Man kan bruke den til å hoppe, sveve eller støvsuge i omgivelsene. Den fungerer dermed både som hjelpemiddel og våpen i møte med fiender.

Spillet blander utforsking med plattformelementer. Man skal finne vei gjennom de forskjellige stedene man besøker. I tillegg kan man finne skjulte skatter som blant annet oppgraderer smurfikatoren.

Fiendene er varierte og spillet gjør en god jobb med å presentere disse i porsjoner. Det finnes planter som man må hoppe på, for så å spraye de med smurfikatoren. Andre varianter skyter prosjektiler slik at man må unngå dem. Og så finnes det mer eksplosive varianter.

Interessant nok så brukes ikke betegnelsen «drepe» om det å slåss mot fiender. I stedet helbreder man fiender, da dette er planter som er blitt syke på grunn av infeksjonen som sprer seg i skogen.

Selve spillverden er nydelig med en skog full av blomster, gress, trestammer og fjell. Det er kraftige farger i bruk og elementer som oppleves som tatt ut av en eventyrbok. Landsbyen til smurfene er også herlig med små sopphus, hager, piper og mer.

Det hjelper også med et flott lydspor som alltid ligger i bakgrunnen med vakker filmmusikk.

Her skal man hoppe på sopper, sveve gjennom lufta, bygge broer og finne skjulte gjenstander. Det lønner seg å ta en stikkvei eller to for å finne ekstra belønninger. Da kan man blant annet oppgradere smurfikatoren.

The Smurfs: Mission Vileaf er et flott og barnevennlig spill allerede fra start. Hele seansen begynner med en fortelling formidlet via en eventyrbok. Det hjelper at teksten er på norsk, også i selve boka. På det vis treffer spillet også et norsk publikum, selv om all tale er på engelsk.

Spillmekanikken er relativt enkel, men med en ekstra grad av utfordring for de som vil søke etter skjulte skatter.

Utviklerne har også bakt inn flere vanskelighetsgrader og et trinnsystem som introduserer nye fiender og spillmekanikker litt etter litt. Spillet er ikke særlig langt og tar neppe mer enn 4-5 timer å fullføre.

Men ved spillets slutt har man reddet mange smurfer, ryddet opp i skogen og opplevd et aldri så lite eventyr.

Foto: OSome Studio / Microids

Egnethet

The Smurfs – Mission Vileaf har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

PEGI begrunner dette med at spillet inneholder mild vold i en komisk og abstrakt kontekst. Derfor egner spillet seg for alle aldre, ifølge PEGI.

Samtidig påpeker PEGI at det er mild vold mot fantasiskapninger. Når fiender blir angrepet, forsvinner de i en røyksky. Når spillfiguren selv blir angrepet, blinker den rødt, setter seg ned og ser utslått ut. Det er ifølge PEGI, noen scener med spenning og intensitet, som når man må unngå skurken Gargamel i huset hans og unngå tentakler i myrområdene. Det er allikevel ingen effekter som plutselig skremmer spilleren, og i tillegg er det en varm og vennlig stemning i spillet.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Spillet kan være vanskelig for de yngste i denne aldersgruppen. Man må styre kameraet i og med at perspektivet er tredimensjonalt. Og det kan være litt knot å styre både spillfigur og kameraperspektiv samtidig.

7-11 år: Man får en opplæring i starten av spillet og kan i tillegg justere vanskelighetsgraden innenfor tre ulike trinn. All tale er på engelsk, men spillet inneholder norsk undertekst og all annen tekst i spillet er også på norsk.

12-15 år: Ved å øke vanskelighetsgraden kan også eldre spillere får flere utfordringer.

16+ år: Også ungdom og voksne kan oppleve nostalgi og plattformelementene kan være interessante for eldre spillere. Samtidig sikter nok utviklerne mot en yngre målgruppe.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten