Tin Hearts

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Vakkert og kreativt puslespill-konsept. Samtidig har spillet en kompleks og tidvis mørk historie som kan fremstå som uforståelig for yngre barn.

Tin Hearts er et spill som byr på logiske hindringer som skal løses i en setting som foregår i et hus fra viktoriatiden i England. Altså, et sted rundt omkring slutten av 1800-tallet. Man skal bryne seg på en rekke spillområder hvor man beveger seg fra rom til rom.

Her møter man på et bredt sortiment med leketøy og møblement. Målet med spillet er å lede en gjeng med leketøysoldater trygt mellom en eske og en utgangsdør. Og akkurat det krever både kløkt og utprøving.

Tin Hearts

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch
Sjanger: Puslespill
Utvikler: Rogue Sun
Utgiver: Wired Productions

I starten av spillet har man ikke mange verktøy til hjelp. Det går an å plassere ut noen trekantede klosser som former en sti som leketøysoldatene beveger seg på. Disse går nemlig automatisk rett frem så lenge det ikke er en hindring eller en vinkel som endrer retning.

Oppgaven til spilleren er altså å sette ut vinkler slik at soldatene tidvis snur på seg og når utgangsdøren.

Utover spillets gang blir omgivelsene mer komplekse. Det kan være provisoriske bruer som må passeres, trampolinehopp, ballonger og tog som man kan leke seg med. Til tross for at det er en grunnleggende spillstyring i bunn, bygges det mer og mer på det enkle premisset slik at spillet får større variasjon.

Som spiller har man også noen helt unike evner til hjelp. Blant annet kan man stoppe, reversere eller fremskynde tiden. Dette gir noen unike fordeler slik at man kan pause spillets gang og tenke seg om mellom valgene man tar.

Andre ganger kan man gjøre om på en feil, for eksempel om man lager en sti som sender leketøysoldatene utfor et stup.

På sett og vis blir også spillet enklere å gjennomføre ettersom man får et (i praksis) uendelig antall forsøk. Men det handler allikevel om å bruke de brikkene man har til rådighet for at soldatene skal nå utgangsdøren.

Og den mest effektive stien som man kommer frem til er som regel den beste.

Dryppvis forteller spillet også en emosjonell historie. Hovedpersonen som er en ambisiøs og anerkjent oppfinner lever i et hjem med både en datter og en ektefelle. I starten av spillet ser man sjarmerende scener mellom far og datter som leker i samme rom.

Men sykdom inntreffer familien, deretter sorg og manglende evne til å ivareta eget barn.

Det er mer enn bare leketøy som står på menyen, og selv om handlingen er aktuell og tidvis rørende, er den også fortalt bruddvis og på en måte som kan være uforståelig og tidvis kompleks for yngre barn.

Spillmiljøet endrer seg også, og selv om det aldri blir veldig grafisk, preges det av dramatisk musikk, mørke scener og sekvenser som minner om overveldende sorg, anger og tap av liv.

Tin Hearts er et fascinerende spill. Man får bryne seg på et miljø som er kreativt utformet og vakkert. Dette gjelder både i måten rommene er laget hvor man har fri mulighet til å bevege seg rundt omkring for å titte på malerier, møblement og ikke minst for å utforske de logiske hindringene fra flere vinkler.

Spillet byr også på nydelig musikk og en vellaget historie.

Styringen er allikevel tidvis klumsete. Spillet er designet for VR og er ikke direkte overførbart til håndkontroller for eksempel. Det betyr ikke at spillet ikke fungerer med den slags styring, men det fungerer bare ikke helt optimalt.

For de som er ute etter logiske hindringer som skal løses i et vakkert og mystisk miljø, er definitivt Tin Hearts et vellaget konsept. Man skal allikevel ikke la seg lure av settingen med leketøy, ettersom spillet under panseret også inneholder en kompleks og tidvis rørende historie.

Handlingen forteller mer om hva det vil si å være et menneske, og konflikten som kan foregå inni en når død og sorg truer familien. Samtidig er det også en god dose magi her og håp om forsoning som demper brodden på historien.

Alle foto: Rogue Sun

Egnethet

Tin Hearts har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

PEGI skriver at spillet kun har mild vold som er i en komisk eller abstrakt kontekst. I tillegg påpeker PEGI at dette dreier seg blant annet om en troll-i-eske-leke som hopper opp når leketøysoldatene nærmer seg.

Disse kan bli spist av leken, men forsvinner når de havner i munnen dens.

Ellers er spillet nokså komplekst med tanke på historiefortelling. Spillet tar opp temaer som sorg, død, ambisjoner og utestengelse. For yngre barn kan spillet fremstå som uforeståelig og med en tidvis mørk stemning både grafisk og i form av historiefortellingen.

Det er også en del som formidles mellom linjene i handlingen.

Spillet inneholder også en scene med kiste og begravelse av en forelder, samt et barn som blir tatt fra hjemmet sitt.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet vil være teknisk komplisert for mange av barna i denne aldersgruppen. Dette gjelder både for menyhåndtering og navigering. All tekst og tale er på engelsk.

7-11 år: Spillet vil være overkommelig rent teknisk for mange barn i denne aldersgruppen. Men selve handlingen og historiefortellingen kan være kompleks å forstå og formidles stykkevis. Det finnes en opplæring i starten av spillet, og man kan velge mellom «enkel» og «lang» opplæring for de som trenger en lengre intro til spillmekanikken.

12-15 år: Eldre barn og ungdom kan få glede av å bryne seg på de logiske hindringene i spillet. Men det er kanskje de eldste i målgruppen som vil få mest ut av handlingen.

16+: Spillet har også underholdningsverdi for ungdom.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

 

 

 

 

Bli medlem av Barnevakten