Trackmania Turbo

Bilspill, PC/Xbox One/PlayStation 4/Nintendo DS, anbefales fra tre år

Dette er et helt vanvittig bilspill som minner om ren berg- og dalbanekjøring. Underholdende, men noe monotont i lengden. Anbefales for barn fra tre år.

Trackmania Turbo er et bilspill som baserer seg på ren moro fremfor realisme. Det er få knapper å forholde seg til på håndkontrollen og læringskurven er enkel. Her handler det om å hive seg rett inn i førersetet for å nyte noen vanvittige bilbaner. Grafikken er pen og gjennomført, og spillet har flere modus å velge fra. Man kan spille med en venn på en delt skjerm, over internett med andre, eller alene i ulike modus.

Med dette som utgangspunkt, er Trackmania Turbo garantert å være en adrenalinfylt kjøreopplevelse.

Men den store juvelen i Trackmania Turbo er antallet baner man kan kjøre på. Mengden er bokstavelig talt uendelig. Det finnes et solid utvalg som følger med spillet. Men det er også en egen modus for å lage bilbaner. Dette kan gjøres manuelt via ulike vanskelighetsgrader, som hver byr på mer detaljer og valg man kan gjøre. I tillegg finnes det en banebygger som setter i hop ting og tang helt tilfeldig. Resultatet er uansett det samme, asfalten stopper aldri og variasjonen er uendelig.

Trackmania Turbo

Sjanger: Bilspill
Språk: Engelsk
Utvikler: UBISOFT EMEA
Utgiver: UBISOFT EMEA

Det at man kan lage sine egne baner byr på en type kreativitet som nettopp er så ettertraktet i andre spill, enten det er Minecraft eller Civilization. Ved å inkludere et slikt element får barna skape noe som er sitt eget, noe de kan ta vare på og vise til andre, ikke minst, så kan de kjøre og kose seg på banen i etterkant.

Trackmania Turbo skaper assosiasjoner til Mario Kart, en spillserie som har en utmerket oppskrift for å skape moro i sofakroken med venner. Trackmania er lekent og lekkert på samme måte, og det er lett å komme i gang med spillet. Samtidig stopper sammenligningen der. Trackmania blir noe monotont og ensformig i lengden. Det går en grense der det ikke lenger er like moro å kretse rundt i løp for å slå sin egen personlige rekord, eller i en konkurranse med bestekompisen.

Enspillerkampanjen blir også noe kjedelig, fordi det går mye ut på det samme. I forsøket på å skape et spill som er lekent og enkelt å forholde seg til, mister man også noe av den utfordrende biten. Så for mange barn vil spillet bli kjedelig og lite utfordrende over tid. Motsatsen er selvfølgelig muligheten for kreativitet og variasjon i banene man kjører på. Her stopper jo aldri utvalget opp.

Men det burde vært et større fokus på utvikling og videre forløp i enspillermodus, for eksempel. Kanskje man kunne lagd sine egne turneringer, oppgradert biler eller ervervet penger til å låse opp nye og spennenende hemmeligheter?

Egnethet

Trackmania Turbo er et godt alternativ for barn i alle aldre. Selv i flerspillermodus på internett er det få muligheter for å chatte med andre. Dermed unngår man dilemmaer i forhold til kommunikasjon med andre over nett. Dette begrenser jo ikke konsollens innebygde muligheter for å chatte med andre.

Man kan også opprette egne rom i spillet slik at andre kan bli med og spille sammen med deg.

Det er ingen reklame eller muligheter for å kjøpe ting. Og spillet er tydelig fiktivt når det gjelder kollisjoner og krasj.

Det er for øvrig et ratingsystem i forhold til om man liker en bilbane eller ei. Så man må være oppmerksom på mulige tilbakemeldinger om man lager en bilbane og legger den ut på nett.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Dette er et spill som er enkelt å komme i gang med og byr på mange timer med moro. Kan være utfordrende å manøvrere bilen da bilbanene byr på krappe svinger og plutselige fall.

7-11 år: Spillet egner seg godt for denne aldersgruppen. Mange muligheter for å være kreativ og velge mer avanserte funksjoner for å lage egne bilbaner. Passe utfordringer for å lære å manøvrere biler, men kan bli lite utfordrende i lengden. Uansett et morsomt alternativ når flere spiller sammen.

12+: Spillet retter seg mot barn, men kan være til glede for voksne også. Kan virke lite utfordrende i lengden. Men er uansett et morsomt alternativ når flere spiller sammen.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser