Train Sim World 3

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 3 år.

ANMELDELSE: Ta modelljernbanen til nye høyder i et realistisk, tredimensjonalt spilleventyr. I dette spillet kan man lære mer om tog, kjøre ikoniske lokomotiv og nyte opplevelsen fra innsiden av førerhuset.

Å sette seg inn i et lokomotiv med flere hundre hestekrefter og flere titalls vogner er en opplevelse som kommer til sitt rette i Train Sim World 3. Her skal man ta hånd om amerikanske arbeidshester, lyntog i Tyskland og mer tradisjonelle passasjertog i England.

Mer enn å bare trykke på gass og brems, er Train Sim World 3 en oppslukende opplevelse for alle som elsker tog. I spillet kan man nyte instrumentpanel, knapper og spaker rett fra førersetet. Det betyr at dette spillet er langt fra enkelt for nykommere, men vel verdt innsatsen om man vil lære mer om det å kjøre tog.

Train Sim World 3

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Dovetail Games
Utgiver: Dovetail Games

Heldigvis starter spillet med en opplæring. Til fots kan man utforske et aldri så lite opplæringssenter. En instruktør lærer det grunnleggende, som hvordan man beveger seg i spillverdenen, hvordan man starter og bremser et tog, hva instrumentpanelet og ikonene faktisk betyr.

Etter de 60 minuttene som den første opplæringen tar, kan man påta seg ytterligere treningsoppdrag. Her lærer man å håndtere togene som spillet byr på. Og denne opplæringen er helt essensiell for å ta fatt på oppgaven med å kjøre både gods og passasjerere fra A til Å.

Samtidig er det ikke kjedelig å lære disse aspektene. Enten det er å koble om vogner, spor, beregne bremselengde og akselerasjon – så utfører man hele prosessen med noen nydelige kraftmaskiner som er svært detaljert og flott fremstilt i dataspillformat.

Train Sim World 3 er absolutt en simulator med stor «S». Det er ingen enkel gass- og bremskontroll. I stedet har de ulike lokomotivene forskjellige måter å skape fremdrift- og stans på. Den ikoniske ES44C4 som eksempel, er en arbeidshest uten like som kan trekke mangfoldige tonn med gods gjennom ørkenen i California.

Samtidig finnes det hele tre forskjellige spaker som kontrollerer bremsene, en for kun lokomotivet, en for motoren og en for hele togsettet. Hver til sitt formål og bruk. Men poenget er at man må lære mer om hva som må til både for å få fremdrift og for å holde igjen lokomotivet, blant annet når man skal stanse, holde fartsgrenser eller tåle stigninger og nedoverbakker.

Dette er altså ikke et spill der man bare slår på autopiloten og setter seg tilbake i førersetet. Man må hele tiden kompensere hastighet mot stigning og fartsgrenser. Og nettopp denne dynamikken gjør spillet spennende og interaktivt i seg selv.

Det finnes forskjellige måter å spille Train Sim World 3 på. Man kan frakte gods og passasjerer, og det er ulike ruter å velge fra. Disse foregår i USA, Tyskland og England.

Å frakte passasjerer er en helt annen variant av spillet. Her gjelder det å holde tiden, og man må også styre dører for å slippe de reisende på og av. I tillegg må man forholde seg til annen trafikk som måtte dukke opp, og stoppe ved signalanlegg.

Dette byr på en kamp både om tiden, men også om å gjøre de nødvendige tilpasningene underveis for at togreisen skal gå så smurt som mulig.

Med tanke på grafikk ser Train Sim World 3 flott ut. Det er lagt mest vekt på lokomotivene og vognene. Her er det tradisjonelle passasjertog/lokaltog, supertog og godslokomotiv. Blant annet ICE 1, ES44C4 og Class 395.

Detaljene kan nytes både fra innsiden og utsiden. Hvert lokomotiv har dører og vinduer som man kan åpne, lys man kan slå på, signalhorn, røyk, interiør, instrumentpanel og unik motorlyd.

I tillegg byr spillet på et dynamisk værsystem hvor regn kan skifte over til tordenvær og storm, eller lett regn. Noe som endrer uttrykket og forutsetningene for å styre lokomotivene, drastisk.

Omgivelsene i spillet ellers ser ok ut. Det må ofte en nedskalering til i detaljene nettopp fordi spillet byr på så omfattende områder som man skal kjøre gjennom. Spillet er langt fra ille å se på. Blant annet kan man nyte gårder, veier med trafikk, trær som svaier i vinden, sletter, gress, byer og mer – avhengig av hvor ferden går.

På stasjonene kan man også glede seg over å se passasjerere som venter, og som går av og på toget på de ulike stoppene. Dette er en liten ekstrabonus som gir større innlevelse.

Et neste pluss som er verdt å nevne er muligheten til å vandre rundt på stasjoner og i togsettene som spillfigur. Man er altså ikke fastlåst til førersetet, men kan vandre omkring i togvognene, se passasjerene sitte i setene sine, og ellers nyte detaljene i selve vognene. Dette gir en frihet, og en større opplevelse av at man er en bevegelig brikke i spillverdenen.

Train Sim World 3 er en gavepakke for alle som elsker alt som har med tog å gjøre. Enten det er mektige arbeidshester eller kjappe nyvinninger – så er det noe for enhver i dette spillet.

Læringskurven er samtidig definitivt tilstede. Dette er ikke et spill for hobby-entusiaster som bare vil ha enkel skuring. Man må lære ethvert lokomotivs finurligheter og styring. Men det er også dette som gjør spillet så engasjerende.

Til gjengjeld kan man nyte utsikten, de realistiske togmodellene og mestringsfølelsen når man håndterer både smått og stort av uforutsette utfordringer som dukker opp som lokomotivfører.

Dette spillet byr på 9 kjørebare lokomotiv. Man kan riktig kjøpe og laste ned flere for ekte penger. Det samme gjelder dersom man ønsker flere ruter å bryne seg på. Enn så lenge, er det mye glede og timesvis med spilling også bare i grunnpakken som spillet byr på.

Alle foto: Dovetail Games

Egnethet

PEGI har gitt Train Sim World 3 anbefalt aldersgrense 3 år. Det betyr at spillet ikke har innhold som kan være problematisk for yngre barn. Samtidig sier ikke denne aldersgrensen fra PEGI noe om vanskelighetsgrad, og det vil være svært vanskelig, om ikke umulig for en treåring å mestre dette spillet her.

Spillet er i sjangeren «simulator» og byr derfor på en avansert og krevende tilnærming til togkjøring. All tekst og menyer på engelsk, og det er en haug med instrumenter, teknikker og mer å forholde seg til. For ikke å nevne en hel vitenskap omkring togkjøring.

Merk at det også er mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger, både flere tog og ruter.

Utover det er det ingen form for omfattende togkrasj og lignende. Spillet stopper når man bryter rødt lys på signalanlegg og mer.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Kan være vanskelig å spille for denne aldersgruppen. Spillet er på engelsk og det er en del komplekse menyer å forholde seg til. Å manøvrere togene er komplisert med mange funksjoner og instrumenter som man må forholde seg til.

12-15 år: Spillet kan også treffe godt i denne aldersgruppen hos barn og unge som er interessert i tog. Merk at spillet gjenspeiler togkjøring på et realistisk vis, så det er mye å sette seg inn i for førstegangskjørende.

16+: Spillet passer også godt for eldre ungdom og voksne, da dette havner innenfor simulatorsjangeren. Her er det mange timer med underholdning for de som liker en realistisk kjøreopplevelse.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser