Train Sim World

PS4/Xbox one/Windows, anbefales fra tolv år.

Sett deg inn i førersetet og kjør toglinjer i USA, England og Tyskland. Dette spillet byr på en realistisk opplevelse av alt som må til for å drifte et ordentlig tog. Anbefales fra tolv år.

Det er noe spesielt med å lede tunge maskiner som veier flere titalls tonn. Med togene i Train Sim World (TSW) kan man styre togene og instrumentpanelene ned til minste detalj. Så gjelder det å få passasjerer frem til riktig tid samtidig som man nyter kjøreturen.

I spillet kan man reise på linjer i Tyskland (ved Leipzig) , England (Reading til London) og USA (ved New York). Det er egentlig bare tre toglinjer, men disse er lange og delt inn i flere ruter. Så det er nok å se med andre ord.

Spillutviklerne har brukt målinger fra tog i virkeligheten og gjenskapt alt fra lyder til fysiske krefter inn i spillet. Det betyr at man absolutt får en smak på livet som ekte lokfører.

Man må styre mange av funksjonene i toget. Det gjelder alt fra å sette igang hovedbatteriet, til åpning og lukking av dører, lys, fart, bremser og mer. Ved første øyekast er dette nokså overveldende, men heldigvis har spillet opplæring for hver enkelt tog.

I tillegg kan man gå omkring til fots og utforske togene, passasjervognene og til med togstasjonene. Passasjerer går også ombord og av togene og vandrer omkring på plattformene. Omgivelsene ser nokså fine ut selv om menneskene minner om roboter i væremåten.

Train Sim World

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Dovetail Games
Utgiver: Dovetail Games

Man kan spille i flere scenarioer for hvert land. Et scenario representerer en togrute der man også må holde tidsskjemaet og plukke opp passasjerer eller varer. Det er også mulig å velge et fritt modus der man kan vandre omkring og gå av og på tog etter eget ønske. Her kan man for eksempel sette seg ned som passasjer og nyte utsikten, eller selv ta kontrollen over togene.

Spillverden er levende med døgnveksling mellom dag og natt, skumring og lysning. Det er også mulig å velge gitte værforhold med alt fra regn til tåke og snø. Dette påvirker sikt og lignende når man er ute og reiser.

Som togfører må man også være flink til å overholde fartsgrenser og lyssignaler.

Grafikken i spillet varierer mellom å være pen og noe utdatert. Blant annet er det elementer som hopper inn og ut av bildet. Og av til ser bygninger og natur snålt ut på avstand i spillet. Men det ødelegger sjeldent opplevelsen helt.

Egnethet

Train Sim World er gitt aldersanbefaling fra PEGI til tre år. Men fordi dette er et spill som fokuserer på realisme og gjengivelse av togkjøring i virkeligheten, er vanskelighetsgraden såpass høy at vi anbefaler spillet fra tolv år og oppover.

Man velger ulike scenarioer som baserer seg på et bestemt tog og en rute man må følge. Da får man også veiledning steg-for-steg for hvordan man starter og drifter et tog.

Her er det altså muligheter for barn å lære mer om hvordan togene fungerer i virkeligheten. Man må også bruke ferdigheter som tidtaking, enheter som måler avstand, fart og mer.

Merk at det også er mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger.

Utover det er det ingen form for omfattende togkrasj og lignende. Spillet stopper når man bryter rødt lys på signaler og mer.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Kan være vanskelig å spille for denne aldersgruppen. Spillet er på engelsk og det er en del komplekse menyer å forholde seg til. Å manøvrere togene er komplisert og med mange funksjoner og instrumenter man må forholde seg til.

12-15 år: Spillet kan også treffe godt i denne aldersgruppen hos barn og unge som er interessert i tog. Merk at spillet gjenspeiler togkjøring på et realistisk vis, så det er mye å sette seg inn i for førstegangskjørende.

16+: Spillet passer også godt for eldre ungdom og voksne, da dette havner innenfor simulatorsjangeren. Her er det mange timer med underholdning for de som liker en realistisk kjøreopplevelse.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser