Transport Fever 2

Windows/Mac OS/Linux. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra tre år. Barnevakten velger å anbefale spillet fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad.

ANMELDELSE: Bygg et transportimperium som frakter passasjerer og gods trygt frem til sjøs, i lufta, på togskinner og ute på veibanen. Barnevakten anbefaler dette spillet fra tolv år.

Chris Sawyer tok verden (eller, spillfolkets verden i det minste) med storm da han lanserte Transport Tycoon i 1994. Dette var et banebrytende spill som tok for seg transport og logistikk. På strategisk vis kunne man knyte sammen byer og industri ved hjelp av tog, kjøretøy, skip og fly.

Etter det har flere spillutviklere hivd seg på tråden med vaklende hell. Det siste tillegget er fra Urban Games som også bygger på samme premiss som Transport Tycoon gjorde på tidlig nittitallet. Ved å gå historiens gang kan man håndtere fartøy fra flere epoker.

Fra damplokomotiv til moderne tog, hest og kjerre til råflotte busser og fly. Man får altså et aldri så lite stykke transporthistorie med på kjøpet.

Transport Fever 2

Format: Windows/Mac OS/Linux
Sjanger: Simulator
Utvikler: Urban Games
Utgiver: Good Shepherd Entertainment

Det er liten tvil om at det utøves stor kjærlighet til de mange transportformene. Dette er innbakt i spillet fra topp til tå. Å se et lokomotiv tøffe ned en vakker dal med nydelig, animert røyk som trekker bakover kjørelinja, ser fantastisk ut.

Spillet inneholder også solide funksjoner for å følge kjøretøyene fra nært hold. Det finnes egne kameraperspektiver som lar deg se disse fartøyene ovenfra, eller fra siden. Og det må jo sies å være en av målsettingene, å sjøsette disse underverkene og se de tøffe avgårde.

Grafikken må trekkes frem. Landskapet ser fantastisk ut med dyreliv (fugl, landdyr og fisk), vakre daler, vann, trær og yrende byliv. Fargebruken er solid, og alt er tegnet med presisjon. Man kan se hester trave, landingshjul gå ned på fly, propeller, røyk fra diesel- og damplokomotiv og mer. Ikoniske steder er også gjenspeilet enten det er Hollywood-skiltet i USA eller Eiffeltårnet i Paris.

Tog eldes over tid, og dette sees tydelig på slitte, rustne deler. En overhaling gjør imidlertid disse flotte verkene splitter nye igjen. Men det er altså en hel del å tenke over når man administrerer flåten sin.

Dette er rett og slett et veldig vakkert spill å se på, noe som også gjør Transport Fever 2 motstandsdyktig mot, for eksempel, Cities Skylines. Sistnevnte spill er nydelig og byr på både bygging av byer og transportsystemer, men med grafikk som begynner å få noen år på bakken.

Transport Fever 2 har for øvrig et lager av over 200 kjøretøy bestående av busser, tog, biltrafikk, lastebiler, fly og skip. Dette er også fordelt på historiske epoker, så her er det noe for enhver. Dessuten representerer kjøretøyene flere kontinenter med USA, Europa og Asia. Og hvert kjøretøy er unikt og tegnet ned til hver minste detalj. Lydene er også godt gjengitt enten det er lokomotiv som settes igang eller propellene på et fly.

Spillet kan nytes i to former. Enten historiemodus, eller i sandkassemodus. I historiemodus løser man oppdrag og mål på tvers av tre kontinenter (USA, Europa og Asia). Det er også her man lærer gangen i spillet. Men det skal sies at opplæringen er mangelfull. Noen ganger blir man bedt om å gjøre noe i en meny, også aner man ikke hvilken knapp eller hvor den befinner seg.

Det finnes andre spill på markedet som er langt bedre til å gi en god innføring i spillmekanikken.

Når man først er igang, så er det greit, og det er mer enn 20 timer med gjøremål her. Stedene gjenspeiler også kontinentene, enten det er tropisk, temperert eller tørt klima. I starten av USA har man tilgang til varianter av klassiske byer som Virginia for eksempel med en skikkelig western-stemning. Så til alt fra Storbritannia til Russland og Midtøsten.

En favoritt må være å bygge ut transportsystemet i tråd med en kresen filmskaper i Hollywood.

Byene vokser også i takt med din innsats. Det betyr at etter hvert som du blir god på å frakte gods og passasjerer, trives byene og ekspanderer. På samme måte som med Transport Tycoon, ser man spillet fra et oversiktskart med byer og industri spredt rundt omkring.

Så her skal man koble sammen byer, men også produksjonslinjer. For eksempel ved å hente ressurser til fabrikker, så varer til byer osv. Barn og unge kan på den måten lære mer om veien fra råvare til ferdig produkt.

Det finnes også et eget sandkassemodus der man kan spille uten spesifikke mål som skal nås. Men det gjelder så klart også her å skape et velfungerende transportfirma. I tillegg er det et eget modus for å generere egne kart. Da kan man angi parametre som klima, hvor mye skog og vann det skal være, antall byer og industri og høydeforskjeller. Så man kan i praksis alltid spillet på et splitter nytt kart som man ikke har prøvd ut før.

Selve byggemulighetene i spillet er av varierende grad intuitivt. Det skal legges opp veier, toglinjer, bygninger for å kjøpe og sende ut kjøretøy, stasjoner og mer. Oppsettet for å plassere ut veier og togskinner er ganske så smart. Spillet skjønner hvor det skal settes ut bruer og tunneler, og den kan kurve toglinjer ved behov.

Men å rotere togstasjoner og bygninger er et mareritt. Her bruker man to knapper på tastaturet for å rotere, og shift-knappet for presis rotering, og det er rett og slett langt mer knotete enn å bruke pc-mus.

Et annet savn er kontrasten i detaljenivået. Grafikken er fenomenal, uten tvil. Man kan se fotgjengere og trafikk i byene, butikkvinduer, hus og ulike bygninger. Det er flott. Men så savnes det at man kan se passasjerer gå av og på busser, tømmer bli plukket opp og lastet på/av i stedet for å bare magisk forflytte seg. Det er ikke noe stort aber, men et lite moment som mangler for å gi en bedre helhetsopplevelse. Et dynamisk værsystem og natt/dag-syklus hadde også vært et stort pluss.

Ellers er det positivt at Steam Workshop er knyttet opp mot spillet. Dette er en mulighet for hobbyutviklere å lage kjøretøymodeller til bruk i spillet. Så her kan det også forventes flere norske tog og kjøretøy. Og da kan man plutselig kjøre en egen modelljernbane inne i spillet med tog som man kjenner igjen fra omverdenen.

Transport Fever 2 gjør mye riktig. Kjøretøyene har hovedrollen. Det er nydelig å se et tog kjøre over en bro man har anlagt, eller et fly lette og sveve over bakken. Hvert kjøretøy er detaljert og tegnet med bevegelige deler. Disse kan også navngis for å gi et mer personlig preg. Fly og biler har litt vel automatisert og robotaktig kjørestil til tider. Det hadde også vært artig med værskiftninger og sett hvordan det kunne ha påvirket kjørestilen.

Men spillet er også ellers tidvis frustrerende. Noen ganger stopper tog opp og aner ikke hvor de skal kjøre, så må man manuelt snu togene. Å sette opp ruter er tungvint, og det å legge ut stasjoner gir ikke alltid mening. Tidvis må man legge ut en stasjon for å dekke et område ved å knuse en haug med boliger. Å bygge en egen vei like ved, gir av en eller annen grunn ikke samme dekning.

Og det blir fort uoversiktlig og tungvint å følge med når man har veldig mange ruter å styre med.

Spillet har også noen feil her og der utover det. Men mye vil nok bli fikset i senere oppdateringer. Rent generelt, sikter spillet mot de som liker modelljernbane-følelsen, men i digitalt format.

Egnethet

Transport Fever 2 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi velger allikevel å anbefale spillet fra tolv år på grunn av vanskelighetsgrad. Spillet inneholder menyer som kan være knotete og kompliserte for små barn, og all tekst er på engelsk. Selve byggingen og manøvreringen i spillet kan også være komplisert å sette seg inn i.

Utover det, er det mye å lære her. Barn og unge kan se transportlinjer i aksjon, de må ta hånd om økonomi, avstandsberegning, budsjett, kjøp og salg og mer. Det kreves rett og slett teft og tanke for å drifte et vellykket transportfirma.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

4-11 år: Kan være vanskelig for barn i denne aldersgruppen.

12-15 år: Spillet passer svært godt for denne aldersgruppen. Her vil man håndtere mange utfordringer ved å bestyre sitt eget transportimperium. Men alt av språk er på engelsk, og menyene kan være vanskelig å sette seg inn i. Opplæringen er også mangelfull.

16+ år: Spillet passer godt for eldre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser