Two Point Campus

Windows/Switch/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Nydelig, sjarmerende og leken skole-simulator er en fulltreffer. Bygg de nødvendige rommene, hyr de riktige ansatte og gi studentene optimale muligheter for læring.

Two Point Campus gir spilleren muligheten til å bygge og drifte sitt eget universitet. I praksis dreier dette seg om dagligdagse gjøremål og administrasjon, samtidig som hele sulamitten er dyppet i en stor gryte med humor og sjarm.

Som rektor overtar man nye campus og har som mål å heve kvaliteten på disse. Det gjelder å rekruttere flest mulig studenter, få gode gjennomsnittskarakterer og bygge en infrastruktur som kan holde maskineriet i gang.

Two Point Campus

Format: Windows/Switch/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5
Sjanger: Simulator
Utvikler: Two Point Studios
Utgiver: SEGA

Aller først må man bygge rommene som er nødvendige for å huse både ansatte og studenter. Det kan være forelesningssaler, laboratorium og storkjøkken. I tillegg handler det om å dekke grunnleggende behov med sovesaler, toalett, dusj og egne personalrom.

Byggingen foregår ved at man aller først tegner opp arealet til rommene. Dette må gjøres innenfor husenes fire vegger. Her er det også en avveining å ta, for jo mindre rom, jo større mulighet til å plassere ut flere rom innenfor bygget man disponerer.

Samtidig senkes statusen til hver rom om de blir for små ettersom det blir begrensede muligheter for å dekorere med planter, møbler, plakater og annet ekstrautstyr som hever kvaliteten.

Over tid kan man kjøpe nye tomter slik at man kan utvide virksomheten sin. Så lenge man har penger er det ingenting i veien for det. Men med større landområde øker også behovet for vedlikehold og rengjøring med tanke på innhyring av flere vaktmestere.

Korridorene og hageområdene kan også pyntes med planter, bed, statuer, benker, drikkeautomater og mye mer. Det er faktisk et poeng i seg selv å gjøre fellesområdene så fine som mulig ettersom dette hever universets anseende og studentens trivsel.

Etter hvert kommer studentene vandrende inn og valser mellom de forskjellige rommene. I det ene øyeblikket sitter de nysgjerrige i en forelesningssal, deretter kokkelerer de på kjøkkenet.

Man kan velge ulike studieretninger på hvert universitet. VR-briller, matlaging, vitenskap, klovnestudier, ridderlinjen og mer. Her gjelder det å hyre inn dyktige lærere og kanskje til og med tilby privatundervisning for å legge til rette for optimal læring.

Men Two Point Campus handler om mer enn bare den oppsatte timeplanen. Man kan bygge et bibliotek som gir studentene mulighetene til å videreutvikle egen kompetanse utenfor undervisning. I tillegg må de trives.

Da kan man bygge studentrom, foreninger og lokaler som huser alt fra konsertscener til dart og arkadespill. Mulighetene er mange for å heve elevenes trivsel og sosial omgang. For jo mer de hygger seg på fritiden, jo mer lærer de også i timene.

Det samme gjelder også for de ansatte ettersom også disse kan ha personalrom som dekker forskjellige behov.

Two Point Campus er et fantastisk spill som kombinerer målsettinger som skal nås med kreativitet og sjarm. Å bygge og designe sitt eget universitet er en glede i seg selv. Her må man tenke arealutnyttelse samtidig som man kan være kreativ med interiør enten det er planter, kiosker, benker eller hva enn annet det måtte være.

På den administrative siden må man håndtere ansettelser, lønn, budsjett og tolke en god dose med statistikk og tabeller for å se hvilke behov som er størst på universitetet. Two Point Campus er samtidig ikke veldig vanskelig å mestre. Man starter med enkle campus med begrensede byggemuligheter.

Etter hvert får man flere studieretninger å bryne seg på og mer interiør å leke med. Men det hele starter i små, håndterlige doser.

Det er utrolig artig å se studentene vandre i korridorene på vei til ulike gjøremål. Noen går for å legge seg til å sove, andre samles for å spille dart. Eller så samles mange i hopevis for å se på en konsert. Det er helheten i mange forskjellige personligheter som vandrer fra A til Å, og ikke minst den tilfredse følelsen av å se alt man har bygget komme til nytte.

Studentene har også egne ønsker. Det kan være en e-post som dukker opp med spørsmål om å få en spesiell type benk, en arkademaskin eller en gotisk stol. Man kan velge å innfri ønskene, eller ikke. Det koster tross alt penger, og en spesiell type valuta som man tjener opp i spillet for å låse opp nytt interiør.

I tillegg kan man planlegge større arrangementer som filmproduksjoner, matlagingskonkurranser, konserter og mer.

Two Point Campus er et nydelig spill som mestrer balansen med å skape administrasjonsutfordringer, målsettinger som skal nås og lek og humor. Samtidig er spillet behagelig og sjarmerende slik at man hygger seg når man løser ulike problemstillinger.

Å leke med design og kreativitet i det ene øyeblikket er givende. Deretter kan man se etter små grep som effektiviserer campuset, eller tiltak som bidrar til å heve karaktergjennomsnittet.

Spillet har en særegen stil med mye humor. Grafikken er nesten som hentet ut fra en Pixar animasjonsfilm. Det ser samtidig flott ut, og de forskjellige karakterene i spillet har personlighet og vises med forskjellige behov, tanker og relasjoner til de rundt seg.

Så med det er det bare å ønske lykke til på skolebenken!

Alle foto: Two Point Studios

Egnethet

Two Point Campus har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 3 år. Spillet er merket med kjøpemuligheter.

Vi har kun testet en tidlig versjon av spillet uten kjøpemuligheter til stede. Vi vil allikevel anta at på samme måte som med det forrige spillet fra utviklerne, Two Point Hospital, vil man kunne betale ekte penger for pyntegjenstander som man kan bruke i spillet.

Dette er altså rent kosmetisk, og det forrige spillet i serien hadde ikke veldig plagsomme innslag eller mas av denne type kjøp.

Spillet har en egen spillvaluta (Kudosh) som kun kan tjenes opp ved å spille spillet.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet har en del menyer å navigere seg gjennom, og all tekst er på engelsk. Antageligvis vil spillet være vanskelig å mestre for denne aldersgruppen.

7-11 år: Med en enkel opplæring, lekent brukersnitt og økende vanskelighetsgrad, vil denne aldersgruppen kunne mestre dette spillet.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av dette spillet. Ved å gå løs på valgfrie gjøremål og sikte etter å få flest mulig stjerner for hver universitet – altså toppskår – er det nok av utfordringer å bryne seg på.

16+ år: Spillet kan også underholde ungdom og voksne som er interessert i simulatorsjangeren.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser