Yoshi’s Crafted World

Nintendo Switch. Barnevakten anbefaler dette spillet fra seks år.

Yoshi er tilbake i tidenes søteste plattformspill. Bli med på nye eventyr og en visuell og vakker stil som oppleves som helt unik. Dette spillet anbefales hjertelig av Barnevakten fra seks år.

Yoshi, kjent fra spillserien med Mario, har tidligere frontet sine egne spilltitler. Denne siste utgivelsen er intet unntak, og dinosaurfiguren leverer godt. Spillet har lignende stil som Yoshi’s Woolly World, men med et utseende som har en ny vri!

Det som skiller seg ut er grafikken. Hele spillet foregår i en verden som er så og si «håndlagd». Det vil si at grafikken skal se sånn ut i hvert fall. Se for deg et kreativt kunst og håndverk-prosjekt, men i spillformat. Både skurker og Yoshi selv ser ut som et resultat av noe håndlagd.

Eller er blomster, hus, veier, bakker og stjerner klippet ut i papp og mye annet som henger ved hjelp av hyssing og teip. Yoshi beveger seg over eggkartonger pyntet med maling, og ellers områder med tøystoff, vann og mer. Alt ser fantastisk ut i fargerik og detaljert Nintendo-stil. Sammenlagt med musikken, er dette et spill som rett og slett gir en gladfølelse.

Handlingen er nokså enkel. Baby-Bowser og Kamek har kommet til paradiset hvor Yoshiene bor. Noen magiske edelstener havner på avveie, og Yoshi må samle de inn før skurkene gjør det.

Yoshi’s Crafted World

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Plattformspill
Utvikler: Good-Feel
Utgiver: Nintendo

Spillet byr på over førti baner som man kan spille gjennom. Her er det hemmeligheter og skatter som man kan lete etter med blant annet smilende blomster, sjeldne mynter og et drøss med andre mynter som man kan samle inn.

Selv om spillet er todimensjonalt er skatter gjemt både i for- og bakgrunn i bildet. Det betyr at man må fokusere både på det som er rett foran en, men også ellers i i spillverden. Man kan også snu om og spille banene baklengs. Alt man har sett fra forsiden får man nå se fra baksiden, noe som gir bildet en helt annen dimensjon. I tillegg kan man lete etter koselige Poochi-valper.

Spillet har også enkle logiske hindringer som man må løse. Og det å finne veien til disse hemmelige områdene i spillet er jo et aldri så lite pusleprosjekt i seg selv.

Helten og hovedpersonen er jo Yoshi som er litt av et sjarmtroll (eller dinosaur). I starten av spillet kan man velge mellom ulike Yoshier, alle fordelt på ulike farger. I spillet gir Yoshien fra seg noen søte og sjarmerende lyder når man hopper og svever i spillet. Han kan kaste egg på gjenstander og fiender, og kan til og med spise fiender og gjøre dem om til ammunisjon. Ulike fiender blir også ulik type ammunisjon, som skilpaddene for eksempel som blir om til roterende frisbee som kolliderer med alt på sin vei.

Det er intuitivt og enkelt å kontrollere siktet på det man skal kaste egg på. Og jo flere egg man har, jo lengre «slange» får man etter seg.

Yoshi’s Crafted World er ikke spesielt utfordrende. Både grafikken og tilnærmingen til sjangeren sikter mot et yngre publikum. Spillet passer derfor for de som ønsker en opplevelse mer enn en utfordring. Fiendene er nokså enkle å utmanøvrere, men det er allikevel nok av hemmelige gjenstander å samle inn, slik at det blir en grad av utfordring for de som skal samle inn alt tenkelig i spillet.

Samtidig, er det nesten deilig med et spill som gir deg all tid du trenger til å vandre omkring og lete etter gjenstander i egen ro. Dette spillet har stort sett ingen tidsgrense.

Dette spillet har også en liten vri på loot box-konseptet, som finnes i spill som Overwatch og Apex Legends der man kan få kostymer til spillfigurene sine gjemt i gaveesker med tilfeldig innhold. Noe lignende finnes også her, der man kan bruke mynter som man samler i spillet til å låse opp kostymer til Yoshi. Merk, man kan ikke kjøpe dette for ekte penger. Så dette blir nesten litt humor på bekostning av mikrotransaksjoner og kjøp av kostymer i andre populære spill. Selv om det ikke er sikkert at utvikleren har til hensikt å få frem akkurat det poenget.

En annen ting å nevne, man kan også spille sammen med en venn med flerspiller på samme skjerm. Det betyr at Yoshi’s Crafted World godt kan tenkes å være en øyeblikkelig familiefavoritt. Og dette er definitivt en av de spillene som virkelig leverer god, gammeldags, sjarmerende spillglede!

Egnethet:

Dette spillet har fått aldersanbefaling fra PEGI satt til tre år.

Yoshi’s Crafted World er et kvalitetsspill som er tilpasset de yngste når det gjelder grad av utfordring. Spillet har allikevel en stil og en grafikk som bærer preg av solid kreativitet. Spillet kan bli kjedelig for de som forventer større grad av utfordring.

Men dersom man elsker visuelt kunstverk og ønsker et spill som serverer en gladfølelse, så er dette midt i blinken.

Yoshi’s Crafted World har gjennomgående preg av humor og lyse farger, ikke minst med en handling som ikke tar seg selv altfor alvorlig. Spillet er ellers enkelt å mestre, med intuitive kontroller som er enkle å lære.

Skurkene er uskyldig tegnet og man kan hoppe på disse eller kaste egg på dem. Når fiendene dør, forsvinner de fra skjermen.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under aldersanbefaling.

3-6 år: Spillet passer godt for denne aldersgruppen og er ikke særlig komplisert for barn å lære seg å spille. Spillet har to vanskelighetsgrader å velge fra, en som er veldig enkel og en som passer for barn som har spilt slike spill før. Man får også god opplæring i starten.

7-12 år: Yoshi vil engasjere også eldre barn. Dette takket være en verden der man kan utforske og finne stadig nye veier og skatter.

13-15 år: Yoshi kan underholde også større barn. Humoren, grafikken, sjarmen og en givende «gameplay» vil kunne engasjere alle aldre.

16+: Dette spillet kan også underholde både ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser