Spillene som lopper barna for penger

GRATIS WEBINAR TORSDAG 8. APRIL: Møt Barnevakten og Forbrukerrådet når vi tar opp dilemmaer omkring kjøpepress i spillene som "alle" barna spiller. Still spørsmål, del bekymringer og gi innspill. Webinaret varer en time. Påmelding.

Webinar  for  foreldre, lærere og andre. Still spørsmål, del dine bekymringer og få svar på det du lurer på om barns pengebruk i spill!

Torsdag 8. april klokken 21:00-22:00. Meld deg på her!

Roblox, Among Us, Fortnite, Rocket League og FIFA – noen av de mest populære spillene blant barn er pepret full av reklame, skins, spillvaluta og andre kjøpemuligheter. Barn og unge kan derfor bli eksponert for store mengder kjøpepress.

Noen ganger går det galt, og foreldre sitter igjen med store regninger dersom barna har kjøpt innhold i spill ved uhell. Andre ganger kan barn bli fristet til å trykke seg inn på svindelsider i jakten etter gratis robux og V-bucks. Og hva med de som ikke har råd? Her er det enda en arena der økonomiske forskjeller blir synlige.

Og hva med den stadige masingen i spillene om å kjøpe digitale goder? Er dette greit? Hvilke rettigheter har man som foreldre dersom barna har handlet ved uhell? Og hvordan kan man forebygge at barna tømmer bankkortet i spill?

Visste du at…?

  • 58 prosent av barn kjøper innhold i spill for ekte penger
  • Omtrent 4 av 10 barn har kjøpt innhold uten å spørre foreldrene om lov
  • Nesten 3 av 10 barn har kjøpt «forundringspakker» i spill hvor innholdet var ukjent

(Kilde: Barn og Medier, 2020)

Vi forklarer:

  • Slik er gratisspillene laget for å friste barna til å kjøpe ting
  • Skrekkeksemplene: barna har handlet for tusenvis av kroner i spill! Hva gjør man?
  • «Skins» og «season pass» – skaper sosialt kjøpepress i skolegården
  • Er det greit at barn blir utsatt for kjøpepress? Hvilke rettigheter har man som forelder?
  • Hvordan sette gode rammer/innstillinger for pengebruk i spill
  • Spørsmål og svar

Påmelding

Webinaret varer en times tid.

Pris:

  • Gratis for alle

Thomas Iversen er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet og Kris Munthe er rådgiver på spill og apper i Barnevakten. Begge har lang erfaring med å rådgi foreldre med barn som spiller dataspill. I dette webinaret møter du begge to og kan stille spørsmål, dele bekymringer og gi innspill. Thomas og Kris vil også ta for seg typiske dilemmaer knyttet opp mot barns bruk av penger i dataspill.

Når du har meldt deg på, får du tilsendt e-post med din billett og informasjon om hvordan du logger deg på etter bestilling, samt dagen før arrangementet.

Vi møtes på Zoom. Du kan logge deg inn i nettleseren eller laste ned Zoom-appen som gir noe bedre opplevelse. Som deltager er du ikke synlig for de andre deltagerne. Du har mulighet til å stille spørsmål underveis i kommentarfeltet.

Du kan melde deg inn i Barnevakten her, (299-399 kr pr år).  Som medlem får du fremtidige webinarer fra Barnevakten gratis i tillegg til nyhetsbrev og magasin.


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten. Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.