Spilltitlene foreldre bør kjenne til

Skyting, vold og blodsprut er hverdagskost i flere av de mest populære dataspillene blant barn og unge. Les vår presentasjon av noen av de store titlene foreldre bør kjenne til.

Bli medlem av Barnevakten

Medietilsynets Barn og Medier-undersøkelse 2018 viser at mange barn og unge i alderen ni til 18 år spiller spill med 18 års aldersanbefaling.

Av de som spiller spill, svarer følgende andel at de har spilt 18-årsspill:

  • 25 prosent av barn i alderen ni til elleve år
  • 52 prosent av barna i alderen tolv til 14 år
  • 78 prosent av 15-16-åringene
  • 75 prosent av ungdom i alderen 17-18 år

Det er betydelig forskjell mellom gutter og jenter. Totalt har 70 prosent av guttene spilt 18-årsspill, mot kun 26 prosent av jentene.

Sammenlignet med undersøkelsen i 2016, har andelen gutter som har spilt spill med aldersgrense økt fra:

  • 32 til 40 prosent i alderen ni til elleve år
  • 60 til 71 prosent i alderen tolv til 14 år
  • 88 til 94 prosent i alderen 15-16 år

Blant jenter er det også en økning i andel som har spilt spill med 18 års aldersanbefaling, da først og fremst blant jenter fra tolvårsalderen.

Topp 5 spill

Her er en oversikt over spillene barna svarer at de spiller mest, fordelt på kjønn og alder:

Gutter 9-11 år:

Minecraft: 34 prosent
FIFA: 28 prosent
Overwatch: 16 prosent
Roblox: 14 prosent
Clash Royale: 8 prosent

Jenter 9-11 år:

Minecraft: 23 prosent
Subway surfer: 9 prosent
Color Switch: 9 prosent
Roblox: 8 prosent
Momio: 8 prosent

Gutter 12-14 år:

FIFA: 40 prosent
Overwatch: 19 prosent
GTA (Grand Theft Auto): 18 prosent
Fortnite: 16 prosent
Minecraft: 12 prosent

Jenter 12-14 år:

Minecraft: 11 prosent
Sims: 8 prosent
Rider: 8 prosent
Roblox: 5 prosent
FIFA: 5 prosent

Gutter 15-16 år:

FIFA: 30 prosent
GTA (Grand Theft Auto): 20 prosent
CSGO (Counter-Strike): 19 prosent
Call of Duty: 17 prosent
PUBG (Playerunknown’s Battlegrounds): 16 prosent

Jenter 15-16 år:

Sims: 15 prosent
Hay Day: 12 prosent
GTA (Grand Theft Auto): 10 prosent
FIFA: 7 prosent
Fight List: 6 prosent

Kilde: Medietilsynet

Bli enige om rammer for spilling

I det følgende presenterer vi de mest populære spillene som har en aldersanbefaling som er over alderen til barna som deltok i undersøkelsen, samt ett annet spill som har vært populært de siste årene.

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten håper at denne artikkelen vil gi litt av bakgrunnsinformasjonen som trengs for å gjøre det lettere for foreldre å sette rammer for spilling.

– Vi i Barnevakten erfarer gjennom skolebesøk og henvendelser på epost og telefon at det er vanskelig for foreldre som ønsker å overholde aldersgrensene på spill som er merket 16 og 18 år. I mange guttemiljø er det viktig å ha «de rette spillene» som «alle andre har», og som er kule og actionfylte. Et annet problem er at de som ikke har det spillet som er «in» i gjengen ikke har kompiser å spille med online på ettermiddagen. Når vi ser hvor høy prosent gutter som spiller 16- og 18-års spill fra ung alder, så skjønner vi at det langt på vei er sant at «alle andre har».

Tønnesen mener det beste rådet til foreldre er å snakke sammen på foreldremøter på skolen.

– Start gjerne når barna går i 4.-5.klasse og diskuter aldersgrenser på spill og andre medierelaterte spørsmål. Det er mye mer positivt hvis vi som foreldre kan bli enige om noen få, men viktige felles rammer i forkant av et potensielt problem, enn å komme etter at halvparten av guttene har fått voksenspill og foreslå at dette fjerner vi igjen.

Det er for øvrig nyttig å ha god kjennskap til PEGI-ordningen med aldersmerking og innholdssymboler. Du kan lese mer om ordningen i artikkelen PEGI-merkingen kan hjelpe deg.

Grand Theft Auto

PlayStation 3/4, XBox One/360, PC 
PEGI 18, vold, ufint språk, online

Grand Theft Auto V er et strålende spill, men sjelden har så mange vært så tydelige på én ting: – Ikke la unger spille dette.

Denne beryktede og meget populære spillserien er en blanding av bilspill og første persons skytespill. Grand Theft Auto V er den nyeste utgivelsen i serien, og har fått spilleksperter til å uttrykke to ting: Dette er et kvalitets-
spill uten sidestykke, et av de beste spillene som er blitt produsert. Samtidig har det sjelden vært større enighet og krystallklare advarsler om at dette overhodet ikke er et spill for mindreårige.

Anmelder Rune Håkonsen i NRK P3 Filmpolitiet har gitt terningkast seks til spillet, men skriver også:

«Spillmediets egenart skyver opplevelsen inn i nytt terreng – for det er du, i rollen som narkogalningen Trevor, den tidvis sympatiske afroamerikanske torpedoen Franklin, og den dysfunksjonelle ekskriminelle Michael, som utfører både avskyelige handlinger og daglige gjøremål. Den friheten utgjør et moralsk dilemma man som spiller, den som trekker i trådene på dukkene, må ta stilling til.»

Han peker på at grafiske voldsskildringer rettferdiggjør spillets 18-årsgrense, og han går videre i å trekke frem brutaliteten i spillet.

«Det første skuddet i spillet går rett i hodeskallen til en vaktmann i banken du raner. Etter hvert som spillets fortelling skrider frem ble jeg stilt ovenfor en rekke ubehagelige episoder, hvor jeg ikke kunne velge vekk massedrap som handlingsvei. Det er ubehagelig å være med på og å være vitne til. Rockstar Games bruker denne sjokkeffekten til å gå nært inn på antiheltene i fortellingen.»

«Hvorfor vi likevel følger etter og ofte heier på det som åpenbart er forferdelige mennesker – mennesker som har gjort fryktelige ting i livene sine – er et dilemma.»

Konsept

Spillerne utfører ulike oppdrag for å jobbe seg opp-over rangstigen i det kriminelle miljøet i en storby. Spillverdenen er stor og velutviklet, og man styrer tre forskjellige karakterer med egne historier som flettes sammen utover i spillet. Humor er en viktig del av handlingen, og mulighetene er tilsynelatende endeløse. Du kan gjøre alt fra å gå på date eller bowle, til å gå på strippeklubb eller smugle narkotika.

Kvalitet

Grand Theft Auto er en kritikerrost serie som utmerker seg med en imponerende teknisk plattform, stor detaljrikdom, en meget god historie og en enorm og dynamisk spillverden.

Vold

Spillerne kan angripe folk med balltre, skytevåpen eller kjøre dem ned med biler – så blodet spruter. Spillet oppfordrer ikke til det, men man har for eksempel mulighet til å kjøpe seksuelle tjenester, og deretter drepe og rane den prostituerte. Spillet inneholder svært dårlig språk, sex og nakenhet, samt narkotika-
bruk.

Call of Duty

PlayStation 3/4, Xbox One/360, PC 
PEGI 18, vold, ufint språk, online

Spillserien Call of Duty er blitt hyllet av kritikere i en årrekke, og hver av de årlige utgivelsene selger mangfoldige millioner eksemplarer. I spillene deltar man i realistiske og grusomme krigshandlinger, der noen scener viser tortur, armer som blir revet av, brenning av motstandere og gass som etser ansikt. Det finnes også en egen zombie-modus.

Konsept

Man spiller en soldat som utfører ulike oppdrag og operasjoner. Dette kan være alt fra å eliminere et visst mål, til å løpe rett inn i en heftig skytekrig. I den store flerspillerdelen kan man spille online mot andre spillere, og det er spesielt denne delen av spillet som er blitt enormt populært. Man får stadig belønninger etter hvert som ferdighetene blir bedre, i form av økt erfaringsnivå og tilgang på flere våpen. Kort sagt, alt er designet for å engasjere og motivere spillerne til å bli effektive og presise drapsmaskiner inne i spillet.

Kvalitet

Spillutviklerne har på mange områder satt standarden for første persons skytespill. Spillene er teknisk briljante og har meget god grafikk.

Vold

Spillerne deltar i svært grove drap og voldshandlinger som blir beskrevet på en meget realistisk måte. Menne-
sker plaffes nådeløst ned med ulike typer våpen, ofre skriker, blodet spruter og døde kropper blir liggende i blodpøler.

Counter-Strike

PlayStation 3, XBox 360, PC, Mac
PEGI 18, vold, online

Counter-Strike: Global Offensive er et førstepersons flerspiller skytespill der terrorist- og antiterroriststyrker kjemper mot hverandre på ulike baner. Counter-Strike er et av de mest populære spillene i spillturneringer rundt om i verden, mye på grunn av sitt rendyrkede konkurransepreg. I tillegg til vold bør man merke seg at det er mulig å bruke store pengesummer på tilleggsutstyr, både i spillet og gjennom tilknyttede tjenester.

Konsept

Spillerne tilbys ulike moduser å spille i, der man gjør alt fra å redde gisler til å plante bomber inne på fiendens område. Når alle spillerne på et lag er døde har det andre laget vunnet. I Call of Duty får man bli med i kampen igjen etter å ha blitt skutt, men slik er det ikke i Counter-Strike. Dette fører til at man må vise større forsiktighet og dyktighet på hvert brett.

Kvalitet

Counter-Strike er en prisbelønnet spilltittel som visuelt og lydmessig er meget godt. Men det er det bunnsolide spillkonseptet som virkelig får spillet til å skille seg ut. Spillet krever gjennomtenkte taktiske handlinger, og det er nettopp konkurranse- og mestringsaspektet som har ført til at Counter-Strike aldri går av moten.

Vold

Bomber, granater, flammekastere og skytevåpen av alle mulige slag fremstilt med høy grad av realisme. Man belønnes for å ta livet av motstanderen, og det skjer gjerne ved hjelp av sprengning eller skudd mot hodet.

Battlefield

PlayStation 3/4, XBox 360/One, PC
PEGI 18, vold, ufint språk, online

Spillserien «Battlefield» er på samme måte som «Call of Duty» et krigsspill, og de to spillseriene strider om hvem som tilbyr den beste flerspillerplattformen for krigsspill. Men ved nærmere øyekast vil man oppdage at de to spillene ikke er helt like. Mens «Call of Duty» fokuserer på infanterikrig med små spillområder og mye nærkamp, så finner man store kart og bruk av en rekke ulike typer soldater, kjøretøy, helikoptre og jagerfly i «Battlefield» sin spillverden. Men målet er likevel det samme; drep fienden for enhver pris og vinn krigen.

Konsept

Historiene i Battlefield-spillene presenterer åpne krigskonflikter, og du befinner deg midt oppi det hele. Spillene har en enspillerdel og en flerspillerdel, og det er sistnevnte som som er det store trekkplasteret. Her kjemper to lag med en rekke spillere hver om å kontrollere bestemte punkter, eller flagg, i brettet. Ulike moduser bestemmer hva som er målet i hver spillomgang, men felles for dem er målet om å erobre, kontrollere og forsvare områder på spillkartet.

Kvalitet

For å si det enkelt, «Battlefield» er et populært spill fordi det er en av de beste spillseriene. Spillmekanikken er finslepen, designet er flott og grafikk og lyd er aldeles ypperlig.

Vold

«Battlefield» er for en krigssimulator å regne, og krigens grusomheter er en sentral del av spillet. Ditt oppdrag er å utslette fienden, noe som innebærer nådeløse drap, blod og eksplosjoner – alt presentert med en grafikk og et lydbilde som overlater lite til fantasien.

Artikkelen ble opprinnelig publisert 31. januar 2013, og er blitt oppdatert 13. november 2015, 12. januar 2017 og 8. mars 2018.

Bli medlem av Barnevakten