Foto: Shutterstock

Slik setter du opp en datamaskin for barn

Blokker upassende nettsider, angi skjermtidsbegrensninger og hindre barn i å installere spill, apper og programmer uten din tillatelse.

Enten barna har en dedikert gaming-PC, eller om det er familiens datamaskin som er på deling, så finnes det nyttige innstillinger som foreldre kan ta i bruk. Denne gangen ser vi på datamaskiner som bruker operativsystem fra Microsoft.

Microsoft har lagt inn en foreldrekontroll med formål om å gjøre PC-en noe mer barnevennlig. Men det er viktig å være obs på at disse restriksjonene ikke gjelder inne på andre, tillatte nettsider og i spill og programmer som ikke er eid av Microsoft. Foreldrekontrollen til Microsoft har også klare begrensninger og ulemper som vi vil komme tilbake til nederst i artikkelen.

Dette kan du begrense

Barnevakten mener ikke at foreldre skal bruke alle begrensingene som nevnes nedenfor. Foreldre må selv finne ut hvilke begrensninger som passer for sitt barn og må ta høyde for barnets alder og behov.

Mobiltelefoner og spillkonsoller har på sett og vis bedre foreldrekontroll enn det en datamaskin kan tilby.

Apple og Sony (Playstation) for eksempel, styrer alt fra enhetens nettleser til spill-butikken. Så en valgt foreldreinnstilling vil gjelde langt flere steder enn på en datamaskin (merk at man kan laste ned andre nettlesere, spill og apper som ikke dekkes av slike foreldreinnstillinger).

Med en datamaskin er det mye mer vanlig å laste ned nye nettlesere og spillbutikker som ikke er produsert av Microsoft – og dermed virker ikke begrensingene inne på disse sidene.

Skal barnet laste ned Fortnite for eksempel, kan de ikke kjøpe det i Microsoft Store, men må laste ned et annet program hvor det også åpner opp for tilgang til andre spill, chat og kjøp i spill.

Da gjelder det å sjekke ut hvilke foreldreinnstillinger som eventuelt er tilgjengelig fra disse produsentene sin side.

Her er mulighetene med Windows 10 sin innebygde foreldrekontroll:

 • oversikt over nettsider barna har besøkt samt apper og spill som er brukt og barnets skjermtid.
 • Velg ulike tidsgrenser for bestemte apper og programmer – for eksempel at barnet ditt kun skal sitte på Skype en time mandag til fredag, men lengre i helgen.
 • Planlegg og begrens skjermtid – barnet kan spørre om mer tid slik at foreldre kan tillate dette (dukker opp som melding på din Microsoft e-post).
 • Angi skjermtid innen tidsrom, eller total skjermtid. Det går an å velge egne planer for hver enkelt dag i uken – kun to timer skjermtid på ukedager, eller så mye barna vil mellom klokken ti og fire på lørdager for eksempel.
 • Velg hva barna kan laste ned fra sidene de besøker, hvilke spill de kan spille og lag en mur for kjøp i Microsoft Store slik at barna ikke handler uten din tillatelse (gjelder kun i Microsoft Store).
 • Blokker upassende spill, apper og medier etter barnets alder (gjelder kun i Microsoft Store).
 • Blokker upassende nettsider, eller tillat kun nettsider som du velger i Microsoft Edge – for eksempel om barnet ditt kun skal få bruke NRK Super og Aftenposten Junior.
 • Overfør penger som barna kan handle med til å kjøpe spill og apper i Microsoft Store.
 • Hindre barna fra å endre på systeminnstillinger.

Hvordan fungerer kontoer hos Microsoft?

På datamaskiner som bruker operativsystemet Windows 10 vil vi ta for oss tre typer kontoer:

 • Administratorkonto. Dette er kontoen til «sjefen». Det er denne kontoen som har tilgang til alt og som kan endre på innstillinger og installere nye programmer.
 • Generell kontoer for voksne laget etter administrator er opprettet. Disse kontoene er begrenset ved å ikke ha mulighet til å installere nye programmer eller endre på viktige innstillinger uten å oppgi administratorpassord først.
 • Barnekonto. Disse har enda flere begrensninger dersom foreldre har valg å sette opp dette.

Når man starter opp en datamaskin for første gang veiledes man gjennom en installering. Denne kontoen blir datamaskinens administratorkonto. Etterpå kan man legge til flere brukere og hver brukerkonto har sitt eget skrivebord og lagrede filer. Noen installerte programmer deles på tvers av kontoene, noe som kan være problematisk dersom foreldre skal ha tilgang til et program som barna ikke bør ha.

På sett og vis er også slike kontoer med på å gi hverandre privatliv, og man kan låse tilgang til pålogging av kontoene med passordmur. Et sikkerhetstips er at voksne til vanlig bruker en konto som er separat fra administratorkontoen. Blant annet som et ekstra lag med beskyttelse for å hindre at uvedkommende skal få tilgang til å endre viktige innstillinger på datamaskinen.

Slik oppretter du brukerkonto for barn

På samme måte som man har familiegrupper og barnekontoer hos Google og Apple, har Microsoft noe lignende som heter Microsoft-familiegruppe. Dette gir foreldre mulighet til å samle familien under ett slik at de voksne kan ha oversikt og velge gode innstillinger for barnets PC-bruk (fungerer også til Xbox One).

Barnet får sin egen e-postadresse og man kan dele aktiviteter i en familiekalender i tillegg til lagringsplass i skytjenesten Onedrive.

For å opprette en familiegruppe går man inn på Microsofts side og logger inn med en Microsoft-konto:

Velg fanen familie > i oversikten over familiemedlem velg legg til et familiemedlem > velg barn i neste dialogvindu.

Om barnet ikke har en e-post konto, kan man opprette en ny.

Det er også mulig å opprette kontoer lokalt på PC-en:

Trykk på Windows-ikonet nederst på skrivebordet. Høyreklikk profilbildet (brukerkontoen din) i menyen. Velg endre kontoinnstillinger. Velg kontoer.  Velg familie og andre brukere. Velg legg til et familiemedlem.

Barnet må så godta en invitasjon til å bli med i familiegruppen. Dette dukker opp som e-post i barnets konto.

«Ulemper» med Microsofts foreldreinnstillinger

 • Grenser for kjøp og nedlasting gjelder bare i Microsoft Store (barna kan fint kjøpe innhold i spill og laste ned spill med 18-årsgrense dersom de bruker Steam eller Epic Games for eksempel). Foreldre bør da unngå å laste ned disse programmene, eller påse at det finnes foreldrekontroller aktivert inne i disse programmene.
 • Begrensninger inne på nettsider, for eksempel dersom barna har tilgang til Netflix eller Youtube, dekkes ikke av Microsofts begrensninger for innhold. Foreldrekontroller må settes opp individuelt dersom en nettside/program har slike muligheter.
 • Ikke alle nedlastinger blir låst. Vi kunne installere Whatsapp-appen fra tjenestens egen nettside selv om andre programmer ble stoppet av forelders passordmur. Eventuelt kan foreldre påse at visse sider er blokkert, eller kun tillate barna å gå inn på bestemte nettsider for å hindre barna i å få tilgang til andre programmer (men det finnes måter å omgå dette på også).
 • Å få full oversikt over hvilke nettsider barna besøker, posisjonslogg og tidsbruk kan oppleves som overvåkning og kan skape mistillit mellom foreldre og barn.
 • Foreldrekontroll hindrer ikke virus, hackerangrep, at barna går inn på farlige lenker osv.
 • Dersom barna har tilgang til andre nettlesere kan de surfe fritt på sidene de ønsker – men det er mulig å blokkere slik at barna ikke kan bruke andre nettlesere enn Microsoft Edge.
 • Ingen filtre er hundre prosent sikre. Barna kan finne veier forbi tekniske løsninger. Foreldrekontroll erstatter ikke dialog med barna!

Les også

Foreldreinnstillinger for nettbrett og telefoner

Bli medlem av Barnevakten