Ulovlig reklame på Oslo S må fjernes – tok ikke hensyn til barn

Forbrukertilsynet ber de involverte fjerne reklamen for tv-serien "The Boys" på alle steder hvor barn kan se den. Tilsynet kaller reklamen lovstridig.

Barnevakten fikk en henvendelse fra en mamma som reagerte på hvordan den voldelige strømmeserien «The Boys» ble markedsført på Norges største togstasjon.

Serien ble promotert på skjermer og plakater, på vegger og gulv, på Oslo S. JCDecaux, som står bak reklamen, hadde også utendørs plassert en syv meter høy statue av en av karakterene i serien.

Sesong 3 av The Boys» ble sluppet 3. juni 2022 og har 18 års aldersgrense på grunn av mange groteske scener.

Slik omtaler «Filmpolitiet» serien: «Nå er serien tilbake – større, blodigere, og mer brutal enn noensinne. Egentlig forstår jeg ikke helt hvordan det skal gå an, men den tredje sesongen av «The Boys» har altså skrudd opp voldsbarometeret enda et knepp.»

Etter henvendelsen fra mammaen sendte Barnevakten inn 4. juni 2022 en klage til Forbrukertilsynet som 23. juni 2022 fattet vedtak i saken.

Tilsynet skriver i vedtaket at markedsføringslovens kapittel 4 har særbestemmelser om beskyttelse av barn. Næringsdrivende må derfor alltid vurdere om markedsføringen kan ses eller høres av barn.

Tilsynet skriver blant annet:

«Karakteren har blod i fjeset og et aggressivt uttrykk. Mellom hendene til karakteren er det en annen karakter som av førstnevnte får fingrene presset inn i øyehulene. Det renner blod ut fra øynene og karakteren har et pint uttrykk i ansiktet.»

Forbrukertilsynet skriver også:

«Forbrukertilsynet påpeker for det første at selv om markedsføringen ikke er rettet direkte mot barn eller har barn som målgruppe, kan den ses av mindreårige, også svært små barn, ettersom markedsføringen er plassert på en gjennomfartsåre.»

«(…) en karakter utøver svært eksplisitt vold på en annen karakter. Denne type fremstilling vil være egnet til å fremme frykt eller angst, også hos større barn.»

Tilsynet ber så Bane Nor Eiendom AS og JCDecaux Norge AS om «å avslutte den ulovlige markedsføringen så snart som praktisk mulig».

Les også


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.