Forsto ikke at Tiktok-videoen var fra en øvelse

En del Tiktok-brukere ser videoer så overfladisk at de misforstår virkeligheten.

Forleden hadde Forsvaret og nødetatene en felles øvelse. Fredrikstad Blad la ut en Tiktok-video fra øvelsen der man kunne se personer som spilte skadet etter en bussulykke. Men flere Tiktok-brukere fikk ikke med seg at det var en øvelse selv om videoen var utstyrt med informasjon om nettopp det.

Nettstedet Journalisten intervjuet redaktøren i Fredrikstad Blad som fortalte at videoen utløste henvendelser til redaksjonen med spørsmål om videoen var ekte.

– En voksen trenger verken lyd, teksting eller caption for skjønne at dette er en øvelse, sa redaktør René Svendsen til Journalisten.

Nå har Fredrikstad Blad utstyrt videoen med enda tydeligere forklaring om at det opptak fra en øvelse, nå står det også med engelsk tekst siden videoen også fikk en del utenlandske seere.

Også av kommentarene til videoen ser det ut til at det er en rekke unge personer som ikke forsto at det var en øvelse.

Tips til foreldre

Gjennomfør øvelse i eget hjem: Foreldre og tenåringer kan sammen se gjennom en del videoer på Tiktok og andre sosiale medier for å trene på hvor bevisst man ser videoer. Kommenter hva dere tror er sant, hva som er løgn, hva som er laget av kunstig intelligens, hva som stammer fra spill og hva som ser ekte ut.

  • Hvilke opplysninger får dere fra videoens følgetekst?
  • Er det noe med avsenderen som trekker ned troverdigheten?
  • Finnes det redaktørstyrte medier med godt rykte som har omtalt saken og som kanskje sier noe ganske annet om hendelsen?
  • Er det noe i videoen som ikke helt stemmer? Sjekk geografi, årstid, hvordan folk er kledd og så videre.
  • Er videoen klippet sammen fra helt ulike hendelser for å lure dere?
  • Hva er formålet med videoen? Kan formålet være godt, men opptakene være lureri? Kan opptakene være ekte og tekstene være lureri?

Videoen fra øvelsen med bussulykken kan du se her. Selv om du ikke har Tiktok-appen, kan du se filmen, lenken går til en nettside.

Et tips er også at hverken voksne eller barn deler videoer uten å gjøre en viss innsats i å sjekke om videoene er ekte. Man bør være bevisst redaktør i sin egen kanal. Være spesielt oppmerksom når du kjenner at følelsene koker over etter å ha sett en video. Kan det være at du blir manipulert til å dele?

Les også

Slik kan barn avsløre falske nyheter