Foto: Shutterstock / QubixStudio

Er Tiktoks algoritmer kinavennlige?

Forskere har testet algoritmene: Tiktok løfter frem positive innslag om Kina og undertrykker negativ omtale. Men kritikere mener forskningen har svakheter.

Forskere ved Network Contagion Research Institute (NCRI) opprettet en rekke kontoer i appene Tiktok, Youtube og Instagram for å sammenligne hyppigheten av innslag som var enten positive eller negative til Kina.

Selv om et negativt innslag hadde dobbelt så mange likes som et positivt innslag, ble det negative innslaget vist færre ganger.

Det viste seg også at personer som bruker mye tid på Tiktok, er mer positive til Kina enn personer som bruker lite tid på Tiktok.

Innslag om Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen)

I 1989 var det studentdemonstrasjoner på Den himmelske freds plass, myndighetene svarte med militære som kom til plassen med tanks. Du husker kanskje det ikoniske bildet av mannen som står med to handleposer og sperrer veien for fire tanks. Flere tusen mennesker ble drept. Kinesiske myndigheter forsøker å sensurere informasjon om hva som hendte den gangen.

Forskerne som undersøkte Tiktok, Youtube og Instagram, tok utgangspunkt i konkrete innslag og sjekket hvor ofte de ble vist. Et av temaene var Den himmelske freds plass. Negative innslag om Den himmelske freds plass ble vist mye oftere på Instagram enn på Tiktok. Positive innslag ble vist oftere på Tiktok enn på Instagram.

Forskningsrapporten forteller også hvordan statsapparatet i Kina bevisst bruker influensere for å påvirke folk til å bli mer positive til Kina. Et grep er å benytte «hashtag hijacking», altså at man sjekker hvilke tagger som er populære, så skynder man seg å lage egne innslag med samme tagger. Da kan influensere forsøke å drukne en kinakritisk hastag med irrelevant innhold.

Kritikk av rapporten

Cato Institute mener at rapporten fra NCRI har svakheter. Instagram har for eksempel eksistert lenger enn Tiktok og det kan føre til skjevheter når man teller opp antall tagger og så videre, mener de. Det samme mener nettstedet Reason.

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / QubixStudio)

Les også