Ny Tiktok-funksjon kan bevisstgjøre barn og unge om algoritmer

På et enkelt tastetrykk kan barn og unge se hvorfor en video har blitt foreslått for dem. Dette kan være med på å gjøre unge mer bevisst på algoritmestyrt innhold.

Tiktok kan unge se gjennom en uendelig strøm med videoer. Av alle de millioner av filmsnutter som finnes på plattformen, håndplukker en datamaskin videoer til den enkelte bruker. Blant annet basert på vedkommendes alder, interesser og brukshistorikk.

Dette kalles algoritmestyrt innhold.

En ny Tiktok-funksjon gir brukeren mer innsyn i hvorfor en bestemt video er blitt foreslått for dem, og dermed dukker opp i feeden. Dette kan være med på å gjøre brukerne mer bevisst på hvordan algoritmestyrt innhold fungerer, i hvert fall på et overfladisk nivå.

Så lenge man bruker denne funksjonen aktivt riktignok.

Derfor vises slike videoer

For å se hvorfor en bestemt video dukker opp i appen må man følge stegene under:

 1. Når du ser på en video, trykk på pilen (deleknappen)
 2. Trykk så på spørsmålstegnet i menyen som dukker opp: hvorfor denne videoen?
 3. Les punktene som dukker opp i listen

Likerklikk og kommentarer

Årsakene til at en bestemt video dukker opp i appen varierer. På egne sider nevner Tiktok blant annet at dette baserer seg på:

 • Brukeratferd, annet innhold man ser i appen, innhold man deler, kommenterer på eller søk man har gjort i appen
 • Kontoer man følger
 • Innhold som nylig er blitt publisert i landet man bor i
 • Populært innhold der man bor

Antageligvis er algoritmene og årsakene til at videoer dukker opp i appen mer komplisert enn det Tiktok forteller. Åpenbart har plattformen kommersielle interesser og preferanser som selskapet ikke er like åpne om. De forteller ikke at det er et mål i seg selv å holde på brukerens interesse og tid brukt i appen, som igjen gir selskapet flere inntekter.

Så selv om Tiktok oppgir noen punkter for hvorfor en video dukker opp i feeden, er det antageligvis noen årsaker som ikke blir nevnt. Og man får heller ikke vite særlig mye om hvorfor videoer ikke kommer gjennom nåløyet og inn i appen.

Uansett kan denne funksjonen, så lenge unge velger å bruke den, gi hakket mer bevissthet om hvordan algoritmestyrt innhold fungerer.

Barnevaktens Tiktok-råd:

Husk at man også kan påvirke algoritmestyrt innhold og videoforslagene som dukker opp:

 • Bruk ikke-interessert-knappen for å fortelle Tiktok at du ikke vil ha mer av lignende videoer. Trykk og hold inne når du ser en video. Velg «ikke interessert».
 • Skriv inn nøkkelord for innhold du ikke vil se i appen. Dette finner du i appens innstillinger, velg innholdspreferanser og legg til nøkkelord.
 • Vær obs på hva du søker etter i appen. Appen plukker opp søkeord og sender deg videoer deretter.
 • Tenåringer og foreldre kan bruke foreldreinnstillinger (familiekontroll). Blant annet for at foreldre kan slå på et innholdsfilter som forsøker å luke ut upassende innhold.

Foto: (hovedbilde) Kaspars Grinvalds / Shutterstock

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.