Foto: Kris Munthe

– Trist at man ikke kan være fornøyd med eget utseende

Mange unge fikser på bilder de publiserer av seg selv i sosiale medier, forteller ungdomsskoleelever i Moss.

(Artikkelen er fra 2018). Håkon, Johannes, Mathias, Ayla og Isabella er elever på niende trinn ved Verket skole i Moss, og de kan fortelle at opplevelsen av utseendepress er litt annerledes for gutter og jenter. Guttene mener at selv om de blir påvirket, så er det ikke i utstrakt grad. Jentene derimot, er klare på at presset er høyt for dem og mange de kjenner.

– Jeg tror at mesteparten av presset skyldes kjendiser på sosiale medier, sier femten år gamle Isabella.

Hun nevner The Kardashians som eksempel, og tror at mange ikke er bevisste på det faktum at populære ikoner bruker plastisk kirurgi og andre virkemidler for å forbedre utseendet sitt.

– Ikke alle tenker over alt det bloggere og kjendiser gjør for å se bra ut. Mange ønsker å se ut som dem, selv om det egentlig er umulig å oppnå i virkeligheten. Man tror at det å se ut som idolene sine vil føre til like stor anerkjennelse som det kjendisene får, sier Isabella.

Ayla er enig, og er ikke i tvil om at jenter på hennes alder blir påvirket av bilder som blir lagt ut på sosiale medier.

– Da tenker mange at, oi, jeg ser ikke sånn ut. Jeg må bli tynnere og få bedre former, lengre hår og ta på meg mer sminke. Man tenker at man ikke er bra nok som en er. Det er egentlig ganske trist at det ikke er mulig å være fornøyd med sin egen kropp, sier Ayla.

Retusjerer bildene sine

«Idealkroppen» beskriver jentene som slank og med store former. Huden skal helst være ren og fri
for flekker, og noe antydning til muskler er fint. En del jevnaldrende redigerer også på bilder de legger
ut av seg selv på sosiale medier, ifølge Ayla og Isabella.

– Man prøver gjerne flere ganger for å få bilder av seg selv der man ser best mulig ut. Etterpå er det mange som redigerer bildene i ulike apper. I programmet VSCO kan man laste opp et bilde av seg selv og redigere det slik at huden blir jevnere og får finere farge. Mange vi kjenner bruker denne appen. Det finnes også programmer som gjør en selv tynnere på bilder, sier Isabella.

Reklamer for apper som forbedrer utseendet dukker jevnlig opp i nyhetsstrømmen på sosiale medier, forklarer jentene.

– Det er mye sponset innhold på Instagram. De reklamerer for apper som gjør at du kan se tynnere ut, fjerne kviser, gjøre former større og lignende. Det er egentlig ganske teit og ufint, sier Ayla.

Hvor bevisst er da jentene på at mange jukser med utseendet sitt på sosiale medier? Vel, det varierer veldig og er avhengig av dagsformen, sier jentene. Noe som igjen påvirker måten Ayla og Isabella ser seg selv på.

– Det er dager der man ikke føler seg så veldig fin. Man tenker jo at man bør se ut på en bestemt måte, og så gjør man ikke det. Så legger en kanskje merke til ting som er feil med kroppen, at man er litt for tjukk for eksempel. Det blir jo en slags ond sirkel, alle ser på hverandres bilder på sosiale medier, sammenligner seg og tenker at de ønsker å se bra ut, samtidig som alle prøver å forbedre eget utseende, sier Isabella.

Guttene blir ikke like påvirket

– Klart det hadde vært moro med en six-pack, sier fjorten år gamle Johannes, men legger til at det ikke er det aller viktigste for ham å oppnå her i verden.

Dette er klassekameratene Håkon og Mathias er helt samstemte i.

– Jeg tror at det er flere jenter som føler på dette enn gutter, sier Mathias.

– Selv følger jeg ikke folk som legger ut kroppsbilder og har aldri følt på det presset. Men mange jenter gjør det, og ser på mote og følger modeller som er syltynne. Her blir jo bildene redigert for å se perfekte ut.

Håkon og Johannes har derimot vært innom kroppsbyggere og treningsikoner på Instagram. Johannes trener også aktivt med vekter, men for hans del handler det mer om å ruste kroppen til idretten han brenner for, ishockey, enn om å endre utseende.

– Jeg har jo sett kroppsbyggere legge ut bilder på Instagram med kropper som er massive som fjell. Noen av dem bruker steroider i form av piller og sprøyter som innebærer stor risiko for kroppen. På en måte vil man jo bli sånn, men det er ikke så mange gutter som tar det så langt ut at de prøver å få det til i virkeligheten, sier Johannes.

Håkon er enig. Han driver aktivt med svømming, der det er motiverende å stadig forbedre sin egen tid i bassenget. Mathias, som spiller fotball, er opptatt av å være i aktivitet og holde seg i form. Ingen av dem trener for å se bedre ut.

Jentene på sin side, mener at treningssider på internett kan bidra positivt til at ungdom begynner med fysisk aktivitet.

– Det finnes motivasjonssider som fokuserer på treningsøvelser og kosthold. Hvis man er overvektig, så kan dette motivere til trening, selv om det blir en ytre motivasjon. Allikevel gjør man noe, i stedet for ingenting, sier Isabella.

To profiler på sosiale medier

Når det gjelder bilder som legges ut på sosiale medier, har gutta et reflektert forhold til hva som skal legges ut og hvor.

– Jeg har en konto som er åpen for alle, og en som er privat der bare nære venner har tilgang, sier Håkon.

– På den private kontoen kan jeg legge ut alt fra hverdagslige til morsomme bilder. Her kan jeg være meg selv. Denne kontoen er det bare de jeg stoler på som har tilgang til, og personer som jeg ikke trenger å være redd for å bli mobbet av. De kjenner meg som den jeg er, og ikke ut ifra det jeg legger ut til alle på sosiale medier. Men på den åpne profilen, der er det viktigere å se bra ut.

Johannes er enig og forteller at på den åpne profilen legges det gjerne ut bilder fra ball, 17. mai, jul, nyttårsfeiring og lignende, der man skal se fin ut og være ordentlig kledd. Det er viktig å smile og vise glede, noe Mathias og Håkon samstemmer i.

– Det er ingen hemmelighet at man gjerne vil vise det beste av seg selv på Instagram. Hadde man vist alle sidene av seg selv ovenfor alle og enhver, så hadde sosiale medier sett ganske annerledes ut, sier Mathias.

Får kritikk på utseende

Isabella tror at ungdom i dag kommenterer mer åpenlyst på hverandres utseende enn før. Blant annet kan det tikke inn kritiske meldinger dersom man ikke har vært så fint kledd en dag, eller man hatt en dårlig dag med utseendet sitt.

– Ingen ønsker å få negative tilbakemeldinger, så da prøver alle heller å se finest mulig ut hele tiden, sier Isabella.

– Men noen har jo så klart en personlighet der de blir mer påvirket av slikt enn andre. Så hvis det slenges ut en kommentar om at de ser stygge ut, så tar de det veldig til seg. Ingen sier jo stygge ting til The Kardashians for eksempel, så da tenker man at hvis man ser sånn ut, så slipper man å få flere stygge bemerkninger.

Mathias nevner i denne sammenheng appen Sarahah – som var en populær tjeneste som gjorde det mulig å gi tilbakemeldinger til andre helt anonymt.

– Den var problematisk og mange skrev stygge ting til hverandre. Nå har det roet seg ned. Jeg klarer allikevel ikke helt å forstå hvorfor jenter legger ut meldinger der de spør om å få tilbakemelding på hvordan de ser ut, og fortsetter selv etter at de har fått mye negativt, sier Mathias.

Akkurat det er Johannes enig i, og han har derfor en ganske klar leveregel som han følger.

– Det er aldri bra å skrive dritt til folk. Jeg har blitt oppdratt med å tenke at hvis har man noe stygt å si, så hold deg for deg selv. Tenk selv på hvordan det føles hvis noen du så vidt kjenner skriver noe stygt til deg, sier Johannes.

Selv om det kan være tøffe kår på sosiale medier, mener ikke Isabella at foreldre bør forby barna sine å følge bloggere og kjendiser på sosiale medier.

– Nei, ungdom må få være med på å bestemme hva de ønsker å utsette seg selv for, så lenge det ikke tar helt overhånd. Noen får jo spiseforstyrrelser, og da har det gått for langt. Foreldre bør ha såpass oversikt at de vet hva barna gjør på sosiale medier, men barna bør heller få hjelp til å reflektere over det som kan være uheldig på nett enn rene forbud, sier Isabella.

Foto: Håkon (14), Johannes (14), Mathias (14), Ayla (14) og Isabella (15) går i 9. klasse på Verket skole i Moss. 

Les også: – Umulig å være perfekt