Foto: Shutterstock.com

– Umulig å være perfekt

En stor andel barn og unge har bevissthet omkring utseendepress, men klarer ikke alltid å unngå å bli påvirket av den grunn.

Foto: Kris Munthe
Helsesøster Kari Rogstad.

Helsesøster Kari Rogstad jobber med barne- og ungdomsskolelever i Moss kommune, og hun snakker med mange barn og unge som opplever utseendepress.

– Jeg får mange henvendelser, særlig fra jenter, og jeg holder jevnlig samtalegrupper på ungdomsskoletrinnet. Selv om jentene i disse møtene har fornuftige resonnementer, synspunkter og god kunnskap om emnet, så er det dessverre langt fra teori til praksis for mange. Ungdom er klar over at kvinnekroppene de ser i blogger og på sosiale medier ikke reflekterer virkeligheten. Og
de har allerede hørt om retusjering, effekter og filtre som «jukser» med bildene, men de lar seg påvirke allikevel. De er med på å skape et press seg imellom, der jenter kan være ganske tøffe mot hverandre til tider når det gjelder kommentarer på utseende og det å skape forventninger, sier Kari Rogstad alder enn før, mener Rogstad.

Starter tidlig

Kritiske tanker om eget utseende kan starte så tidlig som i andre klasse, mener helsesøsteren, og påpeker at barn i denne alderen kan begynne å kommentere på høyde, at noen er litt for lav, eller at de ser annerledes ut. Utseendepress er ikke nødvendigvis noe som går over med alderen heller – helt opp på videregående nivå og inn i voksen alder kan denne type tanker sitte igjen.

– Man skulle tro at det roet seg med alderen, og for noen gjør det nok det, men ikke for alle. Vi har fått så god fagkunnskap om kropp og helse, og det er mye spennende vitenskap om hvordan kroppen fungerer. Dessverre kommer dette ofte i bakgrunnen for mediefokuset, som kan vise et nokså snevert syn på hva som skal være vakkert og anerkjent. Jeg skulle ønske at gutter og jenter heller ble eksponert for kunnskap om hva som er normalt av utseende, og hva som er bra og sunt, i stedet for å
bli låst i en blindsone av forestilt skjønnhet. De bør heller bli stimulert til å lære mer om hvor fantastisk kroppen er, og alt det spennende den kan gjøre, sier Rogstad.

Helt siden 1600-tallets normer for kvinners smale midjer, stramme kjoler og krittbleke ansikt, er helsesøsteren overbevist om at utseendepress alltid har vært et fenomen. Men samtidig, med sosiale medier og større eksponering for reklame, er nok barn eksponert i større grad og i tidligere alder enn før, mener Rogstad.

Bra med mangfold

Helsesøsteren mener at det beste forsvaret foreldre kan ruste ungdommens liv med, er å ha flere arenaer å spille på.

– Dette med sosiale medier er kommet for å bli, og det må vi voksne bare akseptere. Samtidig kan ungdommen selv ta noen valg for å styre hvor mye det skal påvirke dem. En betydelig andel av barn og unge i dag er fornuftige og opptatt av å ha gode interesser. De driver aktivt med idrett, spiser sunt, er sosiale utenfor skjerm og tilbringer tid med familien. Jo flere positive mestringsopplevelser på ulike arenaer, desto bedre er det for ungdommen. Så det er absolutt viktig å sette begrensninger på hvor mye tid og fokus man bruker på blogger og sosiale medier, mener Rogstad.

Hun oppfordrer også foreldre til å finne gylne øyeblikk til å snakke med barna sine, og å få dem til selv å reflektere over hvordan de blir påvirket av utseendepress.

– Prat med barna dine, diskuter og hør meningene deres når dere sitter ved middagsbordet. Få dem til selv å reflektere over hva som er positivt og negativt med det de gjør og personer de følger på sosiale medier. Lær barna å være nysgjerrige på kroppen sin, og å akseptere den som den er. Å være perfekt er jo umulig, og å være seg selv er alltid godt nok. Foreldre har en større påvirkning enn det de selv tror, og mange av holdningene de uttrykker vil nok forplante seg til ungdommen og kanskje til og med videreføres til venner. Så det er absolutt viktig å engasjere seg som forelder i det barna er opptatt av, også på den digitale fronten, avslutter Rogstad.

Les også: – Trist at man ikke kan være fornøyd med eget utseende

Illustrasjonsfoto: Shutterstock.com