Foto: Shutterstock.com

Videoredigering fra start til slutt

Det er enkelt å filme med mobil, men det som skiller en god fra en imponerende video er etterbehandling i et program på mobil eller datamaskin. Og teknologien gjør det så enkelt at alle kan klare det.

(Artikkelen er fra 2017)

Å redigere video gjør at man kan få et enda bedre resultat, og en mer interessant opplevelse for seeren. En dribling på basketballbanen blir langt mer spennende med actionfylt musikk, og en kaninvideo blir morsommere med en festlig låt. Så snart man har lagt til musikk eller klippet bort mindre interessante deler i en video, da har man begynt på en redigeringsprosess.

Foreldre og barn kan redigere video sammen, og diskutere hva som må til for å best mulig resultat. Her kan man reflektere hele veien fra opptak til ferdig resultat. Vi har tidligere intervjuet en far og som som til og med har blitt en YouTube-hit på akkurat det.

Etterbehandling kan gi en bedre film, men råmaterialet er det viktigste. Ingen form for redigering kan rette opp et dårlig opptak. Så pass på å filme i gode lysforhold, gjerne utendørs, eller med god belysning inne. Hold kameraet stødig, bruk gjerne en benk eller en stol som støtte for albuen. Man kan også gå til innkjøp av ulike typer stativer om man ønsker det. Og film alltid i landskapsmodus da visninger baserer seg på større bredde enn høyde i bildet.

Bytt også på perspektiver, for det blir fort kjedelig å se en film fra samme vinkel hele tiden, med mindre man velger å lage intervjuer. Så våg å stå nærme det som skjer, og gå ned på kne innimellom for å få et lavere perspektiv, eller klatre i høyden for å få bedre oversikt. Variasjon gir bedre film. Husk at man på lure måter kan få ulike effekter. Filmen man en person nedenfra kan vedkommende fremstå større og mer «mektig», mens man med vinkel ovenfra ser ned på en person som da virker mindre og med lavere status. Slike uskrevne regler finnes det mange av i filmbransjen, og man kan lære mye av å se film og reflektere over hvilke kameravinkler som velges – og hvilken effekt filmspråket har.

Så er det bare å legge videofilene inn i en app, eller et program på PC eller Mac. Det er alltid lurt å se gjennom videofilene før man begynner å jobbe med dem i et program. Når man ser på videoen får man ideer og kan skille ut det som skal være med, og det som skal bort. Det gjør prosessen videre mye enklere og sparer deg for arbeid.

Videoredigering på mobil og brett

Til iPad og iPhone anbefales iMovie eller Splice, og begge er gratis å laste ned. Disse appene er dessuten relativt enkle å bruke. Til Android kan man gjerne gå for FilmoraGo, som har mange funksjoner og som også er gratis å laste ned.

Så er det å importere videofilene inn i appen, og arrangere de etter rekkefølge. Det første man bør starte med er å klippe bort video. Å beholde et stykke video kalles «trimm» og å fjerne et stykke video kalles «beskjær». Å vite hva man skal beholde eller ikke, kan være vanskelig. Et hjelpemiddel er å skrive tre stikkord på et ark; begynnelse, mellomdel og slutt.

Så kan man vurdere hvilke deler av videoen som er viktig for å gi en engasjerende start. Hva skal være i midten og med et høydepunkt? For eksempel en skåring på fotballbanen, eller at noen hopper salto på en trampoline. Og slutten skal avrunde det hele. Hvis man skal lage en fullverdig film, så må det jo enda flere momenter med på hver av disse delemnene.

Etter å ha fortynnet prosjektet sitter man igjen med det man vil beholde. Av og til kan det være fornuftig å justere kontrast, lys og farger. I et mer avansert program på PC eller Mac kan man ofte endre disse parametrene hver for seg. Men i en mobilapp hender det at man er låst til ulike filtre i stedet. Så her er det bare å eksperimentere seg frem til det som gir klarest og best bilde.

Svart/hvitt-bilde gir for eksempel en veldig spennende effekt hvis man skal fortelle om noe som skjedde tilbake i tid.

Kjapt eller sakte?

Neste steg kan være å justere hastighet på deler av filmen. Det kan være stilig å se en folkemengde bevege seg i høyt tempo, eller et triks på skateboard i sakte film. Kunsten er å ikke overdrive bruken, men heller utnytte de i ulike høydepunkter i filmen.

Man kan også legge til tekst, for eksempel for å gi opplysninger om sted og personer, eller som kommentarer til det som skjer. Pass på å velg en farge og skrift som er tydelig, for eksempel lys skrift mot mørk bakgrunn, eller omvendt. Vær også obs på å plassere teksten i henhold til det som skjer i bildet, det bør komplimentere, men ikke stjele hele fokuset.

Musikk er et helt eget felt i prosessen videre. Dersom videoen kun er til privat bruk, så kan man jo gyve løs på musikkbiblioteket sitt. Men dersom videoen skal ut på nett, da må man huske opphavsrett og kreditering av artist. Nettsiden Free Music Archive har for eksempel en god dose med musikk som man har lov til å bruke, men artistene krever gjerne kreditering med navn.

Det å bruke musikk riktig i en video er jo en kunst i seg selv. Det beste er å prøve seg frem helt til man finner noe som passer. Men samme stemning som man føler når man ser videoen, bør også være gjenkjennbar når man hører musikken. Tenk selv at du filmer noen som skårer mål på fotballbanen, ledsaget av en skikkelig grøssende sang. Det blir liksom litt feil.

Et neste tips er å samkjøre overganger i videoen med musikken. Så når for eksempel trommene starter, så bytter også videoen til et nytt perspektiv, eller når gitaren stopper, så kommer samtidig et nytt bilde. Hvis man vil spille inn kommentarer, så gjelder det å bruke innlevelse og husk å snakk tydelig inn i mikrofonen.

Man kan også endre på overgangene mellom videosnuttene. Skal det være grafikk, lysskifte mellom scenene, eller rett og slett bare enkel overgang? Finn frem til din smak og stil.

Videoredigering på PC og Mac

Ved å legge inn video i et redigeringsprogram på PC eller Mac får man enda flere muligheter og kontroll over prosessen. Apper til mobil og brett er mer eller mindre ment for en som er på farten, men på PC og Mac får man større skjerm og bedre oversikt. Dersom man har Mac, så er iMovie et godt alternativ. På PC kan man ty til Movie Maker. Premiere Elements fra Adobe er enda et program som er beregnet for alt fra nybegynnere til erfarne brukere.

Noen tilleggsfunksjoner verdt å nevne her, er videostabilisering, som roer ned vinglete video. Panorering og forstørrelse lar deg snevre inn perspektivet, hvis du for eksempel vil ha bort noe i bakgrunnen. Og man kan justere farge, kontrast og lys i i bildet, og temperatur som gjør bildet kaldere eller varmere.

Når videoen er ferdig er det bare å eksportere i vei. Tenk også på lengde. En fullverdig spillefilm kan jo gå nærmest ubegrenset, men folk flest har ikke et langt opmerksomhetsspenn når det gjelder video på sosiale medier.

Lykke til!