Søkemotoren You hjelper deg med kunstig intelligens

Søketjenesten "You" har fått et eget felt der kunstig intelligens kan hjelpe deg å skrive tekster eller få svar på det du lurer på. Med "You" kan du også velge å få treff fra kilder som du stoler på.

Det finnes mange alternativer til Google, norske skoler bør opplyse elevene om det og gi dem alternative vaner. En av mange søketjenester heter «You».

I løpet av 2022 la tjenesten inn flere funksjoner med kunstig intelligens, den ene er en skrivetjeneste som heter Youwrite, den hjelper deg å formulere e-poster og andre tekster. Det betyr samtidig at det kan komme mye mer søppelpost fordi det blir lettere for svindlere å formulere tekster. I tillegg kan elever jukse mer og la den kunstige intelligensen svare på oppgaver for dem. Dette vil ganske sikkert bety at undervisningen kommer til å bli lagt delvis om.

  • Youcode: Kunstig intelligens hjelper deg å lage koder til nettsider.
  • Youwrite: Kunstig intelligens hjelper deg å skrive tekster.
  • Youimagine: Kunstig intelligens hjelper deg å lage tegninger og bilder.
  • Youchat: Kunstig intelligens svarer på spørsmål, forklarer ting, foreslår ideer, oversetter, oppsummerer tekster, og så videre.

Den mer tradisjonelle søketjenesten i You bruker Bing som søkemotor. Du kan skreddersy søketjenesten med hvilke apper eller websider den skal søke i. Du kan altså få svar fra kilder som du stoler på og som ikke nødvendigvis er de nettstedene som bare er flinke til å lure seg oppover i søkemotorene ved hjelp av smarte ordvalg.

Du kan velge mellom «personal mode» og «private mode» når du søker. Se forskjellen her.

Barnevakten testet den kunstneriske tjenesten og ba You lage et bilde av en Ufo som besøker Bergen:

Nå som kunstig intelligens er blitt allemannseie, gjelder det å være enda mer kildekritisk. Hvem som er avsender, kommer nok til å bety mer. Er avsenderen til å stole på? Eller er det bare kunstig intelligens som har produsert noe?

Les også:

Kunstig intelligens kan nå gjøre leksene for barna

Barnevaktens startside om kunstig intelligens