Lær barna kildekritikk

17.03.2011

Som forelder har du en unik anledning til å trene opp en sunn kritisk sans hos barnet ditt. Barnevakten gir deg råd om hvordan du kan bevisstgjøre barnet på kildekritikk.

Lær barnet ditt til å stille spørsmål ved det man leser eller ser, dermed trimmer man opp barnets evne til kildekritikk. Her følger noen sjekkpunkter du kan be barnet følge når man leter etter informasjon på nettet:

1. Hvem står bak nettsiden?

Er avsenderen en aktør du kan stole på? Tror du at de har kunnskaper om temaet slik at informasjonen de oppgir sannsynligvis er sann? Dersom det ikke er mulig å finne ut hvem som har publisert nettsiden kan det være en god tommelfingerregel å ikke ha tillit til informasjonen. Kilden må være klart identifiserbar for at man skal kunne stole på den og selve nettadressen bør være troverdig.
 
2. Hvordan stemmer informasjonen med andre kilder?

Det kan være lurt å kryssjekke informasjon du finner på en nettside med informasjon på en til tre andre nettsider, eventuelt benytte andre kilder enn nettet som referanser. Dersom informasjonen virker lik flere steder er sannsynligheten større for at den er riktig. Hvis man ser at informasjonen spriker bør man prøve å skille mellom fakta og meninger.
 
3. Hva vet du eller voksne fra før om det som står på nettsiden?

Hvis du finner informasjon på nettet som virker annerledes enn hva du har hørt eller lært tidligere er det lurt å være ekstra nøye med å sjekke informasjonen opp i mot andre kilder.

4. Hvor gammelt er det som står der?

Dersom du finner informasjon på en nettside som virker gammel, eller om nettsiden svært sjelden oppdateres er det lurt å være ekstra kritisk til informasjonen du finner. Det kan også hende at det har kommet nyere informasjon etter at den opprinnelige saken ble publisert som gjør at informasjonen er ”gått ut på dato”.

5. Kan bli lurt av proft design

Et klassisk skoleeksempel på hvorfor kildekritikk er nødvendig, er nettsiden martinlutherking.org. Det er veldig vanlig å få Martin Luther King som arbeidsoppgave på barne- og ungdomsskoletrinnene. Nettsiden har et troverdig domenenavn og dukker gjerne høyt opp i søkemotorene. Siden er imidlertid full av løgner om King. Hvis du følger lenken helt nederst på siden, kommer du til rasistene som står bak propagandaen: En organisasjon som har «White Pride World Wide» som sitt motto.

Et troverdig domenenavn kan kjøpes opp av hvem som helst, og et profesjonelt design er ingen garanti for at innholdet er sunt eller pålitelig. Barnevakten anbefaler derfor at yngre barn først går til kilder som de selv eller læreren kjenner og stoler på. Ofte vil disse kildene kunne lede videre ved hjelp av lenker til andre seriøse og pålitelige nettsider.

5. Lær barna å bruke søkemotorer

Når barna skal lære å bruke søkemotorer er det smart å lære dem å bruke flere søkeord samtidig. Da får man mest sannsynlig bedre treff på det man leter etter. Man må også lære seg å lese teksten i søkefunnene, før man klikker videre på den øverste lenken som kommer frem. Det kan hende at lenke nummer tre eller fire treffer mye bedre enn den første. Hos google kan man gjøre innstillinger slik at søkemulighetene er differensiert alder og modenhet hos barna. Les mer om Google sikkert søk

Nyttig søkemotor for de minste barna
Det er lurt å informere barn om at man bør være sunt kritisk til informasjon publisert på Wikipedia som følge av at dette er et åpent nettleksikon hvor alle kan publisere materiale.

Kvasir har en egen søkemotor spesielt tilrettelagt for barn, ”Kvasir junior”. Dette kan være et godt sted å starte når barn vil lete på nettet.


Del |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet