Foto: Shutterstock.com

Les dette før du legger ut familiebildene dine på nett

Hans-Petter Nygård-Hansen er trebarnsfar og ekspert på sosiale medier. Selv er han glad i å dele bilder av familien sin på nett, samtidig som han har klare grenser for hva som er greit og ikke greit å publisere på sosiale medier.

Foto: Ingar Næss
Hans-Petter Nygård-Hansen. (Foto: Ingar Næss)

Nygård-Hansen er fra én kant av landet og kona fra en annen. Når de i tillegg bor i Oslo, er det mange mil mellom nærmeste slektninger. Derfor er sosiale medier en fin plattform for å dele hverdagslige opplevelser, ferier og høytider med hverandre.

– Det er et slags levende fotoalbum som alltid er oppdatert og tilgjengelig for venner og familie. Denne muligheten hadde man ikke tilgjengelig før. Når man reiste til utlandet sendte man postkort fra severdighetene. Nå kan man ta bilder av dem selv. Vi får innblikk i hverandres opplevelser på både godt og vondt. Nå er det vel kanskje slik at man hovedsakelig deler det positive som skjer i livene våre, avhengig av hvilket nettverk man bruker, men det er uansett en fin måte å holde kontakt og kommunisere med hverandre på, sier familiefaren.

Selv om det å dele på nett er positivt, så kan det også bli for mye av det gode, sier Nygård-Hansen. Samfunnet har alltid vært preget av mennesker som har vansker med måtehold. Og en publisering på Facebook kan potensielt nå millioner av mennesker. Det er det nok ikke mange som har tatt inn over seg, i hvert fall ikke mange voksne, sier familiefaren.

– En del ungdom er nok mer modne når det gjelder bruk av sosiale medier enn mange voksne. Årsaken kan være at de er mer eller mindre født og oppvokst med Internett, smarttelefoner og sosiale medier. De er digitalt innfødte, mens vi voksne er innvandrere. Dermed forstår de på mange måter også konsekvensene av å dele for mye av seg selv på nett. Ikke minst hvilke konsekvenser noe slikt kan få for senere jobbmuligheter og i livet ellers, sier Nygård-Hansen.

Få tillatelse fra barna

Som kommunikasjonsrådgiver, blogger, foredragsholder og pappa, har Nygård-Hansen flere råd å gi til andre foreldre som deler bilder av familien på sosiale medier.

– Ikke legg ut bilder av barna som kan overføres til en annen kontekst. For eksempel, bilder av barna der de er tilnærmet eller helt nakne. Det kan godt hende at foreldrene opplever det som pent og pyntelig at datteren plasker i bassenget. Men slike bilder kommer fort på avveie og til feil type mennesker, sier Nygård-Hansen.

Familiefaren mener at man også bør være varsom med å legge bilder av barna før de er gamle nok til å forstå hva det å legge ut bilder på nett handler om. Akkurat på dette punktet har Nygård-Hansen måttet lært av sine egne feil.

– I dag er jeg i større grad opptatt av å spørre barna mine om de synes at det er greit at jeg legger ut bestemte bilder av dem. De ber også om å få se bildet før det legges ut. Barna mine er opptatte av hvordan de ser ut og i hvilken situasjon bildet blir tatt i. Så de har fått en økt bevissthet omkring dette. Vi snakker mye om det og det krever at vi voksne er reflekterte og har en del kunnskap om sosiale medier og nettpublisering, sier familiefaren.

Fokuser på gode valg

Mange foreldre er mer opptatte av å overholde aldersgrenser enn å lære barna fornuftig bruk av sosiale medier, sier Nygård-Hansen. Men det er langt viktigere å lære barna å ta gode valg.

– Noen har altfor mye fokus på det som er forbudt. I stedet for å fortelle barna hva de ikke skal gjøre på nett, fokuser heller på det å ta gode valg. Det er viktig å stille blikket mot det positive og ikke bare det negative, sier Nygård-Hansen.

I egen familie har familiefaren avtaler med barna der de går gjennom mobilen sammen ved jevne mellomrom. Dette for å sjekke at barna oppfører seg ordentlig mot andre på nett, og at de ikke kommer i kontakt med fremmede. De gjør dette sammen, foreldrene går ikke inn på mobilen uten å avtale med barna først.

Vær gode forbilder

Det er viktig å være en god rollemodell når det gjelder deling av bilder på nett, spesielt når det gjelder jenter, sier familiefaren. De blir nemlig eksponert for skjønnhetsidealet allerede i tidlig alder. Noen av filtrene på Snapchat gjør for eksempel motivet brunere, tynnere og penere.

– Hvis mamma aldri kan legge ut et bilde uten at sminken og håret er på plass. Da vil jo barna også se opp til moren og følge i samme spor, sier Nygård-Hansen.