Den gode Dinosaur

Amerikansk familiefilm, 2015, anbefales fra seks år

«Den gode Dinosaur» har et nyansert og gripende budskap om frykt, mot og familie som anbefales fra seks år. Likevel er ikke dette Pixars beste film, og vi gjør oppmerksom på at filmen kan oppleves ganske dramatisk for unge seere.

«Den gode Dinosaur» anbefales på det varmeste for barn fra seks år, men foreldre må være oppmerksom på at det er en rekke dramatiske og skumle scener i filmen. Noen seks- og syvåringer vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg i kinosalen, og vi anbefaler ikke filmen for barn under aldersgrensen.

Handling

Hva ville skjedd om dinosaurene ikke hadde blitt utryddet? Det er utgangspunktet for denne filmen, men det er egentlig ikke det spørsmålet som er viktigst.

Vi blir kjent med Arlo og Aptosaurus-familien hans, som på menneskelignende vis lever på en gård som ligger ved en stri elv ved foten av et mektig fjell. Her dyrker de mais og har det ganske fint. Problemet til Arlo er at han er mye mindre enn søsknene sine, og han er redd for alt mulig.

Livet til familien endrer seg når Arlo møter på menneskegutten Tass. Det starter en kjede av hendelser som snur hverdagen på hodet, og snart befinner Arlo seg langt hjemmefra, alene i en nådeløs forhistorisk verdenen.

Det vil si, han er ikke helt alene. Tass dukker snart opp, og sammen legger de ut på en lang reise som tvinger Arlo til å konfrontere sin frykt og for alvor lære hva det betyr å tilhøre en familie.

Den gode Dinosaur

Regi: Bob Peterson, Peter Sohn
Sjanger: Familiefilm/Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 40min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

Med «Den gode Dinosaur» er Pixar tilbake med en film av typen de mestrer bedre enn noen – en underholdende historie med et dypt og gripende budskap som formidles gjennom en «dannelsesreise». Nå er riktignok ikke denne filmen blant Pixars beste. Den blir litt episodeaktig til tider, der noen morsomme og noen litt skumle karakterer dukker opp og forsvinner i løpet av relativt kort tid. Fra et naturhistorisk perspektiv er historien bare tull. Vi synes også dinosaurene er i overkant menneskeliggjort. Filmen fungerer helt greit, men Pixar har flere ganger laget glitrende filmer av denne typen, så som Finding Nemo, Se opp og Innsiden Ut, for å nevne noen. Vi har høye forventninger til Pixar, og de har evnen til å levere bedre.

Likevel er «Den gode Dinosaur» langt bedre enn gjennomsnittet av animasjonsfilmer. Budskapet er svært godt, der barn får et nyansert innblikk i hvordan man håndterer og overvinner frykt. Det kan være alt fra at man ikke må være for tøff mot seg selv når man konfronterer egne problemer, til at det å være redd er viktig for å kunne overleve farer. Arlo lærer å forholde seg til ulike sider ved frykt, tillit og mot fra alle han møter på sin ferd – og som seere får vi mye nyttig å reflektere over og snakke sammen om etter filmen.

Et annet sentralt tema er familie, og det er noe Arlo og Tass – som begge har en trist familiehistorie – får et helt nytt forhold til. Et annet spennende spørsmål dreier seg om skyld når det skjer tragedier. Forholdet mellom Arlo og Tass er komplisert, og på samme tid forståelig og uforståelig. Hvorfor blir de egentlig venner?

«Den gode Dinosaur» er også full av humor og varme. Vi liker godt at Tass er «hunden» til Arlo. Det er både morsomt, litt rart, samtidig som man kan fundere litt på hvordan livet ville vært om historien ikke hadde gitt menneskene den posisjonen vi har i verden.

Egnethet

«Den gode Dinosaur» har seks år aldersgrense, og det er med god grunn. Her er det flere dramatiske og skremmende scener, blant annet med naturkatastrofer, farlige forhistoriske skikkelser og noen kveppe-scener. Vi anbefaler ikke filmen for barn under aldersgrensen, og noen seks- og syvåringer vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg i kinosalen. For skolebarn anbefales filmen på det varmeste, selv om den ikke er blant Pixars beste. Det er ikke mange filmprodusenter som leverer kvalitetsfilm med et så mangesidig, rørende og samtidig håndripelig budskap for barn.

Merk at forfilmen som vises før hovedfilmen har noen dramatiske kampscener som noen seks- og syvåringer kan oppleve litt skumle.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Skremmende skikkelser og enkelte mørke og dramatiske scener gjør at denne filmen får 6- årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om “Den gode Dinosaur”: 

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser