Yolo-appen muliggjør mobbing på Snapchat

iOS. Foreldreveiledning anbefales.

Bildet viser to un jenter med hver sin pappeske over hodet, på den ene står det Yolo, på den andre vises Snapchat-logoen. Foto: Shutterstock og Barnevakten

ANMELDELSE: Med Yolo kan man motta eller sende anonyme meldinger på Snapchat. Barnevakten anbefaler foreldre å sette seg inn i Yolo, for muligheten for anonyme meldinger øker risikoen for mobbing.

(Anmeldelsen er fra mai 2019. Oppdatering juni 2021: Yolo er midlertidig utestengt fra Snapchat etter et mobbedødsfall.)

Apper med anonym-chat er populære

Det florerer med apper der man kan sende og motta meldinger helt anonymt. Av ulike årsaker blir dette populært å bruke blant noen barn og unge. En bestemt app kan ta helt av i en del av landet, men samtidig være helt ukjent på andre kanter.

Det som blir populært, varierer derfor fra skole til skole. Men nyhetsbildet har samtidig generelt vært preget av tilfeller der apper for anonyme meldetjenester har dukket opp, ofte koblet opp mot mobbing.

Disse appene kommer dessuten til overflaten nesten like fort som oppmerksomheten omkring disse forsvinner. Det gjør det utfordrende for voksne å henge med når stadig nye apper dukker opp. Med mindre variasjoner fra app til app, er allikevel hensikten som regel den samme: Å kunne motta eller sende meldinger anonymt.

Yolo stiller seg i selskap med apper som Tellonym og Sarahah. Men Yolo er samtidig langt enklere utformet.

Salgsideen er at man skal få muligheten til å motta ærlige tilbakemeldinger fra andre. Altså, det at vennen eller klassekameraten din skal få skjule identiteten slik at de endelig våger å si det de mener uten å måtte stå ansikt til ansikt med mottakeren.

En anonymisert form gjør det kanskje lettere å uhemmet si hva man mener. Men med skjult identitet er man også mindre ansvarliggjort for det man skriver. Det er vanskeligere for mottakeren å peke avsenderen ut senere. Så det er dermed større rom for mobbing og misbruk med denne type apper.

Foto: Barnevakten

Ønske om å bli sett

Det å spørre om å få tilbakemeldinger fra andre kan være en positiv opplevelse om brukt riktig. I en perfekt verden vil man kunne stille spørsmål og få konstruktive kommentarer fra andre på sosiale medier. Yolo gjør det enkelt å dele lenker med de i kontaktlisten sin, slik at de kan koble seg på og skrive meldinger anonymt.

Barn og unge er i en sårbar fase der de har behov for positiv støtte. Mange spør: «er de bra nok»? Brukt riktig kan man bruke Yolo til å få tilbakemeldinger fra noen man stoler og er trygge på.

Men sosiale medier er i sin grunnleggende form nettopp sosiale. Omfattende kontaktlister gjør at man kommer i kontakt med et bredt spekter med mennesker. Og kan man være sikker på at den man sender en slik lenke til, faktisk vil skrive noe positivt og ikke tulle det bort?

Usikkerheten på hvem som eventuelt har skrevet en stygg melding kan være desto større når man ikke vet identiteten til avsenderen. Og man kan sitte å undre på at hvem som helst i kontaktlisten kan ha skrevet noe ufint og vondt til deg.

Yolo-appen muliggjør mobbing på Snapchat

Format: iOS
Kategori: Sosialt
Utvikler: Popshow Inc

Slik fungerer appen

For å registrere seg og bruke Yolo må man koble tjenesten til en Snapchat-konto. Som oftest pleier det å være mulig å registrere seg via e-post og lignende. Men Yolo åpner kun opp for registrering via Snapchat.

Utfordringen da er at tjenesten får tilgang til en del informasjon som man har på Snapchat. Av og til ønsker man å holde slik informasjon «privat» og innenfor det sosiale medium man bruker. Og det er ikke sikkert at det alltid er lurt å logge inn på mange tjenester og apper ved hjelp av en konto på sosiale medier, selv om det er en enkel måte å gjøre det på uten å måtte skrive inn mye personalia.

Når Snapchat og Yolo er koblet opp, er det egentlig et veldig forenklet brukersnitt. Det er en stor knapp som det står «get anonymous messages». Når man trykker på denne åpnes Snapchat. Brukere kan da legge ut beskjeden «send me anonymous messages» til en Snapchat story eller til en gruppe med venner som tekst eller med bilder.

Når andre i kontaktlisten mottar dette eller leser beskjeden om å sende anonyme meldinger, får de også medsendt en lenke til en side hvor de kan skrive inn meldinger anonymt. Til slutt får mottakeren varsler i Yolo-appen når meldinger blir sendt og kan så velge å svare eller videresende meldingene til andre i kontaktlisten, eller kan legge ut svaret i egen story.

Yolo fungerer sammen med Snapchat og er mer som et tillegg enn en egen app. Man kan ikke bruke Yolo uten en Snapchat-bruker og app. Yolo fungerer som en mellomtjeneste som publiserer innhold for deg på Snapchat og legger ut en lenke som andre kan trykke seg inn på for å sende meldinger anonymt til deg.

Egnethet

Yolo er merket med alderen 17+ i App Store (iOS), tidligere lå den på 12 år i samme app-butikk. I brukervilkårene står det at tjenesten ikke er rettet mot barn og unge under 13 år. Andre apper og tjenester har en mer streng tone om at barn under 13 år ikke har lov til å bruke tjenesten deres. Yolo er ikke like direkte. Allikevel påpeker de at tjenesten ikke er ment for barn under 13 år og at informasjon om slike brukere vil bli slettet dersom de ikke har tillatelse fra foresatte.

Barnevakten har så langt ikke funnet appen tilgjengelig i app-butikken Google Play.

Barnevakten anbefaler foreldre å sette seg inn i appen og snakke med barna og ungdommene sine om dette å kommunisere anonymt og at norsk lov gjelder like mye i anonyme apper som ellers. Vår anbefaling er å styre unna Yolo og lignende apper som går ut på anonym kommunikasjon. 

Egentlig ikke mulig å blokkere brukere i Yolo?

Når man skal skrive anonyme meldinger til en person, går man inn på en lenke med stor og klar beskjed om at man ikke skal mobbe eller sende trakasserende meldinger. «Yolo er kun for positive tilbakemeldinger», skriver utviklerne. Det er positivt med en slik påminnelse, men hvor godt dette følges opp i praksis varierer veldig. Vår erfaring er at Yolo, som Saraha og Tellonym,  brukes i all hovedsak til å tøye grenser, spre rykter, mobbe og krenke.

Det er egne knapper for å blokkere brukere og rapportere meldinger. Men hvordan dette blir fulgt opp i praksis er vanskelig å si. Så lenge avsenderen har en anonym identitet og ingen innlogging, er det enkelt å bytte til ny enhet, mobil eller PC for å fortsette å sende meldinger så lenge man har lenken til meldesiden.

Det at andre ikke må logge inn for å sende meldinger i Yolo gjør det nok vanskeligere å håndheve blokkeringer av brukere og rapporteringer av innlegg.

Et positivt aspekt med Yolo er at man har større kontroll over hvem som får lenken for å sende anonyme meldinger. Det er en selv som velger mottakergruppen på Snapchat. Men vær allikevel obs på at lenker kan uten hensikt bli videresendt til andre uten at man har kontroll og oversikt over dette.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten