Snapchat utestenger appen Yolo

Et dødsfall etter mobbing i appen Yolo har ført til at Snapchat utestenger Yolo midlertidig.

Med Yolo kunne 10 millioner brukere sende anonyme meldinger på Snapchat. For å registrere seg og bruke Yolo måtte man koble tjenesten til en Snapchat-konto.

Med anonymitet øker risikoen for mobbing og fæle meldinger. Nettsiden Yahoo skriver at en tenåring tok sitt eget liv i 2020 etter å ha blitt mobbet via appene Yolo og LMK i månedsvis. Sekstenåringen Carson Bride hadde blant annet besvimt i en skoletime, og dette ble brukt mot ham på en ekkel måte i mobbingen, skriver Los Angeles Times. Han fikk også stygge seksuelle meldinger. Noen av mobberne skrev at de hadde printet ut ansiktet til Carson for kaste piler mot det. En annen skrev «Jeg skal dytte deg utfor Grand Canyon».

Den dagen han døde, hadde han søkt på nettet etter hvordan finne ut hvem anonyme personer er.

Carson drev med drama, fotball og roboter på skolen og var skiinstruktør på fritiden. Det siste han skrev på nettet var at han skulle starte å jobbe i en pizzarestaurant. Privat skrev han at eventuelle gaver etter hans død skulle gis til den lokale selvmordstelefonen for unge, ifølge denne nettsiden.

Etter dødsfallet fant moren ut av hva som hadde foregått og tok kontakt med Yolo om mobbingen og dødsfallet, for å få utesengt mobberne slik appen i vilkårene lover å gjøre. Men Yolo svarte aldri. Ett år senere gikk moren til søksmål mot Yolo, Snap og LMK. Snap er eierselskapet til Snapchat.

Søksmålet krever at Snap må stenge ute Yolo og LMK fra Snapchat-samarbeid.

Etter at søksmålet kom, har Snap utestengt Yolo og LMK fra Snapchat, men utestengelsen gjelder så langt kun mens Snap undersøker anklagene.

Yolo-appen er ikke lenger tilgjengelig i norske appbutikker, det gjelder både Google Play (Android) og App Store (iOS). Har man allerede appen fra før, får man ikke logget inn i den. Da står det at «appen vedlikeholdes. Vi kommer tilbake snart.»

Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.