Terraria

App er merket 12 år av PEGI i Google Play og 9+ år i App Store. Android (Google)/ iOS (Apple)/Windows/Switch/PS4/Xbox.

ANMELDELSE: Minecraft-inspirert byggespill byr på kreativitet og utforsking, men også noe todimensjonal blod og gørr.

Minecraft har inspirert en hel verden med spill. Pikselert grafikk blandet med utforsking og bygging – har rett og slett blitt en oppskrift mange ikke får nok av.

Terraria

Format: iOS (Apple)/Android (Google)/Windows/Switch/PS4/Xbox One
Kategori: Eventyr
Utvikler: 505 Games Srl

Terraria bygger på samme premiss, men med perspektivet sett fra siden. I tillegg, er det en del action og slåssing, noe som ofte resulterer i todimensjonal blod og gørr, samt partering av monstre.

Aller først lager man sin egen spillfigur. Her kan man velge kjønn og farger på ulike klær, i tillegg til at man kan navngi den pikselerte byggeren så klart. Det går også an å bestemme noe over hvordan hver verden skal se ut.

Her kan man justere for størrelse, vanskelighetsgrad og type skurker. Det unike er at hver eneste verden blir ulik. Med det blir spillet litt «nytt» for hver gang man spiller det.

I tillegg til å spille alene, kan man spille og samarbeide med venner. Det er mulig å spille med venner som er på det samme trådløse nettverket som en selv, eller så kan man møte hverandre på nett.

Når man starter begynner man med nokså blanke ark. Men man har noen grunnleggende redskaper som et rimelig sverd til å forsvare seg med, en øks til å kutte ned trær og en slags sigd for å grave jord, stein og andre materialer.

På dagtid er det ikke så aller verst å bevege seg i landskapet. Rikelig med lys byr på god oversikt, og de første skurkene er noen geleklumper som enkelt overvinnes med et slag eller to.

Men spillet har en døgnsyklus, og om natten trer kraftigere og skumlere uhyrer frem. Her snakker vi om zombier, svevende øyne, ormer og annet som potensielt kan true livet til den pikselerte spillfiguren.

Det gjelder derfor å bygge ly. Ved å hugge trær samler man inn tømmer til å lage vegger og dører. I mørket gir også fakler lys, og man kan legge disse ut langs en rekke fra «basen» slik at man enklere kan se om fienden nærmer seg.

Etter hvert får man tilgang til bedre og mer avanserte ressurser. Tre, stein, mur og mer. Noe av materialet ligger på overflaten, men det beste og mest dyrebare ligger under jorden.

Og her er det bare fantasien som setter grenser. Man kan lage en liten landsby av småhus med møbler som bord, senger, lysekroner, stoler, ildsted og mer. Type byggemateriale endrer hvordan husene ser ut slik at man kan tilpasse stil etter eget ønske.

Det går også an å lage flere etasjer med rom, trapper, vinduer, tak og mer. Så her kan byggverkene bli til massive slott og villaer, eller småhus i en landsby.

Man kan også grave kjellere og grotter under jorden, eller hemmelige passasjer mellom husene. På den måten er dette fort et spill man kan glemme tiden i. Utforsking belønnes ved at man får stadig nye, spennende materialer, som igjen kan bearbeides i en ovn eller arbeidsbenk for å lage ting.

Bedre våpen, redskaper, rustning, møbler og materialer kan bli resultatet etter rikelig med utforsking.

Etter hvert kommer også nye innbyggere til landsbyen din. Disse bor i husene dine og beskytter området mot angrep. Andre landsboere byr på handelsmuligheter. Etter hvert går man fra en enslig bosetning til en yrende landsby med liv og røre.

Ellers så kan man jo så klart også spille og samarbeide med venner. Og på den måten bygge opp et lokalsamfunn og utforske, samt kjempe mot monstre.

Landskapet varierer også fra skog og ørken, til grotter og skumlere områder under jorden. Her finner man også større skurkeskikkelser som krever både mot og utholdenhet for å overvinne.

Terraria er altså et omfattende byggespill med mange muligheter. Samtidig er det også fokus på overlevelse og kamp mot monstre og uhyrer av mange slag.

Barn kan lære mer om innsamling av ressurser og at visse råvarer samles og utnyttes til å plante ting eller for å lage nye materialer, for eksempel treverk, murstein, trapper, vegger, dører, stoler, våpen og mer. Det er også et aspekt med å se hvordan forbruk påvirker verden, og etter hvert blir det mindre og mindre naturlige ressurser igjen å ta av.

Spillet byr på en åpen verden i «sandkassestil». Det er opp til spilleren selv å finne mening og gjøremål. Med det kommer mange problemløsningsaktiviteter enten det er å overvinne monstre, finne nødvendige ressurser, eller løse byggeproblemer.

Konseptet ellers er nokså enkelt og intuitivt. Men det er en del menyhåndtering som kan være mer utforende for yngre spillere. Og for små barn kan knappene være knotete og unøyaktige, særlig på små skjermer.

Egnethet

Terraria har fått aldersanbefaling 9+  i App Store (iOS) og 12 år fra PEGI i Google Play (Android). Apple begrunner aldersgrensen med at spillet inneholder mild fantasivold, sjelden, skummel tematikk og annen tematikk som ikke egner seg for yngre barn. PEGI begrunner aldersgrensen med at spillet inneholder moderat vold.

Sjangeren er «overlevelse» og det innebærer at spillfiguren hyppig kjemper mot monstre og uhyrer av ulike slag.

Spillet inneholder en døgnsyklus, og om natten kommer de verste skurkene frem. Spillet mørkner og får en mer uhyggelig stemning. Det kan være svevende øyne, zombier, ormer og geleklumper som går til angrep. Man kan slåss tilbake med sverd, øks, bue, fantasivåpen og magi.

Når monstrene dør ser man todimensjonalt blod og gørr. Monstrene blir partert i mindre deler. Samtidig, er det mulig å huke av for å dempe «blod og gørr» i innstillingene slik at skurkene fordufter i en røyksky når de blir overvunnet. Ikke minst er volden og realismen begrenset på grunn av den pikselerte grafikken og perspektivet som er sett fra siden.

Spillet inneholder også nettspill slik at man kan spille og chatte (tekst) med venner. På nett kan man samarbeide og kjempe mot venner.

Testet på iOS

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten