Sniper Ghost Warrior 3

PlayStation 4/Xbox One/Windows, passer fra 18 år

Hopp rett inn i skoene til en ekte snikskytter. Dette spillet har en realistisk tilnærming som krever tålmodighet, planlegging og evne til å mestre et dødelig våpen på avstand, men hverken handling eller grafikk er helt på topp. Spillet har aldersmerking 18 år.

I Sniper Ghost Warrior 3 tar man rollen som en hardbarka amerikansk soldat som reiser til Øst-Europa, nærmere bestemt Georgia. Her må man finne og slå ned på nøkkelpersoner for å forhindre en ny krig.

Dette er et tillegg i spillserien som tar for seg en dyktig snikskytter i hovedrollen. Her møter man en åpen verden, noe som gir større frihet enn i forgjengerne. Du kan bryne deg på både hovedoppdrag og valgfrie sideoppdrag som tar deg dypere inn i spillverdenen.

Man har ulike fremgangsmåter for å eliminere fiendene sine på. Man kan bruke snikskyttervåpenet sitt fra avstand. Og spillet er realistisk i henhold til at man må ta i betraktning vindstyrke, sikte, posisjon og pust. Ellers så kan man snike seg omkring og angripe fiender i det skjulte, eller gå offensivt ut med maskingevær og eksplosiver. Valget er ditt, og dette byr på flere taktiske muligheter samt variasjon i fremgangsmåte.

Det gjelder å bruke omgivelsene til egen fordel, nå en høyde for å få sikt og skaffe seg et taktisk overtak. Busker og trær skjuler deg fra fienden, og jo lavere i terrenget man er, jo vanskeligere er det for fienden å oppdage deg. Man kan også klatre i fjellhyller, og man kan analysere området for fotspor, miner og interaktive gjenstander.

Spillet gir en troverdig opplevelse av å bruke snikskyttervåpen, selve hovedverktøyet i spillet. Man må stille inn sikte, høyde, lengde og se an vinden. Så må man kontrollere pusten for å treffe målet så nøyaktig som mulig. Bommer man, så kan man advare fienden slik at de oppdager deg.

I et eget «safe house» kan man kjøpe og modifisere våpen, lage ammunisjon, hvile og samle krefter, og velge nye oppdrag.

Spillverdenen er variert med snødekte områder, bebyggelse og land, fjell og flatt landskap, mørke og lyse partier. Grafikken er godkjent, men mennesker er grovt skissert, og fargene er litt blasse. Det er heller ikke så spennende å utforske omverdenen, fordi det mangler litt på spennende severdigheter og steder verdt å oppdage. Landsbylivet er også kjedelig, med sivile som omtrent er likegyldige til din tilstedeværelse.

Grafikken kan heller ikke konkurrere med et liknende spill, Ghost Recon Wildlands, som har langt mer dybde og detaljer i animasjonene.

Handlingen på sin side er så som så, og hovedpersonen litt for typisk av den macho, «go america» soldattypen. Blank med andre ord. Og man må bryne seg på tålmodighet med flere minutters mellomrom hver gang spillet laster inn.

Et pluss i Sniper Ghost Warrior 3 er at man ferdes til fots, via kjøretøy som letteregjør reise mellom lengre flater, eller drone. Den flyvende varianten lar deg kartlegge områder for så å planlegge angrep. Man kan identifisere fiender, og etter hvert «hacke» datamaskiner og overvåkingskamera, samt finne svake punkter i byggverk.

Sniper Ghost Warrior 3 er et spill med kvalitet i en del ledd. Det er mye god action her, og håndtering av våpen og nærkamp oppleves som intuitivt. Fiender fungerer greit, og det kreves teft og tålmodighet for å holde seg skjult. Og det gjelder ellers å planlegge godt.

Underholdningen skaper man i stor grad selv, og det er spennende å spane og vente tålmodig samtidig som man planlegger sitt neste steg i dette spillet her.

Sniper Ghost Warrior 3

Sjanger: Action
Språk: Engelsk
Utvikler: CI Games
Utgiver: CI Games

Egnethet

Sniper Ghost Warrior 3 har fått PEGI angitt til 18 år på grunn av vold, ufint språk, seksuelt innhold og referanser til rusmidler. Her er det sterke innslag av vold med knivdrap, grov nevekamp og bruk av ulike våpen. Tydelige blodsprut og gørr er gjennomgående i spillet.

Spillet har et eget kameraperspektiv som slår inn ved unike drap, der ser man kulens bane fra geværløpet og helt til den treffer offeret sitt. Drapet blir så vist fra ulike perspektiver og i saktefilm, en effekt som er actionfylt og kan oppleves som stilig for voksne, men egner seg ikke for barn.

Det er også elementer av tortur og en krigføring som involverer sivile. Spillet har også sekvenser med ufint språk og sterke gloser på engelsk.

Man utfordres også til å tenke taktisk, og man må bruke observasjonsevne og tenke raskt når oppdragene ikke helt utarter seg som man ønsker.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under aldersanbefaling.

18+ år: For voksne som er kjent med skytespillsjangeren, vil Sniper Ghost Warrior 3 være intuitivt og enkelt å komme i gang med. Et opplæringsmodus lærer bort det grunnleggende, og man kan velge fra ulike vanskelighetsgrader for å justere utfordringene. I «normal» regenererer man helse når man er skadet, i «hard mode» blir fiendene farligere og reagerer kjappere på dine handlinger, og i «challenge mode» tåler man omtrent ingenting før man dør. Så her er det bare å justere vanskelighetsgrad etter eget ønske.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser