De åtte fjellene

Italiensk drama, 2022, aldersgrense 6 år – anbefales for ungdom

ANMELDELSE: Kanskje ikke filmen for dem med dårlig tålmodighet, men for dem som er komfortable med noe tregere filmer, er De åtte fjellene definitivt verd å få med seg.

De åtte fjellene er en fabelaktig film, som på mesterlig vis klarer å skildre den magiske stemningen ved å vandre i fjellet. På starten av filmen får seeren lyst til å gå på en lang fjelltur. I midten får en lyst å bygge en hytte i fjellet. Ved slutten vil man bli der for alltid. Filmen er lang og tregt fortalt, men om en har god tålmodighet er det slettes ikke bortsløsing av tid.

Handling

Bygutten Pietros familie eier en fritidsbolig i de italienske alpene. Hans far er svært glad i å gå tur i fjellet, så Pietro ender opp med å tilbringe mye tid her. Han møter Bruno, som har vokst opp i en lite fjellandsby. Disse blir fort svært nære venner, og dette vennskapet vil – i varierende form – komme til å vare livet ut.

De åtte fjellene følger disse to guttene gjennom livene deres, og utforsker deres individuelle relasjoner til fjellandskapet, samt hvordan fjellene preger deres relasjon til hverandre.

Vurdering

De åtte fjellene klarer både gjennom vakre omgivelser, god musikk, knapp dialog og tregt tempo å skape en atmosfære som virkelig gjennskaper følelsen av å vandre i fjellet. Fantastiske scener filmet på lang avstand fra lufta er godt blandet inn med den mer jordnære stemningen. Det langsomme tempoet kan kanskje virke noe uvant for enkelte, men dette er en nødvendig del av atmosfæren, og en stor del av hvorfor filmen er så god som den er.

Det er mye stillhet, og knapp dialog. Det er en scene i filmen der Pietro ber Bruno være stille. Man snakker ikke mens man går. Man snakker i pausene. Slik gjør også filmen det. Når handlingen beveger seg snakker ikke karakterene med hverandre. Her hører vi heller Pietro snakke i retrospekt som en slags forteller. Dialogen finner sted i pausene – når vi får innblikk i de enkeltvise hendelser. Disse hendelsene er sjeldent handlingsdrivende, men gir oss innblikk i sinnsstemningen ved de forskjellige punktene på reisen.

Vi blir godt kjent med de tre hovedkarakterene – Pietro, Bruno og Pietros far. Mens alle disse er forskjellige, har de alle til felles en spesiell tilknyttning til fjellet. Tar man fra dem fjellet, er de ikke lenger de samme. Samspillet mellom disse – og spesiellt deres relasjoner til fjellet – former hele filmen.

De åtte fjellene er blandt en rekke fortellinger som det er umulig å formulere noe konkret tema for. En kan gjerne finne noe om vennskap, naturvern eller arv, men det virker ikke å være kjernen. Det som kjennetegner de beste fortellingene er at de formidler noe som kun kan formidles gjennom nettopp en fortelling. De åtte fjellene er absolutt en av disse.

Egnethet

Aldersgrensen er seks år, og selv om barn fra denne alderen i utganspunktet kan se filmen, så passer den nok tematisk best for eldre barn og ungdom.

De åtte fjellene inneholder en scene der et lik blir spist av en kråke. Det er ikke synlig at dette er et lik, men det er insinuert av konteksten. Det er også enkelte dramatiske scener, samt scener med tydelig dårlig stemning mellom voksne mennesker, som kan virke truende eller skremmende for enkelte.

Aldersgrense med begrunnelse:

Denne filmen inneholder enkelte scener med truende karakterer. Filmen får derfor 6- årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «De åtte fjellene»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Selmer Media