Creatures of Ava
Xbox Series S og X/Windows. Anbefalt aldersgrense er 7 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Nydelig eventyrspill byr på en vakker verden, interaksjon med spennende dyr og logiske hindringer som skal løses. Passer perfekt for alle som liker Pokemon-konseptet.
Creatures of Ava er et eventyrspill med logiske hindringer som skal løses. Spillet er sett fra tredjepersonsperspektiv og man trer inn i rollen som 22 år gamle Vic – en jente med stort mot og høy utforskertrang for eventyr og natur.
Her møter man en rik og fargesprakende verden hvor dyrene på denne planeten er i fare. Disse har levd i fred og harmoni med lokalbefolkningen, men på grunn av en slags infeksjon som sprer seg, blir dyrene aggressive og farlige.
Creatures of Ava
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Inverge Studios, Chibig
Utgiver: 11 Bit Studios
Det er her hovedpersonens rolle utspiller seg hvor man skal redde disse dyrene og få dem tilbake til normaltilstand. Altså, i stedet for å skyte eller slå mot fiender, skal man i stedet bruke ulike midler for å helbrede dem.
Spillet starter med en introduksjon som lærer bort både logikken og styringen i dette universet.
En anime-preget filmsekvens viser hovedpersonen som på brutalt vis blir avskåret fra familien etter en ulykke. Hun krasjlander på en planet og blir introdusert for en lokalbefolkning som i høy grad minner om en stammekultur.
Det tar ikke lange tiden før Vic får sitt første hjelpemiddel. En artefakt – en stav – har magiske evner. Blant annet kan denne frigjøre dyr som er blitt infisert og gjort aggressive. I tillegg kan staven manipulere gjenstander, løfte ting, fjerne «ugress» fra spillverdenen og mer.
Her får man altså bryne seg på et av spillets flere gjøremål. Iblant må man komme seg gjennom hinderløyper og bruke staven til å løfte plattformer eller forflytte dører og fjerne planter som stenger veien.
Ellers møter man jevnlig på dyr som er infisert og en slags kampscene utspiller seg. Men i stedet for å skade dyrene skal man helbrede dem. Dette krever tid og tålmodighet når strålen fraktes fra hovedpersonens stav og til dyret.
Man må nemlig holde på koblingen til dyret er blitt helbredet. Og underveis i prosessen vil dyret angripe spilleren. Her må man dukke unna, hoppe og bruke ulike triks for å stagnere dyret til det er blitt helbredet.
Men interaktiviteten med dyrene stopper ikke der. Man har en slags fløyte som kan brukes for å lede dyrene både hit og dit. Deriblant til roboter som kan frakte dem trygt til observasjon. Fløyten kan spille ulike noter, og man må matche lydene som dyrene lager for å skape et bånd av tillitt.
Ikke nok med det. Hvert dyr har også unike egenskaper. Og ved å spille fløyten kan man styre dyrene for å løse ulike hindringer.
Et dyr kan ødelegge makkverk som stenger veien, og et neste kan grave opp gjenstander som er begrav under bakken. Det finnes også dyr som kan løsne sperringer og mer. På det vis får man en interessant interaksjon og utforsking av ulike dyrs egenskaper og fordeler. Og man må jobbe i takt med dem.
Spillet trekker også tråder til Pokemon-konseptet. Blant annet kan man finne ulike dyr og ta bilder av dem. Det finnes også egne underoppgaver for bildetakingen – for eksempel å ta bilde av et sykt dyr, et friskt dyr osv.
Og det er en spennende begivenhet i seg selv å se hva slags artige skapninger som denne spillverdenen byr på.
Det skal være mulig å temme over 20 dyr med fløyten. Og i tillegg er det fire ulike økosystemer som byr på natur, vann, fossefall, trær, ruiner og mye mer som kan utforskes. For ikke å nevne lokalbefolkningen som har både sin egen kultur og humor.
Dette spillet skiller seg i stor grad ut på grunn av den ikke-voldelige tilnærmingen. Man kan bli angrepet av dyr og spillfiguren kan ta skade. Men som heltinne er målet å helbrede og hjelpe dyrene.
Det man bruker av hjelpemidler er for å stagnere dyrene slik at man får nok tid til å gjøre de friske. Og det skaper en herlig variasjon fra andre spill hvor man i større grad slåss og bekjemper aggressive skapninger.
Fløytespillet er også unikt og blander inn toner og musikk. Her får man en fin balanse hvor man skal lytte, matche og uttrykke musikk. Dette gjøres enkelt ved å visuelt se hvilke noter som spilles, og så gjør man det samme. Og man tar høyde for lengden på hver tone som spilles.
Ellers byr spillet på en herlig mikstur der man utforsker, brygger ulike hjelpemidler basert på ressursene man har, løser logiske hindringer og løper gjennom ulike labyrinter. Man kan også oppgradere spillfigurens evner over tid slik at man blir enda bedre på å holde ut når man helbreder dyrene.
Samtidig er spillet enkelt nok til at de fleste vil forstå logikken, til tross for at det er variasjon i måten man tilnærmer seg hvert enkelt dyr eller hindring. Og man kan bruke tid på å utforske dette vakre landskapet og se ulike dyr i deres naturlige habitat.
Det er også en jevn progresjon her der målet er å hjelpe lokalbefolkningen og dyre- og naturlivet som lider.
Alle foto: 11 Bit Studios
Egnethet
Creatures of Ava har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI. Spillet er merket med vold og frykt.
Det er tydelig tegneseriegrafikk i dette spillet uten vold eller gørr. Man kjemper ikke mot dyrene, men de aggressive variantene kjemper mot spilleren. De kan stange, slå og bruke ulike evner til hjelp. Som spiller skal man temme og ufarliggjøre dyrene.
Noen sekvenser kan være dramatiske, som introscenen hvor hovedpersonen blir fraskilt fra familien. I blant møter man også på større dyreskikkelser og hører skumle skrik fra dyrene.
Vanskelighetsgrad:
0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.
7-11 år: Barn og unge i denne aldersgruppen kan mestre spillet. Det finnes opplæring for å komme i gang med spillet, og styringen er intuitiv. All tekst er på engelsk. Man får jevnlig hint om hvilke knapper man skal trykke på for å navigere i spillet. Noen av de logiske hindringene krever tålmodighet.
12-15 år: Man kan velge ulike vanskelighetsgrader som påvirker hvor aggressive dyrene er. Det finnes et enkelt, vanlig og vanskelig modus for å spille spillet.
16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.
Spilltrailer:
Hvordan vurderer Barnevakten spill?