Foreldre er opptatt av «passende innhold» i dataspill

At spill kan kjøpes for en engangssum og er passende for barnas alder er viktige faktorer for foreldre ifølge en ny undersøkelse.

En ny rapport fra Norsk filminstitutt og inFuture har undersøkt førskolebarns forhold til dataspill. Over 500 foreldre med barn i alderen 4 – 7 år har deltatt i undersøkelsen, i tillegg til kvalitative intervjuer med noen barn.

Undersøkelsen viser at foreldre har ulike preferanser for barnas dataspilling. Som eksempel sier 95 prosent at det er svært eller ganske viktig at spillene er passende for barnas alder. Deretter er det en prioritet at spillet ser morsomt og underholdende ut og 8 av 10 er opptatt av at spillene bidrar til kreativitet.

1 av 4 foreldre synes også at det er svært eller ganske viktig at også de kan spille spillet selv.

Mindre foreldrestyring med alder

Omtrent 7 av 10 foreldre har kontrollfunksjoner for hvilke spill som barna kan laste ned. Godt over 9 av 10 foreldre har også regler for hvilke spill som barna kan spille. Omtrent samme andel oppgir også å ha god oversikt over hvilke spill som barna spiller.

Men etter hvert som barna når syvårsalder bestemmer foreldre i mindre grad hva barna skal spille, sammenlignet med de yngre barna. Barna får altså i større grad selv velge hvilke spill de ønsker å spille.

Mange spill er også gratis å laste ned, men tilbyr kjøpemuligheter i spillet.

Eksempler på dette er spill som Roblox og Fortnite. Andre spill derimot kjøpes en gang for fullpris. Og 7 av 10 foreldre ønsker å kjøpe spill til en ferdig engangssum. Derimot er det kun halvparten av foreldre som vanligvis gjør det. Over halvparten av foreldre velger vanligvis gratisspill som har reklame eller kjøpemuligheter.

Det er også bare litt over 1 av 10 som lar barna få bruke penger i spill. For eksempel til kjøp av klær til spillfiguren eller innhold som gir fordeler.

Vanligst å spille på mobil

Blant 6-7-åringen er det vanligst å spille på mobiltelefon og nettbrett, selv om drøye halvparten også har tilgang til Nintendo Switch og noen Playstation. Og når det gjelder å spille med foreldrene så er det 1 av 5 fireåringer som ofte gjør dette. For syvåringene er det bare 6 prosent som ofte spiller med foreldrene sine. Men for å nyansere: det er i alle aldersgrupper omtrent syv av 10 som sier at de av og til spiller med foreldrene sine.

Det er i tillegg flest syvåringer som spillet på nett med andre. Barna spiller oftest alene, men foreldrene følger med. Dette gjelder for alle aldre og kjønn.

Minecraft er populært

Når det gjelder populære spill blant barna er det en del klassikere som går igjen.

  • For 6-7-åringene er Minecraft og Roblox på topp
  • For 4-5-åringene er det Fantorangen, Paw Patrol og Minecraft som er på topp

Den viktigste egenskapen ved spillet er at barna kan spille alene uten hjelp av de voksne. Og med økende alder er det også viktig for barna at spillet de skal spille er populært blant venner. Det samme gjelder for muligheten for sosial interaksjon i spillet.

For de yngste barna er det viktig med humor, tøysete elementer og at spillet har en spillkarakter som de kjenner til fra før.

Problemløsing i spill er også en viktig egenskap. Dette på tvers av kjønn og alder. De eldste barna liker også utforsking, action og konkurranse.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.