Battlefield V

Windows/Xbox One/PS4, 16 år, anbefales ikke for barn.

Andre verdenskrig er bakteppet for det femte Battlefield-spillet. Her kan man delta i kriger med mange spillere, tanks, soldater, fly og mer. Aldersgrense 16 år, egner seg ikke for barn.

Battlefield er en serie med krigsspill satt til førstepersonperspektiv. Her kan man delta i store slag med opptil 64 andre personer på internett. Man kan kjempe til fots og i ulike kjøretøy som tanks og fly. Det er også mulig å spille ulike enspilleroppdrag.

Denne gang drar spillserien tilbake til de opprinnelige røttene sine med andre verdenskrig som settingen.

Målet i nettspill er ofte å ta kontrollen over punkter på et kart. Jo flere av disse laget ditt tar besittelse av, jo flere poeng som fører til at man kan vinne slaget. I enspillermodus møter man ulike personer og historiene deres. Her får man presentert hva slags innvirkning krigen hadde, ikke bare på global skala, men også på et individuelt nivå.

Så spillet tar også opp krigens brutalitet som tema.

Battlefield V

Format: Windows/Xbox One/PS4
Sjanger: Action
Utvikler: EA DICE
Utgiver: Electronic Arts

Enten man kjemper på slettene i Frankrike eller ved kysten av Narvik, så er Battlefield V et mesterverk når det gjelder grafikk. Spillet ser nydelig ut på skjermen og detaljene er på plass. Dette gjelder også lyd som er med på å gi en innlevelse i det å delta i krig.

Det er mye fokus på samarbeid for å klare å vinne et slag. Man kan for eksempel gjenopplive lagkamerater som ligger såret bakken. I tillegg finnes ulike soldattyper som for eksempel sanitær og støttesoldater som fokuserer mer på å hjelpe laget sitt.

For de som ønsker mer enn bare nettspill er det også verdt å prøve ut historiemodus. Her møter man soldater som alle gir et offer på ulikt vis i krigen. Dette er emosjonelle fortellinger som kan gi gjøre inntrykk og vise at krig er mer enn bare action, det handler like mye om liv som går tapt og blir ødelagt. I tillegg er det fokus på soldaters innsats og heltemot i andre tilfeller.

Egnethet:

Battlefield V har fått PEGI angitt til 16 år på grunn av vold og ufint språk. Her er det mange drøye gloser og hyppige innslag av vold.

Spillet gir et innblikk i hvordan det er å være på slagmarken, selv om dette er via et perspektiv som delvis fokuserer på underholdning. Her er det et mål om samarbeid når man spiller på nett, i og med at man må kjempe som et lag for å ta over områder og eliminere fienden. Man kan for eksempel sitte flere personer i en tanks eller et fly, og det krever derfor samarbeid for å styre disse fartøyene.

Ellers har soldatene ulike roller. Det finnes blant annet soldater som er feltleger, støttetropper, speidere og angrep. Hver soldat har en rolle å fylle for laget sitt. Man kan også bli med i «squads» med en begrenset mengde spillere, så her er det enda mer fokus på samarbeid i små grupper.

Battlefield V fordrer også taktikk. Man kan spotte fiendene med kikkert for resten av laget sitt og planlegge angrep ut ifra det. Og det gjelder å tenke seg frem til riktig måte å angripe baser og festninger på. Én spillopplevelse vil alltid være annerledes fra en annen, da spillet stadig endrer seg avhengig av fremgangsmåten man velger, og hvem man spiller med.

Det er mengder med tallmateriale og statistikk å forholde seg til. Man kan også utvikle seg i spillet og samle bedre utstyr.

Vær obs på at dette er et spill med mye realistisk vold og banning. Målet til spillutvikleren er å gjengi en så realistisk krigsopplevelse som mulig. Her er det blod, bilder av falne soldater på slagmarken og krigsherjede områder.

Soldater blir drept i eksplosjoner, med never, granater, våpen og ulike håndvåpen. Man dreper soldater og ser dem noen ganger i store lidelser før de dør. Men selv om en spillkarakter dør, kommer den nærmest umiddelbart tilbake igjen.

Battlefield V er et spill som er beregnet for voksne, og bør ikke spilles av barn. Her er krigstematikken sterkt tilstede, og dette kan være ganske voldsomme og intense inntrykk.

Man kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger.

Vanskelighetsgrad:

0-15 år: Under aldersanbefaling

16+: Battlefield V har mye fokus på samarbeid og på å gjengi en autentisk krigsopplevelse. Spillet lærer deg det grunnleggende i startfasen, inkludert hvordan man håndterer kjøretøy og beveger seg i spillverden. Allikevel er dette et svært komplekst spill å forholde seg til med massive kart som må tolkes og ulike spillmodus. Så læringskurven kommer først når man prøver seg frem.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser